Baon podcast

2024.02.15. 06:40

Szemereyné Pataki Klaudia: Fókuszban a kecskeméti sportélet – podcast

A sportolók köszöntéséről, a kecskeméti sportsikerekről és a helyi sportlétesítmények felújításáról beszélt Kecskemét polgármester a Rádió 1 Gong Téma című műsorának keddi adásában. Szemereyné Pataki Klaudia a sportszakmai vezetőkkel egyeztet arról, hogy milyen koncepció szerint újítsák fel a létesítményeket a városban. Az is szóba került, hogy egyes csarnokok új helyre költözhetnek.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Régi hagyomány a sportolók köszöntése Kecskeméten, mondta el a polgármester, hangsúlyozva, hogy a város sprorttársadalma rendkívül komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban. Ennek elismerésére 105 sportolót és 60 edzőt köszöntöttek a városházán, akik országos bajnokságot nyertek, országos első és harmadik helyezés közötti eredményt értek el. Voltak, akik világcsúcsot döntöttek vagy éppen olimpiai kvalifikációt szereztek. A város mintegy 30 sportágban adott át díjat a jelenlévőknek – mondta el a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, hogy fontos szerepet tölt be a sport a város életében, és Kecskeméten sport dinasztiák vannak, elég csak az Adamik vagy a Dunszt családra gondolni. Arról is beszélt, hogy köszönet illeti dr. Bodóczky Lászlót, aki ápolja a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körét.

A Hírös Sportbálon is adtak át díjakat

A hétvégén megrendezett Hírös Sportbálról a polgármester elmondta, hogy megálmodója Ujhidy Tibor, aki 2022 decemberében hunyt el. Munkásságának, életútjának méltatásaként özvegyének és a fiának elismerést adott át a városvezetés. 

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, hogy Ujhidy Tibor hagyományt teremtett a Széchenyivárosban a közösségi térrel, az asztalitenisz szakosztályának felépítésével, támogatva a fiatalok fejlődését. 

Az Év felnőtt csapata díjat a KTE futballcsapat vitte el. A polgármester arról is beszélt, hogy Boronkay Péter parasportoló édesapja vezetésével olimpiai kvalifikáción vesznek részt, egyre több mozgássérültet segítenek abban, hogy a sportban is ki tudjanak teljesedni, de elismerően szólt a fiatal sportolókról, akik nem a hagyományos csapat sportágakban jeleskednek, hanem modernebb sportokban érnek el eredményt.  

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, hogy a város infrastruktúrája is támogatja a profi sportolók eredményes szereplését, valamint az utánpótlás nevelését, amire hangsúlyt helyez a város. Utóbbi korábbi generációja jelenleg is szép eredményeket hoz a felnőttek között.

Az Atlétikai Centrum létrehozása nagy és újszerű lépés volt a város életében, és látható, hogy mekkora szükség volt rá, hiszen a díjazottak közül számosan valamely atlétikai sportágból érkeztek – vélekedett a polgármester. Az egyik leglátogatottabb létesítmény a városban a Kecskeméti Fürdő és az uszoda, ahol az úszók és a vízilabdások edzenek. A polgármester arról is beszélt, hogy stabilabb otthont teremtenének a jégkorongosoknak, ahogy tették azt a ScoreGoal Futsal csapattal és a kosarasokkal. A ScoreGoal csapat a Katona József Gimnázium felújított tornacsarnokában tartja edzéseit, míg a kosárlabdások a Bányai Júlia Gimnázium csarnokában edzhetnek. A városban sok helyen alakítottak ki műfüves pályákat, melyek óvodáskortól használhatók. A polgármester szerint a következő évek egyik feladata, hogy a Bóbis Gyula Edzőcsarnok jövőjéről gondolkodjanak: vagy új helyet találjanak neki, vagy helyben rendezzék a sorsát. A kérdésben elindultak az egyeztetések a szakági vezetőkkel. A Műkertvárosban működő sportcentrumot is nagyobb léptékben újítaná meg a város a következő években.

Idén elkezdődik a futballstadion felújítása

A futballstadion felújítása nyáron, a szezon befejezésével elkezdődik, melyhez megteremtették a pénzügyi és a szerződéses feltételeket.   
Mint a polgármester fogalmazott, gondolkodni kell a Messzi István Sportcsarnok jövőjéről is, ami megérett egy teljes felújításra. Esetében is fontos meggondolni, hogy esetleg máshol kapjon helyet a stadion, vagy jelenlegi helyén újítsák fel, és bővítsék a létesítmény kínálatát. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy a korábbi időszak fejlesztési koncepciója az utánpótlásra irányult. A következő időszak pedig a sportlétesítmények fejlesztését célozza, amivel kapcsolatban a sportszakmai vezetőkkel közösen dolgozzák ki az elképzeléseket.  

A polgármester arról is beszélt, hogy városvezetési koncepció, miszerint egyes intézményi kínálatot közelebb vigyenek a lakókörnyezethez. Ennek szép példája Katonatelep, ahol bölcsőde épült, felújították az iskolát, és annak sportcsarnokát, amivel egy igazi sportcentrumot alakítottak ki. Ezenkívül van futópálya, műfüves pálya, valamint a megye háromban játszó Katonatelepi SE futballcsapatának infrastrukturális háttere is bővül, de ugyanez az egész városrészről elmondható.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában