Szórakozás

2024.05.02. 17:16

Hajtányos felvonulás várta az érdeklődőket Bács-Kiskunban – galériával, videóval

Hajtányünnepet tartottak május első napján a Kecskemét-Kiskunmajsa keskeny nyomközű vasúton. Mint azt az esemény szervezői tudatták: „Magyarország egyik legnagyobb alulról építkező vasútmentő kezdeményezése újabb állomásához érkezett: sok-sok munka árán hajtánnyal végigjárható a Kecskemét KK - Kiskunmajsa KK vasútvonal.”

Tapodi Kálmán

Az eseményt egy motoros hajtányos felvonulással ünnepelték és minden állomáson – Kecskemét, Törökfái, Jakabszállás, Bugacpuszta, Bugac, Bugac felső, Hittanya, Nagybugac, Szank, Kiskunmajsa – megálltak és helybéliekkel együtt örvendtek, hogy most már legalább ilyen formában működik a kisvasút.

hajtány, kisvasút, szórakozás
Ismét hajtánynapot szerveztek
Fotó: Tapodi Kálmán

Szankon sokan várták az érkezésüket dudálással már messziről jelző hajtányosokat, akiket egy-egy kupica pálinkával is megkínáltak. Az érkezőket Varga Ferencné polgármester köszöntötte az egykori állomásépület melletti megállónál. A község vezetője arról is mesélt, hogy sok szankinak van kötődése a kisvasúthoz, középiskolás korában maga is azzal utazott Szank és Majsa között, majd onnan tovább a fővárosba. Az 1928-ban létesült gazdasági kisvasút bekerült a helyi értékek tárába is.

Kékesi Márton mérnök-közgazdász, vasútfejlesztési szakember, a kisvasút újraélesztésnek egyik kezdeményezője, kijelentette a hajtányozás nem hobbi részükről és szólt azokról a komoly tervekről is, amelyek megfelelő támogatással, a turisztikai lehetőségeket is fellendíthetnék. A mostani hajtányforgalom a vasúti közlekedés újraindításának első lépese volt. A vonalon menetrendszerű hajtányjáratok is közlekednek egyelőre minden hónap második szombatján.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában