kecskemét/galériával

2021.09.01. 11:27

Átadták az Univer Sportcsarnokot a Bányai Júlia Gimnázium évnyitóján

Szerda reggel tartották meg a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium évnyitó ünnepségét, mely ezúttal különlegesebb volt a korábbiaknál, hiszen átadták az intézmény új sportcsarnokát. Hiánypótló projekt valósult meg, melynek köszönhetően háromszor nagyobb csarnokban, a modern kor igényeit maximálisan kielégítő körülmények közt sportolhatnak a fiatalok a jövőben.

Nyitray András

Fotó: Bús Csaba

Népes tömeg gyűlt össze kora reggel a Bányai Júlia Gimnázium udvarán, ami egy évnyitón nem meglepő, de ezúttal egy izgalmas apropója is volt az új tanév megnyitásának. Hivatalosan is átadták az Univer Sportcsarnokot, mely egy nagyon régi űrt tölthet be az intézmény életében.

A sportcsarnokban hat darab kosárlabda palánk és három darab röplabda pálya felfestés is lesz, továbbá két öltöző és két szertár is helyet kap majd a létesítményben. Ez a sportcsarnok most 600 négyzetméteres, tehát háromszor akkora, mint az iskola eddigi tornaterme. Középen elválasztható, így a sportcsarnokban egyszerre két osztálynak kényelmesen lehet órát tartani. A régi tornaterem is megmarad, így most már nem okoz majd gondot rossz idő esetén sem, hogy három osztálynak oldják meg a testnevelés óráit.

– Óriási előrelépés ez számunkra, hiszen egy 200 négyzetméteres tornaterem után most van egy 600 négyzetméteres sportcsarnokunk – mondta a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója, dr. Lukács Lajos. – Ez azt jelenti, hogy egyszerre három osztálynak tudunk testnevelés órát tartani úgy, hogy a körülmények mindenben megfelelőek, a testnevelő kollégák nyugodtan dolgozhatnak a gyerekekkel.

Ez egy súlyos hiányossága volt eddig az iskolának, de legalább akkora előrelépés most nekünk, az akadémiának, a városnak és a kosárlabda szövetségnek is

- fogalmazott az igazgató.

A projekt közös siker, hiszen Univer Sportcsarnok beruházás a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportfejlesztési pályázatának keretében valósult meg az önkormányzat támogatásával. A 430 milliós beruházás 70 százalékát a kosárlabda akadémia tao-támogatása, 30 százalékát pedig Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja.

– Szimbolikus jelentősége is van ennek a sportcsarnok több okból is, sokan ismerhetik az előzményeket – hangsúlyozta a projekt kapcsán Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú város polgármestere. Mint mondta, sikerült félretenni a nézetkülönbségeket, megtalálni azt a közös célt, a közös lehetőségeket, ami a Bányai Júlia Gimnázium, a diákok és a város számára is egy új lehetőséget jelent.

Hiánypótló a gimnázium új sportcsarnoka
Fotó: Bús Csaba

Kiemelte továbbá, hogy a sportcsarnok nemcsak a sportéletét fogja színesíteni a gimnáziumnak, hanem egy új közösségi teret is jelent majd a város életében is, hiszen egy modern létesítménnyel színesedett és gazdagodott a sportélet.

– A kecskemétiek mindig híresek voltak összefogó erejükről, ezért fejlődhet ez a város ma is, ezért tartottam fontosnak, hogy a diákok is lássák, hogy kőkemény munka és szervezés van a megvalósulás mögött

- mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

Sokan kellenek ahhoz, hogy egy ilyen létesítmény költségeit előteremtsük, de a város és az üzleti szféra teljesítőképessége nagyon jó. Ehhez a kormány mindenki számára biztosítja a lehetőséget, hogy a megtermelt társasági adót olyan célra költsék el ennek a szférának szereplői, amilyenre jónak és fontosnak tartják munkavállalóik, gyermekeik és helyi környezetük szempontjából –mondta Kecskemét polgármestere.

Sokan fogtak össze azért, hogy megépüljön a rengeteg igény kielégítő létesítmény, melyet délelőtt a gimnázium tanulói használhatnak, majd az tanítási nap végeztével a sportolók is igénybe vehetik edzéseikhez. A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia lehetőségei is bővülnek egy olyan intézményben, melyben hagyományosan erős sportág a kosárlabda.

– Nagy összefogás eredménye ez, értem ezalatt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét, az önkormányzatot, polgármester asszony támogatását, illetve a Bányai Júlia Gimnázium együttműködését is –mondta Ivkovicné Béres Tímea, a kosárlabda akadémia vezetője. – Köszönettel tartozunk emellett az összes cégnek, mely szívügyeként viselte a gyerekek sportolási lehetőségét és segítették a projekt megvalósulását. Közel 600 gyerek sportol nálunk, így minden terem segítség, a délutáni időszakban ki is élvezhetik majd az új terem előnyeit.

Az eseményen jelen volt Szalay Ferenc szövetségi elnök is, aki örömét fejezte ki, hogy egy olyan erős kosárlabda bázison, mint Kecskemét, újabb létesítménnyel bővült a fiatalok sportolási lehetőséget. Az avató apropóján minden osztály kapott egy-egy labdát az ünnepélyes szalagvágás előtt, illetve a projektben résztvevő cégek emléklapot vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában