Kecskemét

2023.08.24. 10:17

A Fricska Néptáncegyüttes fergeteges műsorával indított az idei Hírös Hét – galériával, videókkal

Szerda este megtelt Kecskemét főtere, megkezdődött a 89. Hírös Hét Fesztivál, melyet ettől az évtől már a Hírös Agóra álmodott újra. A kecskeméti hagyományokra és értékekre építő, megújult Hírös Hét rögtön világsztárokkal indított: a megnyitó beszédeket követően a Fricska Néptáncegyüttes öt táncosa lépett színpadra.

Sebestyén Hajnalka

A Fricska Néptáncegyüttes is fellépett a Hírös Hét Fesztiválon

Fotó: Gulyás Sándor

Augusztus 23-27. között zajlik a tradicionális Hírös Hét Fesztivál. Négy nap alatt 35 programot kínálnak. A Hírös Héthez kapcsolódik az Aranyhomok Kistérségi Egyesület által szervezett Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, melynek keretében 16 környékbeli település értékeit ismerheti meg a közönség a főtér sétányain felállított standokon. Nemcsak terményeiket, kézműves remekeiket mutatják be a települések, hanem minden nap helyi terményekből főtt ízletes vacsorát is ajánlanak a közönségnek, támogatójegyért, melyből befolyt összeget saját kulturális életükre fordítanak. Így bátran kijelenthetjük, már az első napon, bőségesen megtelt a főtér, sokan ettek-ittak a települési standoknál, illetve a Hírös Hét ideje alatt működő vendéglátóegységeknél. 

A nagy tömeg azonban este hét órakor mindenképpen a városháza előtt felállított nagyszínpadnál gyülekezett, ahol a megnyitó műsor részeként először a Fricska Néptáncegyüttes fergeteges, látványos műsorát láthatták az érdeklődők. 

A megnyitó műsor legelején az önkormányzat részéről dr. Fekete Gábor képviselő, a Értékmegőrző Bizottság elnöke mondott köszöntőt. Felelevenítette a múltat, a Hírös Hét történetének kezdetét. 1934-ben tartották meg az elsőt, közvetlenül a nagy gazdasági világválság után. A Hírös Hétről még Móricz Zsigmond is tudósított. A rendezvény célja az volt, hogy a gazdasági életet újra fellendítse, népszerűsítse a helyi termékeket. 

Fekete Gábor hozzátette: ma szerencsére a Hírös Hét Fesztiválnak nem a gazdaság fellendítése a célja, hiszen a város gazdaságilag erős, országos viszonylatban is. 

A fesztivál mottója a hagyományőrzés mellett a megújulás lehetne még, hiszen egy teljesen új arculata van, új termékek, új üzletek és hatalmas programkavalkád várja ebben a néhány napban a közönséget a gyönyörű ódon épületek által körbeölelt tereken. 

A fesztivált ettől az évtől a Hírös Agóra Kulturális Központ vette át, mely a tavaly útjára indított karakterizált, modernebb köntösbe öltöztetett fesztiválok mellett tette le a voksát. Sikerrel, melyet a látványos, nívós programok és az embertömeg is minden alkalommal bizonyít.

A Hírös Agóra ügyvezetője, Barta Dóra köszöntőjében kifejtette milyen elképzelések mentén szerveződnek most a fesztiválok. Elmondta: lehetne több egyforma rendezvény, de ők inkább az önálló, karakteresebb fesztiválok mellett döntöttek. A nyarat indította a Street Food, Street Art, Borsétány, mely nagyon sok neves, húzó könnyűzenei együttest hozott Kecskemétre. Júliusban a Kodály Fesztivál a nívós komolyzenét, a Kodályi hagyományokra épülő zenei világot kínálta. Elég csak a vatikáni Sixtus Kápolna kórusának koncertjére gondolni, mely valóban különleges zenei csemege volt. A Hírös Hét pedig a kecskemétieknek szól, a kecskemétiekről, a kecskeméti hagyományokról és a családokról, a gyerekekről. A céljuk, hogy jót adjanak, és egy kicsit tanítsanak is. A fesztivál során szeretnék elérni, hogy egy kicsit a közösségben mindenki szeresse egymást, érezzék jól magukat, díjazzák egymás jó szándékát.

A két köszöntőt követően kezdetét vette a sokak által várt Fricska Néptáncegyüttes pergős és látványban gazdag műsora. 

A program szerint az öt tehetség produkciója után a Budapest Jazz Orchestra Combo Gájer Bálinttal és Urbán Orsolyával következett.

A cikkben szereplő videók megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában