Kecskemét

2023.08.23. 17:46

Kihirdették a VII. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny díjazottjait

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ebben az évben ismét meghirdette a nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, immár hetedik alkalommal. Az eredményeket szerdán kora este hirdették ki a Hírös Hét Fesztivál keretein belül, a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon.

Sebestyén Hajnalka

Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember kóstolta és minősítette a lekvárokat

Fotó: Aranyhomok Kistérség

Nagy örömmel fogadták a szervezők a jelentkezéseket hagyományos lekvár, vegyes gyümölcslekvár, illetve különleges, kreatív lekvárok kategóriákban. A versenyre 55 saját készítésű lekvárral neveztek az érdeklődők Kecskemétről és a környező hét településről: Jakabszállásról, Orgoványról, Kunbaracsról, Lajosmizséről, Fülöpjakabról, Nagykőrösről és Kiskunfélegyházáról. A legtöbb nevezés 33 üveggel Kecskemétről érkezett. A hagyományos lekvárok kategóriába 18 üveggel, a vegyes gyümölcslekvárok kategóriába 11 üveggel és a különleges, kreatív kategóriába 26 üveg lekvárral jelentkeztek.

A szakmai zsűrizés augusztus 11-én zajlott, amelyen Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke, a zsűri elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember kóstolta és minősítette a lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük és egyediségük alapján. 

A szakmai zsűri kiválasztotta Kecskemét és térsége lekvárját. A nyertes lekvár készítőjének jutalma egy Weninger befőzőautomata.

A zsűri a csomagolást sem hagyta figyelmen kívül. Évről évre egyre szebb és ízlésesebb küllemmel nevezik be lekvárjaikat a háziasszonyok, ezért ebben az évben csomagolás különdíjjal is jutalmaztak egy versenyzőt.

Évről évre egy díszesebb csomagolással nevezik be a lekvárokat
Fotó: Aranyhomok Kistérség

A zsűri véleménye szerint a lekvárfőző versenyt kedvelik a háziasszonyok, hisz egyre több mintát küldenek. A beküldött termékek színvonala is egyre javul, mind a beltartalom, mind pedig a csomagolás tekintetében. A jelölés majdnem minden esetben korrekt, feltüntetik a megnevezést és az összetevőket. Továbbra is biztatnak mindenkit a részvételre. Használjanak bátran sokféle eddig nem szokványos alapanyagokat. 

A zsűrizést követően a lekvárokat a közönség is megkóstolhatta a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon.

A díjátadót a Hírös Hét Fesztivál alatt a XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon szerdán kora este tartották meg. A versenyzőket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte. Az értékelést Daragó Dénes zsűritagtól hallhatták a jelenlévők.

A helyezettek a következők:

Hagyományos ízű lekvárok kategóriában:

1. helyezést ért el Kecskemétről Kalán Teréz cseresznye lekvárjával,

2. helyezett lett Kecskemétről Molnárné Kis Mária őszibarack lekvárjával,

3. helyezést ért el szintén Kecskemétről Borzák Csilla sárgabarack lekvárjával.

Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában:

1. helyezést ért el Kalán Teréz rebarbara-őszibarack lekvárjával,

2. helyezett lett szintén Kalán Teréz birs-szőlő-szilva lekvárjával,

3. helyezést ért el Lajosmizséről Végh Györgyné sárgabarack lekvárja málna meglepetéssel.

A különleges, kreatív kategória győztesei a következők:

1. helyezett lett Kunbaracsról Lőrincz Edit bazsalikomos szamóca lekvárjával.

2. helyezést ért el Molnárné Kis Mária őszi csatnija.

3. helyezett lett Varjúné Széchenyi Marianna paradicsom lekvárja.

Csomagolás különdíjban részesült: Rigó-Szász Nóra Fülöpjakabról.

Ebben az évben a Kecskemét és térsége lekvárja címet szamóca lekvárral Borzák Csilla, kecskeméti versenyző nyerte.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában