Röplabda

2023.01.25. 21:38

Kitűnően játszott, de kikapott a címvédőtől a Kecskeméti RC – galériával

A férfi Magyar Kupa döntőjében a Kecskeméti RC a Pénzügyőr SE-t fogadta szerda este párharc első felvonásán. A Kecskemét szenzációsan játszott, a győzelemre is volt esélye, de a címvédő feljavult és a hajrában előnyt szerzett a visszavágóra.

Nyitray András

Remekeltek a röplabdások

Fotó: Bús Csaba

A Kecskemét kezdte jobban a mérkőzést, Argilagos, Fundora és Farkas is kitett magáért az első percekben, így a KRC stabil előnyt tudott kiépíteni (8–4). Jókay Zoltán nem meglepő módon azonnal időt kért, hiszen csapata nem tudta elkapni a ritmust. A nyitásokkal egyik csapat sem büszkélkedhetett az első percekben, gyakorlatilag egymás hibáiból szereztek egy ideig pontokat a csapatok (10–7). Lassan, de biztosan kezdett belejönni a Pénzügyőr, Kovács is bedurrantotta a karjaiban lévő rakétákat (13–11). Szoros csata alakult ki, a Kecskemét nem akarta kiengedni a kezéből az előnyt, Fundora életerős bombája után újra kettő volt közte (17–15). Farkas Péter továbbra is kitűnő formában termelt hazai oldalon, de 19–19-nél a vendégek egyenlíteni tudtak Rása szép sánca után. Jött a hazai időkérés, amiből nagyon jól jött vissza a KRC, Baserio egy hosszú labdamenetet zárt le, így máris kettővel vezetett csapata (21–19). Jókay Zoltán is időt kért, Kovács azonnal szépített is ezután, de Argilagos gyorsan válaszolt, sőt, Baserio sánca is a helyén volt (23–20). Koncentrált maradt Nagy József csapata, így meg is szerezték a vezetést 25–21-es első szett után.

A KRC átmentette jó formáját a második játszma elejére is, Fundora pimasz ejtése után máris 3–1-re vezettek a hazaiak. A PSE felzárkózott, többször egyenlített, de a hírös városiak azt nem hagyták, hogy előnybe is kerüljenek (6–5). Sokat hibázott a címvédő, ráadásul Argilagos és Fundora rendre megtalálta a réseket (10–7), így újra a vendégek kértek először időt. Kovács hatalmas bombával kezdett ezután, Keen viszont egészen pimasz ejtéssel válaszolt. 

A mérkőzés bővelkedett a hosszabb és izgalmas labdamenetekben, ezekből ebben a periódusban a Pénzügyőr kezdett el jobban kijönni, de amikor egyenlíthettek volna, jött egy rossz nyitás, majd Fundora ütött egy ászt (13–10). 

Nem estek össze ettől a vendégek, a hazai hibákat kihasználva egyenlítettek, így 13–13-nál Nagy József is taktikai értekezletet tartott. A mérkőzés folyamán először előnybe került így is a PSE, de a KRC tartotta a lépést, sőt, az újabb vendég hibákat kihasználva 17–15-re lépett el. Fundora és Argigalos folyamatosan termelték a pontokat, míg a háló másik oldalán csak Kovács volt igazán hatékony. Jót tett az újabb időkérés a zöld-fehéreknek, ismét 19–19-ről vághattak neki a hajrának a csapatok egy kecskeméti időkérés után. Felváltva jöttek a pontok Fundorától és Kovácstól, de ezután két vendég pont jött (20–22). Nem hátrált meg a KRC, Keen szerencsés nyitása után egyenlített is (22–22). Ezzel azonban el is lőtte puskaporát a hajrára a hazai gárda, mely Argilagos két rossz befejezése után 22–25-re elvérzett.

Extázisban kezdett a Kecskemét a harmadik szettben, olyannyira, hogy Jókay Zoltánnak 8–2-nél már a második időkérését is el kellett használnia. Nem lehetett kizökkenteni a hazaiakat, Fundora pontja után már 11–4-re léptek el, és ezt követően sem vették le lábukat a gázpedálról. Próbálkozott a címvédő, de továbbra is sok volt a ki nem kényszerített hiba a játékukban, a hazaiak kubai triója azonban ekkor ellenálhatatlan volt (16–8). érezhetően Jókay Zoltán is kezdte „elengedni” ezt a partit, jöttek a cserék a végén. A Kecskemét jól menedzselte hajrát is, így 25–14-re nyert, ezzel 2–1-es előnybe kerülve.

Teher alatt nő a pálma, és ezt érezte a Pénzügyőr is, mely egy 4–1-es rohammal kezdte a negyedik játszmát. Nem találta a ritmust a Kecskemét, hiába kért időt Nagy József, gyakorlatilag teljesen fordított szereposztásban zajlott ez a szett, mint az előző (4–8). Küzdött a KRC, de megjött az önbizalma a vendégeknek, ennek köszönhetően extra pontokat is be tudtak vinni Dávidék. Küzdöttek a hazaiak, de nem sikerült közelebb férkőzni, a vendégek tartották három-négy pontos előnyüket (9–12). 

Keen újabb szép megmozdulással jelentkezett, de Kovács nagyon ponterős volt ebben az etapban, emellett a hálónál is jól dolgozott védekezésben a PSE (11–16). 

Nagy József időkéréssel próbált mentális erőt lehelni még csapatába. Ez nem akart összejönni, ebben a szettben szinte minden a Pénzügyőrnek állt, így 14–25-re nyertek is vendégek.

Jöhetett az aranyszett, melynek első pontjait megint a PSE szerezte, így 0–2-nél jött is gyorsan Nagy József időkérése. A címvédő rutinja sokat ért ezekben a percekben, egy újabb jó blokk után már 1–4 állt az eredményjelzőn. A Kecskemét hite kezdett elfogyni, sokat hibáztak a hazaiak, így 2–6-nál megint magához rendelte játékosait Nagy József. Nem akart már ez sem használni, a Pénzügyőr fordulás után is átgázolt a széteső kecskemétieken, így fővárosiak 2–3-ra megnyerték az odavágót.

Kecskeméti RC–Pénzügyőr SE 2–3 (–21, 22, –14, 14, 4)

Kecskemét, 105 néző. vezette: Horváth M., Mezőffy

Kecskemét: FUNDROA 13, ARGILAGOS 22, Baserio 11, Keen 7, Farkas P. 8, Boldizsár 7. Csere: Gebhardt (liberó), Kiss B., Kecskeméti, Varga P., Balla Sz. Vezetőedző: Nagy József

Pénzügyőr: Rása 7, DÁVID Cs. 11, KOVÁCS Z. 27, Magyar B. 4, Kiss D. 4, Tomanóczy 5. Csere: Feliciano (liberó), Silva 9, Tordai 1, Majoros, Tamási. Vezetőedző: Jókay Zoltán

Nagy József: – Nagyon fájó hazai pályán vereséget szenvedni, pláne így, mert a srácok mindent beletettek ebbe a meccsbe. A harmadik szett után nagyon feljavult a Pénzügyőr játéka, akkor már nem tudtunk sebességet váltani, így meg is nyerte ellenfelünk a mérkőzést. A fiúk ennek ellenére minden dicséretet megérdemelnek. Ebből a meccsből lehet táplálkozni a visszavágóra is, nem az esélytelenek nyugalmával kell utaznunk.

Jókay Zoltán: – Kecskeméten a mindig nagyon nehéz mérkőzést játszunk, tavaly is hasonló volt. Rendkívül sokat hibáztunk az elején, és ezt büntetlenül nem lehet csinálni, remekül kihasználta ezt a Kecskemét. Nagyon lassan indult el a csapat azon az úton, amit az elejétől kellett volna játszani. Szerencsére elkezdtek működni a kapcsolatok a pályán, ezen múlt a dolog, illetve azon, hogy a negyedik és az ötödik szettben már drasztikusan csökkent a hibáink száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában