Tiszaalpár

2019.03.12. 19:10

Kármen kitartása példa lehet mindenki előtt

A tizennyolc éves tiszaalpári lány, Gujka Kármen életmódváltásának és a sportnak köszönhetően két év alatt több mint negyven kilótól szabadult meg, miközben országos thai box bajnok lett. Új életének önbizalmát, a sportegyesületnek pedig egy másik családot köszönhet.

Vajda Piroska

Kármen a félegyházi Közgé végzős tanulója, szalagozójára is magával vitte a bokszkesztyűjét

Forrás: Petőfi Népe

A thai boxszal nagybátyja ismertette meg, önvédelmi célból tanított Kármennek fogásokat. Annyira megtetszett neki a sportág, hogy keresett egy olyan egyesületet, ahol komolyabban foglalkozhat a thai boxszal. Kármen korábban kézilabdázott, de szeretett volna kipróbálni olyan sportot, ahol jobban számít az egyéni teljesítmény. A Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sport Egyesületet ajánlották neki.

– Elmentem anyuval megnézni egy edzést. Nekem nagyon tetszett, anyu viszont túl keménynek találta, nagyon féltett. Mivel azonban látta, hogy nagyon jó a közösség, szinte már családias, beleegyezett, hogy eljárjak az edzésekre – kezdte történetét Kármen. – Két éve kezdtem el és ott ragadtam, jöttek a versenyek és a sikerek egymás után. Tavaly országos bajnok lettem – mondta büszkén a fiatal sportoló, aki az egyesület egyetlen női versenyzőjeként férfiakat megszégyenítő módon tud küzdeni. Mint mondta, számára azért is tökéletes sport a thai box, mert az edzéseken le tudja vezetni a benne lévő feszültséget.

Kármen eddig megúszta komolyabb sérülés nélkül a bokszolást, aminek hátrányai mellett számos előnye is van, hiszen bármikor meg tudná védeni magát. Ugyanakkor a sportnak köszönheti azt is, hogy az elmúlt két év alatt több mint negyven kiló súlyfeleslegtől szabadult meg.

Kármen a félegyházi Közgé végzős tanulója, szalagozójára is magával vitte a bokszkesztyűjét
Fotó: Petőfi Népe

– Az életmódváltásnak több oka is volt, elsősorban az motivált, hogy a túlsúly már veszélyeztette az egészségemet. A rendszeres sportolás mellett az étrendemet is gyökeresen megváltoztattam – részletezte Kármen, aki ma már mindennap sportol, az edzések mellett futni jár. Képes hajnalban felkelni, hogy még iskola előtt lefusson néhány kilométert. – Minden fejben dől el. Természetesen én is szívesen aludnék tovább, de vannak céljaim, melyekért szívesen hozok áldozatokat. Most a márciusi nemzetközi versenyre készülök, de nagy vágyam, hogy kijussak a világbajnokságra és az olimpiára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában