galéria

2019.02.14. 12:14

Kecskeméti ju-jitsusokat választottak az év sportolójának

Nagy elismerés érte ifjabb Tóth Zoltánt és Tóth Anettet február elején, amikor ju-jitsu szakágban az év sportolóinak választotta a testvérpárt a Nemzeti Versenysport Szövetség. Az eredetileg orgoványi, ma már Kecskeméten élő sportolóknak a sportágban elért kiváló nemzetközi eredményei alapján ítélte oda a díjat a szövetség.

Horváth Péter

Tóth Anett és Tóth Zoltán életét nagyrészt kitölti a heti öt-hat edzés

Fotó: Bús Csaba

A 17 éves Zoltán és a 19 éves Anett úgy érzi, hogy az elmúlt tizenkét évnyi kemény edzésmunka kezd beérni, melynek jelentőségteljes visszaigazolása a szervezet döntése.

– Sokat jelent a díj, megtiszteltetésnek érezzük, igazi löketet ad a továbbiakra – mondta Tóth Anett a díj jelentőségéről.

Fiatal koruk ellenére meggyőző nemzetközi eredménylistával büszkélkedhetnek. Anett 2017-ben világbajnokságot nyert Görögországban, tavaly Európa-bajnokságot Olaszországban. Januárban a lisszaboni Eb-n eltört a jobb keze, ezért két hónapot ki kellett hagynia, de októberben második helyet szerzett a London Openen 50 kilogrammos súlycsoportban.

Zoltán a 2017-es görög vb-n U18-ban a második helyig jutott, az Olaszországban megrendezett Eb-n U21-ben harmadik lett 16 évesen. A lisszaboni Eb-n 70 kilogrammos súlycsoportban két ezüsttel, Londonban dupla arannyal zárt. Március végén a római nemzetközi bajnokságon, a Roma Openen két aranyérmet szerzett, másnap ugyanott, az Eb no-gi (csak aláöltözetben, kimono nélküli) viadalán Európa-­bajnok lett.

A ju-jitsu szeretetével édesapjuk, aki az edzőjük, fertőzte meg a fiatalokat tizenkét évvel ezelőtt. Zoli akkor öt-, Anett hétéves volt. Tradicionális ju-jitsuval kezdték, majd 2010-ben váltottak a brazil ju-jitsura. Anett elmondta, hogy kezdetben a földharc része és a versenyek hangulata ragadta meg, ami végül fokozatosan szenvedéllyé növekedett benne, Zoli a küzdelmet szereti az első pillanattól.

A sportolók élete nagy részét kitölti a heti öt-hat edzés, ráadásul nemcsak Kecskeméten, de Orgoványon, Kiskunfélegyházán és Fülöpházán is gyakorolnak, s amikor tehetik, Budapestre is elutaznak egy-egy edzésre.

– Az eredményeink a sok edzés, a kemény munka és a kitartás gyümölcse, de sosem érezzük kényszernek a munkát, hanem az idő legélvezetesebb eltöltésének lehetőségét látjuk benne. De talán az a legfontosabb, hogy egyikünk sem akarja görcsösen a győzelmet, hanem csak élvezzük a sportot, a küzdelmeket és a versenyek hangulatát – mondta Anett, Zoli pedig hozzátette, hogy igazi jutalom a folyamatos fejlődés érzése és az újonnan tanult elemek sikeres alkalmazása.

Zoltán is idén már a felnőttmezőnyben folytatja. Kaliforniában rendezik a 2019-es vb-t, ahol értékes pontokat szerezhetnek mindketten a 2021-es World Games-re, a nem olimpiai sportok világversenyére. Márciusban a sportág legnagyobb presztízzsel bíró szervezete, az IBJJF Budapesten rendez nemzetközi versenyt, amin szintén biztosan indulnak a fiatalok.

Idősebb Tóth Zoltán, az édesapa és kemény edző büszkén és elérzékenyülten nyilatkozott gyerekei teljesítményéről. Mint mondta, mostanra beérett a több mint egy évtizedes kitartó munka és ilyen eredménnyel bizakodva tekintenek a jövőbe. Zoltán hozzátette, hogy a sikerekhez nagyban hozzájárul a szövetség is a bőkezű támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában