Kecskemét

2018.08.26. 15:30

Negyedszerre nyerte meg Csiki Árpád a Hírös Vágtát

Hatodik alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Nemzeti Vágta előfutamát, ezúttal is a Hírös Hét Fesztivál keretében. Az egész napos rendezvény csúcspontja maga a vágta volt, hiszen itt derült ki, ki képviseli térségünket a budapesti Nemzeti Vágtán.

Gulyás Sándor

A program kecskefogatos felvonulással indult a Rudolf laktanyából a városközpontba, majd visszatért a vágta helyszínére. Az előfutamok előtt nyolc kecskefajtát bemutató kiállítás várta az érdeklődőket. A Kishuszár vágta döntőjében hárman pattantak nyeregbe. A 16 éven aluli fiatalok 135 centiméternél nem magasabb pónikon lovagoltak. A győztes a kunpeszéri Tóth Rozi lett Ricsi nevű pónijával, így ő is indulhat majd a budapesti döntőn. Másodikként a Fanni nyergében lovagló fülöpházi Viszus Viktória ért célba, míg harmadik helyen a Sidolt megülő szentkirályi Tóbiás Zsuzsa végzett.

A Hírös Vágta előfutamából hárman jutottak a döntőbe. A finisben a célszalagot elsőként Csiki Árpád szakította át lovával Lord Blackal. A szentkirályi versenyző negyedik alkalommal bizonyult a Hírös Vágta legjobbjának. A második a tiszateleki Tóth Erika lett, míg a harmadikként a szabadszállási Samu Vivien nyerte el a jogát annak, hogy induljon a Nemzeti Vágta szeptember 14-16-án, Budapesten, a Hősök terén megrendezésre kerülő döntőjében.

– Kiváló volt a pálya és jók voltak az ellenfelek is. A versenyt a sportszerűség jellemezte, nagyon vigyáztunk egymásra, hogy a küzdelem hevében nehogy valakit baj érjen – mondta el kérdésünkre Csiki Árpád, a Hírös Vágta győztese. Szeretném, hogy az álmom idén végre valóra váljon és győztesként állhassak fel a dobogóra Budapesten, a Nemzeti Vágta döntőjében – tette hozzá a szentkirályi lovas.

A Nemzeti Vágta Fogat Vágta döntőjében versenyzők kétkerekű kis harckocsikkal indultak, melynek futamát Balog Erika nyerte meg lovaival, maga mögé utasítva Nagy Gábort és Csepelszigeti Adriennt. A hagyományteremtő szándékkal három éve létrehozott, a legsportszerűbb versenyzőnek járó Szentkirályi Fair Play Díjat a fülöpházi Bíbók István vehette át. A legidősebb induló, aki idén Szemafor Mítosz nyergében vágott neki a Hírős Vágtának, 40 éves lovas múltjának elismeréseként kapta meg a rangos kitüntetést.

– A vágtára 18 nevezés érkezett, a versenyen 13 lovast tudtunk elindítani, illetve 8 kishuszár és nyolc fogat mérkőzött meg egymással. Nagyon jó és nagyon kemény volt az ez évi verseny, melyhez megfelelő körülményeket tudtunk biztosítani. A rendezvény sikerét látva bizton elmondható, hogy a jövő évben is lesz Hírös Vágta Kecskeméten mondta el érdeklődésünkre Ladányi Kovács Zoltán főszervező, a Hírös Hét Fesztivál fesztiváligazgatója.

A futamok közötti szünetekben huszár hagyományőrzők tartottak bemutatót. A programot a kecske fajták felvezetése, kecskefogat hajtás színesítette. A tenyésztők jóvoltából a város főterén a kecsketejet és kecskesajtot is megkóstolhatta a nagyszámú közönség. Kecskemét mezővárosi rangra emelésének 650. évfordulója alkalmából guinnes rekordkísérletre is sort kerítettek a szervezők. 434-en ittak egyszerre kecsketejet, a Hírös Város főterén, ami világrekordnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában