Egy éve vagyunk a koronavírus-járvány fogságában

Bő egy éve annak, hogy a kínai Vuhanban először „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásként” azonosított SARS-CoV-2 elérte hazánkat. A járvány súlyosságát eddig – a legfrissebb adatok szerint – világszerte több mint 80 millió megbetegedés és 1,7 millió haláleset, hazánkban pedig 446 178 beazonosított fertőzött és 15 476 áldozat mutatja. A baon.hu szerkesztősége a járvány első hulláma óta azon dolgozik, hogy olvasóink naprakész, pontos, átlátható információkat kapjanak a megyénket érintő koronavírushoz kapcsolódó adatok, események, történések tekintetében. Összefoglalónkban most sorra vesszük az elmúlt egy év legjelentősebb megyei híreit.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

Valószínűleg mindannyian emlékszünk arra a napra, amikor megérkezett a hír, járvány tört ki a kínai Vuhanban. Folyamatosan jelentek meg tüdőgyulladásos betegségben szenvedő emberek. A koronavírus egyre csak terjedt a világban, január végén Európában is megjelent, mígnem 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította.

A 2020-as koronavírus-járvány első Magyarországon regisztrált esetét március 4-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, az első elhunyt betegről pedig március 15-én tájékoztattak.

Március elején elindultak a korlátozások, az Operatív Törzs tanácsára megyénkben is számos rendezvény elmaradt. Március 11-én pedig országos veszélyhelyzetet hirdettek ki.

Március 16-tól országszerte elindult a digitális oktatás, március 28-tól érvénybe lépett a kijárási korlátozás, a vásárlási idősáv.

Koronavírus-járvány Bács-Kiskunban

Tavaly márciusban az első híradásaink még a sorozatos bezárásokról és a programok elmaradásáról, lemondásáról szóltak, majd az első igazán nagy mérföldkövet az jelentette, amikor Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója bejelentette, hogy a halasi kórházat jelölték ki Bács-Kiskun megye koronavírus gyanús eseteinek elkülönítésére és szükség esetén a betegek kezelésére. Később felépült a 150 ember befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórházat a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elkülönített területén. Az Európa legmodernebb mobil járványkórházának tartott halasi létesítmény rekordidő alatt, mindössze két és fél hét alatt épült fel.

Nem kellett sokat várni és az átlag ember számára eddig ismeretlen karantén is az életünk része lett, egyúttal megkezdődött a kórházi ágyak felszabadítása. A megye több pontján percekig tartó ovációval fejezték ki az emberek tiszteletüket az egészségügyi dolgozók és azok iránt, akik a járványügyi-helyzet ellenére is kénytelenek munkába menni. A digitális oktatás bevezetésével teljesen új helyzetbe kerültek a diákok és a pedagógusok. A tanárok és a családok előtt álló kihívásokról Papp Zsolt, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezetője beszélt a baon.hu-nak.

A járvány természetesen a gazdasági szereplőkre is hatással volt. Az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus-világjárvány miatt a Daimler azt a döntést hozta, hogy megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, így Kecskeméten is. És bizony a nyári dömpingre készülő megyei vendéglátás is megsínylette a váratlan helyzetet.

Szerencsére a vészhelyzetben is sokan voltak, akik segíteni szerettek volna. A járvány miatti iskolabezárás nehéz időszakában, az orgoványi Újvári Fanni lelki támaszt is jelentő érettségire való felkészítést vállalt a község fiataljai számára, valamint elindult Kecskeméten a Gondoskodó Szolgálat, amelynek célja elsősorban az egyedül élő idősek segítése volt, hogy a legveszélyesztetettebb csoportnak lehetőleg egyáltalán ne kelljen kimozdulnia.

Szépen lassan magunkra öltöttük a 2020/21-es divatrend kötelező kellékeit, egyre több városban jelentek meg a védőruhában fertőtlenítő munkások, és az arcunkat is maszk mögé kellett rejteni.

Májusban végre úgy tűnt, hogy fellélegezhetünk (maszk nélkül), újraindult az élet a városokban, a kórházakban,és a vendéglátóhelyek ismét fogadhatták a közösségi életre és minőségi ételre éhező embereket.

Ősszel aztán felütötte fejét a járvány második hulláma, ráadásul a vírus sokkal gyorsabban és szélesebb körben kezdett el terjedni. Sajnos egyre gyakrabban érkezett hír halálos áldozatokról, és a kecskeméti polgármester kislánya is megbetegedett.

Novemberben kötelező vált a közterületi maszkviselés Kecskeméten, ez a helyi rendelet – rövid megszakítással – de azóta is életben van, és a karácsony előtti időszakban napi szinten kétszáz új koronavírus-fertőzöttről beszélhettünk. A baon.hu-nak a kecskeméti megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának vezető főorvosa és a sebészeti mátrixosztály vezető ápolója beszélt arról, milyen megfeszített körülmények között zajlik az intézményben a betegellátás.

A helyzet év végére sem javult, de a közeledő karácsony egyik legmeghatóbb eseménye az volt, amikor egy látogatókonténert állítottak fel a kecskeméti Margaréta Otthon udvarán, ahol – a megfelelő óvintézkedések mellett, plexivel elválasztva, de mégis – a lakók végre találkozhatnak hozzátartozóikkal. Ez a lehetőség nagy lelki erőt adott az időseknek, akik hónapok óta nélkülözni voltak kénytelenek szeretteik közelségét. Nagy reményekkel zártuk az évet, hiszen a kecskeméti megyei kórházba megérkezett az első vakcinaszállítmány.

Január első napjaiban megkezdődtek az oltások. Több száz dolgozó regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra a kecskeméti megyei kórházban. Utánuk a mentők, a háziorvosok és a kormányhivatal járványügyi dolgozói kaphatták meg a vakcinát. Azóta folyamatosan gyarapszik az oltópontok, a vakcinák és az oltáson már átesettek száma.

A baon.hu-n számos neves megyei személy, színészek, színésznők, sportolók, költők és közéleti emberek álltak ki az oltás mellett. A koronavírus elleni harc – ahogyan a számok is mutatják – még tart, de reméljük, hogy az oltások, az óvintézkedések megteszik hatásukat, és hamarosan ezzel a dossziéval együtt lezárhatjuk életünk eme rendkívül megterhelő és szomorú szakaszát. Addig is kövessenek bennünket!

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában