BÁCS-KISKUN

2021.01.01. 15:55

Ezekre a cikkekre kattintottak legtöbbször olvasóink 2020-ban

Összeszedtük a baon.hu legolvasottabb 2020-as cikkeit. A gyűjtésből kiderül: a balesetekről szóló beszámolók mellett olvasóinkat tavaly leginkább a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információk érdekelték. A végére egy földrengés is jutott.

Zs. D.

Január

Év elején indítottuk útjára az Év párja játékunkat, melynek során olyan párok fotóit mutattuk be, akik 2019-ben kötötték össze az életüket. A rendkívül nagy népszerűségnek örvendő játékban értékes nyeremények vártak a résztvevőkre. Az első helyezésnek Moncsi és Robi örülhetett.

Szintén rengetegen kattintottak arra a cikkünkre, melyben egy igazi világszenzációt mutattunk be. Jakabszálláson építik a közlekedés jövőjét, szó szerint, hiszen a Genevation Aircraft Kft. – a jakabszállási repülőtér területén található – székhelyén Egyesült Államokbeli partnerével, az Alaka'i Technilogies-zel közösen fejleszti a világ első hidrogénhajtású légi járművét – írtuk a légi jármű bemutatását követően.

Úgy tűnik, olvasóink kifejezetten érdeklődnek a repülés iránt, hiszen óriási népszerűségnek örvendett cikkünk, melyben leírtuk: repülőnap lesz jövőre Kecskeméten. Január 30-án közöltük a jó hírt, akkor, amikor még csak a világhíradóból hallottunk a koronavírusról. Később kiderült, 2021 augusztusának utolsó hétvégéjére tervezik a légi showt. A helyzet azóta is sokat változott, így csak reménykedhetünk abban, hogy 2013 után újra nagyszabású bemutatónak adhat otthont Kecskemét.

Február

Február 16-án szörnyű tragédiáról adtunk hírt. Kecskeméten, a Barka utcában egy autó és egy vonat összeütközött. Az ütközés erejétől kettészakadt az autó, melyben hárman utaztak. Két tíz év körüli kislány olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy azonnal életüket vesztették. A járművet egy idősebb nő vezette, őt a mentők kórházba szállították.

Egy nappal korábban, február 15-én számoltunk be arról, hogy újabb emberéletet követelt a dizájnerdrog Kalocsán, ezzel összefüggésben pedig a város cigány nemzetiségi önkormányzata erőteljesebb fellépést sürgetett a drogkereskedelem és a kábítószer-­fogyasztás ellen. A rendőrség február 17-én nagyszabású razziát indított: 14 helyszínen tartottak házkutatást, négy dílert fogtak el.

Február végén aztán már megérezhettük az előszelét mindannak, amiről a 2020-as évünk szólt: megtalálták az első magyar koronavírus-fertőzöttet, igaz Japánban, azon a hajón, amit még február 5-én vontak vesztegzár alá Jokohamánál. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett.

Március

Két héttel később már testközelből tapasztalhattuk meg a koronavírus-járványt. Addigra a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, az iskolák digitális oktatásra álltak át. A hónap legolvasottabb cikkében arról számoltunk be, hogy egy fiatal lányt szállított a mentő egy Kecskemét melletti településről a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház fertőző osztályára. Ugyanezen a napon elhelyezték a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főépülete előtt azt a konténert, amiben a kórházba érkező egészségügyi személyzet és a sürgős ellátásra szoruló betegek állapotát naponta ellenőrzik.

Március 17-én helyezték el a szűrőkonténert a kiskunhalasi kórház bejáratánál.
Fotó: Pozsgai Ákos

Néhány nappal korábban még kuriózumnak számított, ha valaki hatósági házi karanténba került, nem csoda hát, ha a második legolvasottabb cikkünk márciusban arról szólt, hogy Kecskeméten egy férfi járványügyi megfigyelés alatt állt, miután hazatért Olaszországból.

Azt, hogy márciusban ránk szakadt a járvány, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Két méterről látta karanténba került édesanyját a kecskeméti kislány című cikkünkre is rendkívül sokan kattintottak, csakúgy, mint a halasi kórház orvosigazgatójával készült beszélgetésünkre, melyben dr. Ördögh Csaba elmondta: szembe kell néznünk a realitással, miszerint az emberek jelentős hányada el fogja kapni a vírust.

Április

Nem a vírus, hanem a rendőrök elől menekült az a sofőr, akit március 31-én akartak megállítani a készenléti rendőrök Kecskeméten. A piros Golf vezetője azonban a fék helyett a gázba taposott, rendőrautókkal a nyomában átszáguldott a fél városon, majd egy vasúti töltés állította meg. Kiderült, hogy a kunszentmiklósi férfinak nem volt jogosítványa, kábítószert fogyasztott és még az akkori veszélyhelyzettel összefüggésben kihirdetett kormányrendelet korlátozó szabályainak megszegése miatt is felelnie kell.

(Tormási Dóri felvétele)

Áprilisban sokan még szokták a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket: 20-án például arról számoltunk be, hogy a hatóságok szerint óriási tömeg volt a kecskeméti üzletekben, a Kórház utcában pedig rendőri intézkedésre volt szükség, mert körülbelül 30 fős tömeg gyűlt össze egy konfliktus miatt.

A hónap harmadik legolvasottabb cikke is részben a koronavírus-járványhoz köthető. A kalocsai kutyamenhelyen a kialakult helyzetben alig maradt munkaerő, akinek segítségével elláthatnák a náluk lévő több száz állatot – írtuk még március végén, de a segélykérést övező összefogásnak köszönhetően még áprilisban is nagyon sokan kattintottak erre a cikkre.

Május

Májusban egy tragikus balesetről szóló beszámolónkat olvasták el legtöbben. Május 30-án egy katonai teherautóval ütközött össze egy autó az 5501-es úton. A személyautó kigyulladt az ütközés következtében. A teherautó alá préselődött gépkocsi oltását a katonák poroltóval kezdték meg. Az autóban ülő 20 éves férfi és 21 éves nő szörnyethaltak.

Május 16-án megöltek egy idős vállalkozót Kiskunhalason. Mint később kiderült, a gyilkosságot az áldozat unokaöccse követte el. A történtek után a gyanúsított önként feladta magát a rendőrségen. A nyomozást a rendőrség nemrég zárta le, vádemelést javasolnak a férfi ellen.

Május elején nagyszabású, országos szűrőprogram indult a koronavírus kapcsán. Olvasóink nagy érdeklődést mutattak cikkünk iránt, melyben azt közöltük, melyik települések vesznek részt Bács-Kiskun megyéből a programban.

Június

A hatodik hónap legolvasottabb cikke egy szívszorító tragédia. Kirekesztette a helyi közösség a fertőzöttnek hitt, izsáki asszonyt címmel írtuk meg, hogy fia szerint a mindenki által szeretett, életerős H. L.-né Marika a helyi közösség kirekesztő magatartása miatt vesztette életét, miután házára kikerült a karantént jelző piros papír.

Június 9-én egy autógumikat szállító kamion és egy személyautó ütközött össze az 52-es főúton, Izsák térségében. A Suzuki sofőrje életét vesztette, a kamionfülke leszakadt, a benne ülő két sérültet kórházba szállították.

A Suzuki sofőrjét a tűzoltók szabadították ki a roncsból, de az életét már nem lehetett megmenteni
Fotó: Pozsgai Ákos

Június 17-én a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság akciójában 5 település 8 helyszínén fogtak el drogdílereket. A sok olvasónkat érdeklő beszámolónkban megírtuk: a rendőrök Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Jánoshalmán, Soltvadkert-Selymesen és Mélykúton összesen 8 ingatlant ellenőriztek. Az átvizsgált házakban amfetamint és új pszichoaktív anyagokat, valamint kábítószer-kereskedelemhez szükséges eszközöket, többek között mérleget, önzáró tasakokat és alufóliát találtak.

Július

Júliusban tarolt a halál. Olvasóink legtöbbször egy halálos balesetről szóló cikkünkre kattintottak ebben a hónapban. Június 30-án Dusnok irányából egy tehergépkocsi haladt Sükösd felé az 51-es főúton, amikor a szemből érkező Opel személyautó áttért az ő sávjába. A kamionos megpróbált az út szélére húzódni, de az ütközést nem tudta elkerülni. A személyautó frontálisan nekicsapódott a kamion bal elejének, az autót vezető 22 éves fiatalember a helyszínen életét vesztette.

Július 21-én egy férfi kiugrott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kecskeméti épületének egyik, ötödik emeleti ablakából. A férfi a helyszínen életét vesztette. A rendőrség azt közölte, a férfi nem állt kényszerintézkedés alatt, idézésre, kihallgatáson jelent meg a rendőrségen.

A hónap harmadik legolvasottabb cikke szintén egy halálos balesetről szól. Július 18-án egy Baján szolgáló, szabadnapos tűzoltó vesztette életét az 55-ös úton, Csávoly térségében. A szemtanúk szerint egy Skoda Csávoly felől Baja felé haladt, amikor megelőzte egy BMW. Szemből érkezett a tűzoltó által vezetett Suzuki. A férfi, hogy elkerülje a BMW-vel való ütközést, félrerántotta a kormányt. A Suzuki a Skoda elé fordult, ezért a Skoda oldalról belerohant az autóba. A BMW sofőrje elhajtott, később a rendőrök elfogták.

Augusztus

Augusztus 26-án eltűnt egy hétéves kislány egy kecskeméti játszótérről. A város összes járőre őt kereste, hamarosan meg is találták a gyermeket.

Ebben a hónapban szintén sokan kattintottak Orlovácz Bea történetére, aki harminc kilótól szabadult meg. A bajai hölgy a fogyókúra nehézségeiről és arról mesélt, hogy mi segít neki megtartani a súlyát.

Augusztus 4-én hatalmas vihar csapott le Bács-Kiskun megyére. Házakra, utakra, autókra dőltek a fák, leszakadt egy malom tetőszerkezete címmel számoltunk be a vihar pusztításáról.

A soltvadkerti malom tetejét leszaggatta a szél
Fotó: Pozsgai Ákos

Szeptember

Szeptember 11-én egy holttestet találtak egy autóban a kecskeméti, Halasi úti áruház parkolójában. Egy szeptember 2-án Kecskemétről eltűnt férfi holttestét találták meg. A férfi önkezűleg vetett véget az életének.

Ugyanezen a napon írtuk meg, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) munkatársai Soltnál tartottak közúti ellenőrzést, amikor egy benzinkúton egy nő kért segítséget tőlük, akinek párja rosszul lett és autójuk mellett összeesett. A pénzügyőrök mentették meg az életét.

Szeptemberben megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma. Bár az oktatás a megszokott formában kezdődött el, egyre több hír érkezett arról, hogy egy-egy iskolában kénytelenek voltak áttérni a digitális oktatásra. Erről szól az a cikkünk is, mely a harmadik legtöbb olvasót vonzotta szeptemberben.

Október

Októberben elindult Gyermekmosoly elnevezésű játékunk, mely hatalmas népszerűségnek örvendett olvasóink körében.

A hónap elején számoltunk be arról, hogy egy kecskeméti nő szerint tervezett gerincműtétjét váratlanul, véleménye szerint valótlan indokkal lefújták, gyaníthatóan azért, mert kifo­gásolta a kórházi körülményeket, a betegek zsúfolt elhelyezését és a méltatlan bánásmódot. A megyei kórház ezzel szemben úgy vélte, a szakma szabályai szerint jártak el, és nem voltak a nőnek olyan tünetei, amelyek a gyógyellátást sürgőssé tették volna.

A koronavírus-járvány októberben kezdett el igazán belobbanni. Kecskemét gócponttá vált, lassan megtelik a halasi járványkórház – írtuk október 25-én, erre a cikkünkre is sok olvasó volt kíváncsi.

November

Prof. Dr. Vajnai Tibor a Neumann János Egyetem egyetemi tanára 59. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt – számoltunk be a szomorú hírről november 11-én.

November 25-én a koronavírus miatt elhalálozottak számáról közöltünk statisztikát, mely cikket szintén nagyon sokan olvasták.

November 22-én az egész ország felháborodott, miután megírtuk: a munkások beaszfaltoztak egy macskát az útba Tázláron. A döbbenetes esetre azóta sem találtunk magyarázatot.

December

December 16-án két emberéletet követelő tragédia történt Kecskeméten. A 445-ös úton egy személyautó és egy teherautó ütközött össze, a kocsiban utazó házaspár a helyszínen életét vesztette.

Egy házaspár vesztette életét a balesetben
Fotó: Donka Ferenc

December 19-én Szolnokon kísérték utolsó útjára Grofó Kozák Lászlót. A temetésről a baon.hu is beszámolt, olvasóink pedig nagy érdeklődéssel követték a szomorú eseményt.

December 26-án újabb szomorú hírt kaptunk: szenteste eltűnt egy 65 éves kiskunfélegyházi nő. A Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület tagjai az asszonyt holtan találták meg egy tóban.

December 29-én rendkívüli eseménnyel szembesültünk: kisebb földrengés rázta meg hazánk nagy részét. A horvátországi, 6,3-as magnitúdójú földrengés utóhatásait lehetett érezni Bács-Kiskun megyében is. Az erről szóló beszámolónk is felkapaszkodott a legolvasottabb cikkek közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában