22°
23°
11°

A Balaton vesztette a legtöbb turistát tavaly

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 2010. januárnovemberben az előző évihez viszonyítva lényegében változatlan volt, a szálláshelyek árbevétele folyó áron kismértékben emelkedett. A forgalom 72 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a tizenegy hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. A belső kereslet összességében továbbra sem nőtt, így a belföldivendég-forgalom éppen hogy meghaladta a 2009. évi alacsony bázist; a külföldi vendégek száma ugyanakkor 5 százalékkal emelkedett. A vendéglátás tíz havi eladási forgalma is csupán 98,9 százaléka volt az előző év azonos időszakinak – írja legfrissebb gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2010. január–novemberben 3 millió 191 ezer külföldi vendég 8 millió 902 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt nőtt (5; illetve 1 százalékkal). A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból és a Lengyelországból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Egyesült Királyságból hazánkba látogatóké stagnált, az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők esetében pedig nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban (öt, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma közel egyötödével, a vendégéjszakáké 10–17 százalékkal bővült. Az alacsonyabb kategóriákban (három-, két-, egycsillagos egységek) 219 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek 2009 azonos időszakához viszonyítva.

A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Dél-, Nyugat-Dunántúl és a Budapest–Közép- Duna-vidék turisztikai régiókban tapasztalható fellendülésnek köszönhető. Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 3 millió 672 ezer belföldi vendég 9 millió 139 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és vendégéjszakák száma lényegében nem változott az előző év azonos időszakához mérten.

A belföldivendég-forgalom több mint hattizedét fogadó szállodákban 5,5 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál 10 százalékos csökkenés következett be. A belföldivendég-forgalom visszaesése a kilenc turisztikai régióból ötöt érintett. 2010 novemberében a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma 20, illetve 31 százalékkal emelkedett, ami részben a – megelőző évekhez képest – késői és igen hosszú őszi iskolai szünetnek köszönhető.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010 első tizenegy hónapjában a külföldiek és a belföldiek esetében 8, illetve 5 százalékkal esett vissza. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutat. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma (leginkább a külföldi vendégéjszakák visszaesésének köszönhetően) 7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban – részben a kapacitásnövekedés következtében – másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Budapesten – a balatoni üdülőkörzettel ellentétben – zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

Legolvasottabb

1
Traffipax Bács-Kiskun megyében
2
A drog miatt kong a vészharang Majsán
3
Baleset lett az előzésből
4
Az utcán kapta el a körözött bűnözőt a biztonsági őr
5
Négyes karambol az 52-esen
Magyar Érdemrend
Magas állami kitüntetést kapott az Esterházy-kegyhely létrehozója
Django / 16 perce
Palya Bea a Francia Intézetben lép fel
Az intézet a 2017-es Berlinale nyitófilmjeként debütált alkotással zárja Az érzékelés birodalma című sorozatát. Az eseményen fellép az énekesnő is.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyám, nagymamánk MADÁR IMRÉNÉ Szül.: Sinka Erzsébet életének 91. évében elhunyt. Temetése 2017. október 26-án, 10.30 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Búcsúzás legfeljebb egy szál virággal. A gyászoló család.
"A legnagyobb méltósággal viselte betegségét, nem érdekelte Őt csak a szerető családja." Tudatom veletek, hogy szerető feleségem SZÁVA ISTVÁNNÉ Lővei Mária kecskeméti lakos, 60 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2017. október 25-én, 14.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Megrendülten tudatjuk, hogy SASVÁRI GYULA életének 70. évében elhunyt. Hamvainak elhelyezése 2017. október 25-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető főbejáratánál a P/62 urnafalában.
"Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat az élők érzik." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOLLÁTH ISTVÁN a Mezőgép (Agrikon) volt dolgozója 62 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 25-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
Ott van a keresztrejtvény vízszintes sorában ott a nap melengető sugarában ott van a strand zöld fövenyén ott a vízcseppek tengerén ott van a régi porlepte könyveken ott van a szúrágta templomi csendekben ott van a rántást kavaró fakanálban ott van a karácsony fahéjillatában ott a polcokon mosolygó befőtthalmokon ott a 12-es buszjáraton és itt van a lehető legközelebb: itt van a nagylányom derűs mosolyában és itt a kisebbik csigahajában. Múlhatatlan szeretettel emlékezem csodálatos édesanyámra GÁBOR ÁRONNÉ Baranek Mária Katalinra halálának szomorú 10. évfordulóján. Lánya: Füléné Gábor Ildikó
"Néma gyász a lelkünket beborítja, nincs semmi, ami hiányod pótolja. Megszűnt Számodra a földi lét, pedig csodákról álmodtunk még. Tovább élsz bennünk és minden emléked; amíg csak élünk, szeretünk Téged!" Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PRIKKEL SÁNDORNÉ Végh Julianna Mária életének 74. évében, 2017. október 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. október 25-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Pihenni tértél, nyugodj hát békében Drága Anyukám, Nagyi, Dédi!
többek közt / 22 perce
Hollywoodi elismerést kap a Szárnyas fejvadász 2049 is
vb 2018 / 1 órája
Putyin meghívta az eltiltott Blattert és Platinit
Október 23. / 1 órája
A szabadságért és függetlenségért újra és újra meg kell küzdeni
vérszomjas teremtmény / 1 órája
Ez az aligátor cápát eszik (videó)
Kiskunhalas / 2 órája
Pillekőből készültek térbútorok
Baleset / 2 órája
Megvadult ló ugrott le a budai Várból, nem élte túl a zuhanást