Ülés

2024.04.26. 16:54

Vármegyei közgyűlés Kelebián: vízi turisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun – galériával

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra-hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat.

Tapodi Kálmán

A pénteki tanácskozáson a szokásokhoz híven ezúttal is a vendéglátó település bemutatkozása előzte meg a közgyűlési ülést. A Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi és Szolgáltató Központban előbb a Kelebiai Daloskör lépett fel, majd Maczkó József polgármester mutatta be az idén százesztendős nagyközséget – olvasható a vármegyeháza közleményében. 

közgyűlés, fejlesztés, turisztika
Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés
Fotó: Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat

Mint azt hírül adták: a közgyűlés támogatta többek között, hogy a vármegye önkormányzata támogatási kérelmet nyújtson be az Aktív turizmus fejlesztése című felhívásra. A benyújtandó pályázat lényege egy vízitúra hálózat létrehozás a Duna-völgyi főcsatornán (DVCS) Császártöltés, Hajós, Érsekhalma, Nemesnádudvar, Sükösd, illetve Érsekcsanád településeket összekötve. A ki- és beszállási lehetőségek biztosítása mellett fedett pihenőhelyek és információs táblák várják majd a túrázókat a vízitúra megállóhelyeken, míg a túrapontokon mosdók, hajótárolók és közösségi helyiségek emelik a szolgáltatás színvonalát. Erre 700 millió forint támogatást igényel a vármegye önkormányzata a TOP Plusz keretből. 

Rideg László közgyűlési elnök elmondta, hasonló fejlesztés van tervben a Vajas-fokon Kalocsa és Érsekcsanád között is. A vízi turisztikai projekt pedig kapcsolódna annak a turisztikai célú kerékpárútnak a megépítéséhez, amely a DVCS mentén 13 kilométer hosszan köti majd össze Érsekhalma, Nemesnádudvar és Sükösd településeket. 

A képviselők elfogadták egyebek mellett a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2023. évi beszámolóját is. Ebből kiderül: az ügynökség mintegy 15 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, miközben vállalkozási tevékenysége alapján 207 millió forint nettó árbevételt ért el, a támogatásokból pedig 304 millió forint bevétele származott.

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal 2023. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása mellett a Fidesz frakció és az ellenzéki frakció egyaránt megköszönte Dr. Bajmócyné Dr. Balázs Tímea vármegyei jegyző és a hivatal munkáját. 

Az ülést követően – szintén a szokásoknak megfelelően – Rideg László és a vendéglátó polgármester, Maczkó József elültetett egy fát, ezúttal juharfát az ülésnek otthon adó Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi Központ mellett. 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában