Labdarúgás

2022.02.05. 20:06

A közös munka lehet sikeres

A KTE Labdarúgó Akadémia továbbra is Bács-Kiskun megye legmagasabban rang­sorolt utánpótlás-nevelő klubja. A lila-fehéreknél az át­fogó, minden szintet érintő közös munkában hisznek, az FTC-vel kialakított partneri megállapodásnak köszönhetően pedig az ország legnagyobb klubjához is eljuthatnak a megyéből a tehetségek.

Nyitray András

Szabó Tibor szerint mindenki előtt ott van az esély egy szép pályafutásra

Forrás: Nyitray András

Nyáron az MLSZ új utánpótlásrendszert alakított ki, melynek eredményeként szinteket alakítottak ki. Bács megyében a KTE LA kapott B-s besorolást, míg további négy egyesület a C szintre került. 

– Az őszi szezonnak úgy mentünk neki, hogy szervezeti változtatásokra is szükség volt az MLSZ új versenyrendszere miatt – tekintett vissza Szabó Tibor, a KTE LA szakmai igazgatója. – Ebben az „utánpótlás-piramisban” a B szintre kerültünk. Az A szinten 10 elit akadémia kapott helyet, alattuk helyezkedik el összesen 28 egyesület a B-n, a C szinten aztán 92, a mi megyénkben a Kiskőrös, a Szilády RFC, a KLC és a LUA Baja. Ami ránk nézve kötelező elvárás volt, hogy U7–U11-ig főállású edzőket kellett alkalmaznunk, nyáron ennek igyekeztünk megfelelni. B-s egyesületként az a feladatunk, hogy a megyében felkutassuk a tehetséges játékosokat, képezzük őket, majd az iskolaváltás után az A szintre is tovább­adjuk őket. 

Nehéz helyzet ez, hiszen amellett, hogy ez a feladatunk, szeretnénk, ha a felnőtt­csapatban is minél több helyi nevelés mutatkozzon be. 

A jó példák adottak, hiszen a közelmúltban Terbe Botond és Szalai József is bemutatkozott, azóta pedig profi szerződést kaptak a Vasasnál. Bodor Zoltán, Győri Benjámin, Győri Ábel, Hatvani Dániel már a felnőttkerethez tartoznak, pályára is léptek. Mi azt szeretnénk, ha el is megy A szintre egy játékos, később visszatalálhasson hozzánk, akár itt induljon el a felnőttpályafutása – mondta a feladatok kapcsán Szabó Tibor. 

Jó kapcsolatot ápol az akadémia a megyei klubokkal is, nyáron sikerült szorosra fűzni a kapcsolatot az egyesületekkel. – A megyében a négy C-s partnerrel is megfelelő a kapcsolatunk, Kiskőrösről és Kiskunhalasról is több játékos érkezett hozzánk a nyáron. Ezt a vonalat szeretnénk továbbvinni, hiszen a tőlünk elkerülő játékosokat is pótolni kell, illetve minél több tehetséges játékost szeretnénk látni csapatainkban, hogy ténylegesen a legjobbakat tudjuk feladni az A szintre. A stratégia sikerességéhez minden egyesület kell, ezúton is köszönöm a munkájukat, illetve az ajánlásaikat, valamint azt, hogy játékosaik hozzánk jöhettek. Egy játékos sikere nem egyetlen egyesületen múlik, mi sem akarjuk ezt kisajátítani, mindenkinek benne van ebben a munkája – mondta a szakmai igazgató. 

A KTE-ből akár a Ferencvárosba is eljuthatnak a játékosok, hiszen a két klub partnerkapcsolati megállapodást kötött, amit tartalommal is megtöltöttek. 

– A Ferencvárossal kötöttünk partnerkapcsolati szerződést, elég szoros viszonyban vagyunk. Ez az edzőmeccsek számában is megmutatkozik, illetve rendszeresen vesznek részt legjobbjaink a Fradi edzésein ismerkedő jelleggel. Nagyon nehéz út, hogy valaki eljusson a Ferencváros felnőtt­csapatába, de nem lehetetlen. Mi azt gondoljuk, hogy aki erre predesztinált, annak sikerülhet, onnan pedig akár a BL-be vagy a magyar válogatottba bekerülhet. Természetesen az is egy út lehet, hogy visszatérve a KTE-nél indul el egy játékos felnőttpályafutása – mondta a jövőképről Szabó. 

A KTE helyben is aktív, az óvodákban és az iskolákban is ott van a klub. 

– Ősszel elindult az ovifoci­programunk, aminek Fűkő Péter a vezetője. Nagy elánnal vetette bele magát a munkába, így 15 intézménnyel vagyunk kapcsolatban, hétben heti egyszer foglalkozást is tartunk. A másik nyolc óvodába pár havonta visszalátogatunk és megnézzük, hogyan fejlődnek a gyerekek, tartunk egy-egy foglalkozást is. Nagyjából 280 gyereket figyeltünk meg, 50-et edzésre invitáltunk, közülük 20-an rendszeresen járnak az óvodai felkészítő edzéseinkre, illetve az U6–U7-es korosztályhoz. Az iskolai program keretein belül három iskolában, 21 osztályban tartunk heti egy testnevelésórát, illetve klubtól függetlenül az igazolt harmadikosoknak tartunk hetente egy dupla órát. Ez a program Pelikán István vezetésével zajlik, hét edző dolgozik folyamatosan, ők 23 órát tartanak meg. Közel 500 gyerek vesz ebben részt, 26 játékost már ki is választottunk, de mindenkinek szeretnénk megtalálni a tudásának megfelelő szintet – zárta gondolatait Szabó Tibor, aki hozzátette, ebben a félévben 20 játékosukat figyelték aktívan elit akadémiák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában