Összefoglaló

2024.04.12. 21:00

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. április 12.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Két Gripen kíséretében érkezett a kecskeméti légibázisra az első, Magyarország számára gyártott Embraer KC–390 Millennium típusú katonai szállítógép péntek délelőtt. A sokoldalú használatra alkalmas brazil gyártmányú repülőgép három hétig tartózkodik a repülőbázison, ahol ez idő alatt tesztelése zajlik. E szakaszban speciális, NATO kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére a gép visszatér Brazíliába.

Embraer KC–390 katonai szállító repülőgép, repülőgép
Megérkezett Kecskemétre az Embraer KC–390 katonai szállító repülőgép
Fotó: Bús Csaba

Tim Firth angol drámaíró Naptárlányok című színművét viszi színre a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A vidám darab mélyén drámai erők kavarognak, életszerűen bemutatva a mindennapokban is látható női sorsokat, a megélt nehézségeket - egyben üzen is arról, hogy minden nő egyformán értékes, szép, aminek belátásához életszeretet és bátorság kell csak. A Naptárlányok premierje pénteken 19 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

Bács-Kiskunban 2020–2022 között a Covid-járvány miatt hunyt el minden tizedik lakos. Ez derül ki az elmúlt években kiadott KSH Területi Statisztikai Évkönyvekből. A legutóbbi – amely a 2022-es adatokat tette közzé – a közelmúltban jelent meg. A Covid-19 bár ijesztő volt a lakosság számára, a legpusztítóbb azonban távolról sem ez a betegség volt.

Öt helyszínen hét embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten – számolt be a vármegye rendőrsége a police.hu oldalon.

Hétfőn és kedden újabb építési munkálatok miatt ideiglenes forgalomkorlátozásra számíthatnak az autósok Kecskeméten, az Izsáki úton.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter adta át a kiskunhalasi Vállalkozásfejlesztési Központ székházát, amelyet a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fog működni. A kísérleti jelleggel indított projekt keretében a hátrányos helyzetű emberek, köztük is kiemelten a roma vállalkozói tevékenységek erősítésére kialakított szolgáltatások nyújtását végzi majd az intézmény.

Kigyulladt egy hétvégi ház Kecskeméten, a Szolnokihegy tanya utcában, és a lángok átterjedtek a szomszédos víkendházra is. Mindkét épület tetőszerkezete teljes terjedelmében ég, és abban a házban, amelyben a tűz keletkezett, egy gázpalack is felrobbant, mire a kecskeméti hivatásos tűzoltók kiértek a helyszínre. 

A főváros III. kerületében egy villamosvezető szabadon értelmezte a tilos jelzést. Majdnem tragédia lett belőle.

Bácsalmás önkormányzata bölcsőépítésre nyert támogatást – jelentette be Németh Balázs polgármester péntek délelőtt. Az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott beruházás összesen 780 millió forint értékű, a négycsoportos bölcsőde fejlesztésével együtt 11 munkahelyeket is teremtenek.

A kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyhájára járó szegények sorsát nemcsak a helyiek viselik a szívükön. A helvéciai születésűek is számos alkalommal biztosítják a 120 fő ebédjét. Pénteken Garaczi János mesterszakács és Thám József, Helvécia alpolgármestere jóvoltából készült el az ízletes ebéd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában