Előadás

2024.04.12. 06:50

A nők értékéről és szépségéről mesél a Kecskeméti Nemzeti új darabja – galériával

Tim Firth angol drámaíró Naptárlányok című színművét viszi színre a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A vidám darab mélyén drámai erők kavarognak, életszerűen bemutatva a mindennapokban is látható női sorsokat, a megélt nehézségeket - egyben üzen is arról, hogy minden nő egyformán értékes, szép, aminek belátásához életszeretet és bátorság kell csak. A Naptárlányok premierje pénteken 19 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

Horváth Péter

Az angol kisvárosban élő középkorú barátnők évek, évtizedek óta tartanak össze jóban, rosszban, egészségben, betegségben és nem utolsó sorban közösségi események szervezésében, kisebb-nagyobb sikerrel. Erős bennük a versenyszellem, hiszen lépten-nyomon arra kényszerülnek, hogy bebizonyítsák, az ő nőegyletük süteményei a legomlósabbak, az ő teapartijuk a legnemzetközibb és az ő cukkinijük a legegyenesebb. Egy magánéleti tragédia következtében azonban egy sokkal nemesebb célt tűznek ki maguk elé, melyhez sok pénzre van szükségük, s tudják, holmi tombola ezt nem fogja fedezni. Olyan megoldáshoz folyamodnak, mely mindannyiuk számára saját határaik átlépését követeli meg. Hosszas vívódás után bevállalják, hogy szerepelnek egy falinaptáron, és nem elég, hogy démonjaikkal megküzdöttek, még a nőegylet jóváhagyása is szükséges a jótékonykodás nem mindennapi formájához.

Naptárlányok, Katona József Nemzeti Színház, előadás
A nők értékéről és szépségéről mesél a Kecskeméti Nemzeti új darabja
Fotó: Bús Csaba

Lévay Viktória színművész először próbálhatta ki magát rendezőként. Meglátása szerint nagyon jó döntés volt a rendezés elvállalása, számos pozitív élményre tett szert a folyamatban. Kiemelte, hogy kiváló csapattal dolgozhatott.

– Abban hiszek, hogy a színház csapatmunka. Volt konkrét elképzelésem a koncepciót illetően, de nyitottan fogadtam, ha a lányok egy ötlettel jöttek – mondta a rendező, aki kiemelte, hogy a hölgy főszereplő mellett a férfi színészek is rendkívül nagy alázattal dolgoztak, ami elmondható a kisebb szerepekben brillírozó Szegvári Júliáról és Venczli Zóráról is.

Könnyednek tűnő, mély tartalmú előadás

A darab egyik sajátosságaként említette a rendező a humort, mely egy pillanat alatt fordul át drámába. A színmű életszerű kérdéseket boncolgat: a különböző női sorsdrámák szembesítik a nézőt többek között a betegséggel, a halállal, a megcsalással, a félelmekkel, a konfliktusokkal és az idő múlásával. Ez ad a könnyednek tűnő előadásnak igazi mélységet. A darabban, a naptár vonatkozásában szerepet kap a jó ízlés határait át nem lépő testi önmegmutatkozás. Lévay Viktória ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a színésznőkben hasonló folyamat játszódott le, mint a játszott karakterekben: a végére felszabadultak abban, hogy vállalják magukat.

A rendező hangsúlyozta, hogy emberi és színházi szempontból is nagy élményt jelentett számára a próbafolyamat, és kiemelte, hogy a csapat elfogadta őt és bíztak benne.

Magyar Éva saját élettapasztalatából merít a szerep megformálásához

A gyászoló, szeretett férjének emléket állítani kívánó Annie-t Magyar Éva alakítja. Mint a színésznő elmondta, van miből merítenie szerepe megformáláshoz, hiszen ő maga is most élt át egy súlyos veszteséget, egy közeli szerette halt meg. Az érzékeny szituációkat is felvonultató színdarab kapcsán Magyar Éva kiemelte: ahogyan a Naptárlányokban, úgy a színpadon is nagyon fontos a barátság, amiben egymásra támaszkodhatnak a szereplők az esetleges nehézségekben.

– Annie-nek az elengedés nehéz, és a legnagyobb kihívás számomra az, hogy ezt eljátsszam ebben az időszakban, hiszen ugyanezt én is átélem most. Ebben sokat ad a többiek támogatása. A bizalmi légkörben a merészebb jelenetek sem okoznak gondot, a saját határok átlépésében is nagy segítség a sok remek kolléga, akikkel támogatást nyújtunk egymásnak az esetleges félelmek legyőzésében is – fogalmazott Magyar Éva, kiemelve, hogy számára a legfontosabb egy munkafolyamatban, hogy bizalmas és szeretetteli viszony alakuljon ki színész és rendező között. Lévay Viktóriával először dolgoznak, de tőle nemcsak ő, hanem a többi színész is megkapta azt a szeretetet, ami a legjobbat hozza ki a szereplőkből.

A színművész elmondta, hogy játszott karakterével a veszteségélmény mellett kapcsolódási pontot jelent, hogy őt, mint művészt és magánembert is foglalkoztatja az idő múlásának kérdése, és ennek elfogadása. – Csak azért léptem be a nőegyletbe, mert az anyósomat boldoggá tette. Bénán sütök, utálok kötni, és mivel nem valószínű, hogy George Clooney valaha is tiszteletét teszi nálunk, kevés okom van arra, hogy tag legyek. Kivéve, hogy pénzt akarok gyűjteni egy olyan ember emlékére, akit mindannyian szerettünk. És ennek érdekében hajlandó vagyok levetkőzni is – vallja be Chris, az események katalizátora a darab egy pontján. Az események előremozdítóját Danyi Judit alakítja, aki nagy energiát és figyelmet követelő szerepként írja le Chris karakterét.

Sokféle sors keveredik a műben

A színésznő szerint a darab azért igazán életszerű, mert megjelennek benne azok a nők, akik nincsenek eléggé megbecsülve, szeretve, vagy nőként észrevéve, csakúgy, mint az életben. Sokféle sors keveredik a műben: kit megcsalnak, mást elhagynak, valakit nem vesz észre a férje, mást pedig a férfiak. A színésznő kiemelte, hogy a darab minden nőnek üzenet, hogy a nők mindannyian ugyanolyan szépek és értékesek. Ennek belátására, és az ebből fakadó kibontakozásra csupán egy kis bátorság és életszeretet szükséges.

A próbafolyamattal kapcsolatban a színésznő kifejtette, hogy a darab jellegénél fogva érzékeny szituációk adódnak a színpadon, de mindent meg lehetett beszélni rendezővel, amit az is segített, hogy ő maga is nő.

A Naptárlányok premierje pénteken 19 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!