Magyar Honvédség

2024.04.12. 13:07

Megérkezett Kecskemétre az Embraer KC–390 katonai szállító repülőgép – galériával, videóval

Két Gripen kíséretében érkezett a kecskeméti légibázisra az első, Magyarország számára gyártott Embraer KC–390 Millennium típusú katonai szállítógép péntek délelőtt. A sokoldalú használatra alkalmas brazil gyártmányú repülőgép három hétig tartózkodik a repülőbázison, ahol ez idő alatt tesztelése zajlik. E szakaszban speciális, NATO kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére a gép visszatér Brazíliába.

Horváth Péter

Az Embraer pénteki érkezésére összehívott sajtótájékoztatón dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára ismertette a beszerzés célját és a szállítógép jellemzőit.

Embraer KC–390, repülő, Kecskemét
Három hétig lesz a kecskeméti repülőbázison az Embraer KC–390 Millennium típusú katonai szállítógép
Fotó: Bús Csaba

A légi szállítás fejlesztése kiemelt jelentőségű

– A Magyar Honvédség átalakulások és technikai megújulások időszakát éli, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően alakulataink a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak. A légrendészet és a légtérvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztések sorában az elsők között szerepel a légierő modernizálása. A légierő modernizálásának kiemelt része a mobilitás megkönnyítése érdekében, a légi szállítás fejlesztése. Nemcsak a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem a küldetésekben való aktív szerepvállalásokban, a személyi állomány és az utánpótlás gyors mozgatása szempontjából is fontos a nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítógépeknek az alkalmazása – mondta az államtitkár 

Kiemelte továbbá: a folyamatban fontos mérföldkő, hogy a Magyar Honvédség az AN–26-os katonai szállító repülőgépek hadrendből történő kivonása, és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán idén két Embraer KC–390 típusú szállítógépet szerez be hazánk, melyek a tervek szerint 2024 év végéig, illetve 2025-ben érkeznek meg véglegesen Magyarországra. A tesztelési időszak pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a kecskeméti állomány addig is ismerkedjen a technikával. Jelenleg tíz repülőműszaki szakember vesz részt a típusátképzésen a gyártó brazíliai telephelyén. Az elméleti képzést teljesítették, és most a gyakorlati képzésük zajlik. Hamarosan a repülő-hajózó képzések is elkezdődnek, így a repülőgép őszre tervezett megérkezésére már kiképzett műszaki és hajózó személyzettel kezdhetik a munkát.

A repülőgépek magyar lajstrom vétele őszre várható

Kutnyánszky Zsolt elmondta, hogy a repülőgép a február 8-i első felszállását követően a tesztelési menetrend utolsó fázisába lépett, ami azt jelenti, hogy földi és légi teszteket végeznek rajta Kecskeméten, majd a munkálatok befejezésére a gép ismételten visszatér Brazíliába. Mint az látható is volt, jelenleg még nincs magyar lajstrom a repülőgépen, hivatalos átadása, és ezzel együtt a magyar lajstromba kerülése is, majd őszre várható – mondta az államtitkár, aki ezután a szállítógép legfőbb technikai paramétereit ismertette.

Az Embraer gép fesztávja 34 méter, hosszúsága több mint 35 méter hosszú, és 800 kilométer per órás sebességre képes a 23600 kilós gép, valamint egy feltöltéssel legfeljebb 6019 kilométeres távot tud megtenni, az utazómagassága pedig elérheti a 8000 métert is.

Új korszak veszi kezdetét

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gépek érkezésével új képességgel fog bővülni a Magyar Honvédség: már a típus kiválasztásánál is fontos szempont volt, hogy a repülőgép felszereltsége többféle szerepkörben is lehetővé tegye az alkalmazását. A legfontosabb tulajdonsága a repülőgép légi utántöltő-képessége. Mivel a Gripenek alkalmasak a légi utántöltésre, azaz a levegőben történő tankolásra, és mostantól ezt a képességüket is sokkal jobban ki tudja használni a honvédség. A gép ezen kívül alkalmas az intenzív ellátásra szoruló betegek és sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására, továbbá kiemelkedő tulajdonsága, hogy alkalmas nagy tömegű, akár 26 tonna hasznos teher szállítására, és annak ejtőernyővel való célba juttatására is. A raktérben összesen 80 felszerelt katona foglalhat helyet. 

– Mivel hasonló képességekkel a légierő eddig nem rendelkezett, ez egy új korszaknak a kezdetét jelenti számunkra, csakúgy, mint a harci repülőgépek esetében történt 

– mondta az államtitkár.

Hozzátette még, hogy a békéhez erő kell, ahogyan a honvédség high-tech eszközöket szerez be úgy, hogy a hadseregnek elszánt és jól képzett honvédeknek van szüksége. – A Magyar Honvédség büszke a katonáira. Katonáink közül a Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt, és emlékeztetett arra, hogy ennek jegyében jelentős illetmény-fejlesztéssel honorálja a kormány a vadászpilóták, a szállító és kiképző repülőgép pilóták, a szállító és harci helikoptervezetők, valamint a repülőműszaki és az előretolt repülésirányító szakemberek felelősségteljes munkáját.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában