Székház

2024.04.12. 16:50

Átadták az ország első roma vállalkozásfejlesztési központját Kiskunhalason – galériával

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter adta át a kiskunhalasi Vállalkozásfejlesztési Központ székházát, amelyet a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fog működni. A kísérleti jelleggel indított projekt keretében a hátrányos helyzetű emberek, köztük is kiemelten a roma vállalkozói tevékenységek erősítésére kialakított szolgáltatások nyújtását végzi majd az intézmény.

Pozsgai Ákos

A vállalkozásfejlesztési központot Nagy Márton nemzetgazdaságért felelős miniszter avatta fel Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és Szűcs Csaba, Kiskunhalas roma ügyekért is felelős alpolgármestere társaságában péntek délelőtt.

vállalkozásfejlesztés, székház, támogatás, átadó
Kiemelten a roma vállalkozói tevékenységek erősítésére kialakított szolgáltatások nyújtását végzi majd az intézmény
Fotó: Pozsgai Ákos

A Vállalkozásfejlesztési Központ stratégiai céljai között szerepel az elsődleges munkaerőpiacon történő foglalkoztatás, munkalehetőségek területileg is célzott bővítése, egyénre szabott szolgáltatásokkal, vállalkozások indításának és fejlesztésének szakmai támogatásával – hangoztatta az ünnepélyes átadón Szűcs Csaba alpolgármester. Elmondta, hogy a központ kiemelt feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a régió gazdasági növekedéséhez.

A hátrányos helyzetű, különösen a roma vállalkozók számára igyekeznek azokat az ismereteket és tudást biztosítani, amelyek a vállalkozóvá válás elengedhetetlen szükségletei. Kiemelte, hogy a vállalkozások indítása előtt képezni fogják a jelentkezőket, hogy felkészítsék őket, megtanítsák számukra a vállalkozói szemléletet, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok esetben a vállalkozóvá váláshoz szükséges legalapvetőbb információkkal sem rendelkeznek.

A képzés keretében egyebek mellett a családi mintára épülő vállalkozói szemlélet, mentálhigiénés alapismereteket tanítanak majd, személyiségfejlesztő tréningeken vesznek részt a pályázók. Fejlesztik a kommunikációs készségüket, az informatikai eszközök és az internet használatát, az online ügyintézést, általános vállalkozásfejlesztési ismereteket, pénzügyi, jogi és adózási, valamint számlázási ismereteket tanítanak nekik, és megismertetik velük a cégalapítás szabályait.

Azon dolgozik a kormány, hogy a megvalósult gazdasági növekedés, hogy a gazdaság jobban teljesít, ne csak a nagyvállalatok, hanem az egyéni vállalkozások és a családok számára is érzékelhető legyen – hangoztatta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Kiskunhalason, az ország első roma vállalkozásfejlesztési központjának átadásán. Ígéretet tett arra, ha kell, pénzzel, tanácsadással vagy tudással, de segíteni fogják a központ munkáját.

A szaktárca vezetője emlékeztetett, hogy egy tizenhárom éves törekvés vált valóra a vállalkozásfejlesztési központ átadásával. A nagy gyárak és vállalatok vezetőivel való tárgyalások mellett kiemelt és rendhagyó eseménynek nevezte az eseményt. Kifejtette: az Orbán-kormány az elődeivel ellentétben, az egyén helyett a családok, a külföld helyett a magyarok és a segély helyett munkát elvét követi működése óta. Ezért támogatja ezt a kezdeményezést, „mi soha nem adunk segélyt, mi álláslehetőséget és a felemelkedés lehetőségét kínáljuk” – tett hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter rövid előadásában elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt megduplázódott a roma dolgozók aránya. Szólt arról is, hogy ma szinte teljes a foglalkoztatottság, aki akar dolgozni, az tud.

Országos szinten tíz év alatt közel kétszeresére, a 2013-as 26-ról 2021-re 46 százalékra nőtt a dolgozók aránya a roma társadalmon belül, a szakképzés, a felnőttképzés támogatása a kormány számára kiemelt feladat. A kiskunhalasi kezdeményezés példaként szolgál a cigány társadalom számára, és több hasonló fejlesztésre van szükség Nagy Márton szerint.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a turisztikai szakterületen olyan programon is gondolkodnak, amely a vidék fejlesztését is elősegíti: tervben van kifejezetten vidéki éttermek számára egy támogatási program kidolgozása. Emellett hamarosan ki fognak írni egy élőzenés cigány zenekarok részére szóló pályázatot, amelynek keretében ilyen zenekarokat tudnak majd támogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!