Baon podcast

2024.03.03. 06:50

Trendek és tévhitek az esküvő kapcsán: Dr. Molnár András anyakönyvvezető mesélt a részletekről – podcast

Mi a trendi ma az esküvő utáni névválasztásban? Mi a különbség az anyakönyvvezető vagy a szertartásvezető által vezetett ceremónia között? Vajon, sokan erősítik meg házassági fogadalmukat? Többek között ezekről is mesélt dr. Molnár András, a kecskeméti polgármesteri hivatal igazgatási osztály vezetője a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A beszélgetés elején dr. Molnár András, aki egyébként hivatalos anyakönyvvezető is, összegezte a polgármesteri hivatal februári házasság hete rendezvénysorozat eseményeit. Lehetőséget adtak a házaspároknak, hogy újra megerősítsék házassági fogadalmukat a díszteremben, meghitt környezetben, hangulatban. Húsz pár élt e lehetősséggel. 

házasság, anyakönyvvezető, trend, esküvő
Dr. Molnár András
Forrás: Rádió 1 Gong

Molnár András ennek kapcsán elmondta: erre korábban nem volt példa a hivatalban. Ha valaki érzi magában az elhivatottságot, hogy ő is újra megünnepelje a házasságát, akkor erre adnak lehetőséget a hivatalban, anyakönyvvezetővel. 

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető

Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert csak az anyakönyvvezető által celebrált házasságkötés a jogilag elfogadott. Molnár András hangsúlyozta: ezzel nincs mindenki tisztában, előfordul, hogy külső helyszínen esküdnek, és csak szertartásvezetőt kérnek. A szertartásvezető mondhatni egy új divat, új szolgáltatás Magyarországon. A szertartásvezető gyakorlatilag megismétel egy polgári szertartást, de ennek joghatása nincs. Éppen ezért fordulhat elő, hogy a násznép azt hiszi, esküvőre hívták meg, holott nem. Mert már vagy korábban összeházasodott a pár, vagy későbbiekben fognak szűk körben anyakönyvvezető előtt. A házasulandóknak is érdemes előre tájékozódni, például egy szakvizsgával rendelkező anyakönyvvezetőtől. 

Külső helyszínen esküvő

Tévhit az, hogy anyakönyvvezető nem megy ki külső helyszínre, mert csak a városháza falai között köttetett házasság érvényes. Kecskemét közigazgatási területén belül bármelyik vendéglátóhelyen, szálláshelyen vagy egy arra alkalmas helyen összeadja a párt az anyakönyvvezető. Molnár András kitért arra is, hogy idén milyen sokan házasodnak össze, de megjegyezte, van még szabad hely.

Régi idők esküvői

Házasságkötésekben is vannak trendek. A házasságkötésnek nagy tradíciói vannak, mindig elegáns, mostanában többen kérik a régi idők esküvőinek romantikáját. Ebben partner a kecskeméti polgármesteri hivatal is, mely a városházi turisztikai központtal kiegészülve nemcsak az anyakönyvi eljárásban tud segíteni. Aki kéri, biztosítanak gyűrűpárnát, homoköntő-szettet vagy a gyertyagyújtási ceremónia kellékeit. 

Házasság utáni név

Végül szó esett a névválasztásokról. A házasság utáni névválasztásban is váltakozik a divat. Ma már nem leánykori név van, hanem születési név, nőknél és férfiaknál egyaránt, hiszen már nemcsak a hölgyek veszik fel házastársuk vezetéknevét. Igaz, a férfiak csak elvétve élnek ezzel a lehetőséggel. Évente kb. 1-2 Kecskeméten. 

A nevek kapcsán elhangzott, míg nagyszüleink idejében a -né változat, például Kovács Jánosné volt elfogadott, addig a szüleinknél már helyett kapott a hölgy neve is, például Kovácsné Kiss Sára. Napjainkban sokan meghagyják születési nevüket, de még mindig a legtöbben kötőjelesen felveszik a férj vezetéknevét sajátjuk mellé. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában