Házasság hete

2024.02.10. 16:20

Több évtizede házasodott párok is megerősítették fogadalmukat Kecskeméten – galériával, videóval

Közel 20 házaspár erősítette meg házassági fogadalmát egy határozott igennel szombaton, a Házasság hete nyitóeseményeként, a kecskeméti városháza dísztermében megrendezett Romantikus házassági fogadalomtétel megerősítése elnevezésű programján. Az eseményen a házaspárok újra kifejezhették egymás iránti elkötelezettségüket és megerősíthették házasságkötéskor tett fogadalmukat.

Horváth Péter

A kecskeméti városházán a házaspárok újra kifejezhették egymás iránti elkötelezettségüket.

Fotó: Horváth Péter

Dr. Molnár András, anyakönyvvezető, a polgármesteri hivatal Igazgatási Osztályának vezetője, „adta össze” újra a párokat. Molnár András elmondta, hogy a házassági fogadalom megerősítést hagyományteremtő céllal rendezték meg idén első alkalommal, ami egyben a házasság ünnepének számító programsorozat nyitánya is volt. 

A fogadalom természetesen nem jogi, hanem a házaspárok szimbolikus gesztusa egymás felé, mellyel megerősítik évekkel vagy évtizedekkel ezelőtti döntésüket. Molnár András hangsúlyozta, hogy a fogadalomtétel arra is kiváló, hogy újraéljék a házaspárok életük egyik legboldogabb pillanatát. A házaspárok közül voltak olyanok, akik néhány éve házasok és olyanok is, akik már több mint 50, sőt 60 esztendeje mondták ki a boldogító igent.

Molnár András anyakönyvvezetői köszöntőjében kiemelte, hogy az igazi szerelemben azért nincs happy end, mert annak sosincs vége. 

Hangsúlyozta, hogy a hosszan tartó, boldog házasság a szerelmen túl másra is épül: a barátságra, a szeretetre és a sorsközösségre, valamint arra, a felek felismerik, hogy a másikhoz mélységes közük van.

Ugyanezen gondolatokat támasztja alá Gáspár László és Gáspár Lászlóné, akik több mint 56 éves házasok. Gáspár László szerint hosszú házasságuk titka a nagy türelem, és az, hogy mindig megbocsátanak egymásnak, sosem tartanak haragot. Vallja, hogy el kell ismerni a másik jó tulajdonságait és tűrni a kevésbé jókat, melyek idővel változnak. Gáspár Lászlóné kiemelte, hogy akár ők is elválhattak volna, ha nem türelmesek egymással, de meglátása szerint két ember úgy csiszolódik össze, mint ahogyan a gyémántot csiszolja a gyémántműves, csak a házasságban a házaspár tagjai egymás gyémántművese. Amióta pedig összecsiszolódtak, nincs az a pillanat, hogy ne hiányoznának egymásnak − hangsúlyozta. 

Mindehhez pedig a türelem elsődleges fontosságú. A házaspár kiemelte a közös jövőkép fontosságát is. Ők mindig találtak hosszú távú célokat, amit közös erővel megvalósítottak. Lehet ez egzisztenciateremtés, a gyermekek nevelése, vagy bármi, ami mindkét félnek egyaránt fontos. − Az embernek az utolsó leheletéig legyen terve, és valósítsa is meg azokat. Mert a tervek éltetnek minket − hangsúlyozta Gáspár Lászlóné. A házaspár ugyanezt üzeni azoknak, akik fontolgatják a házasságot, vagy éppen elkezdik közös életüket: legyenek türelmesek egymáshoz, és közös célokat állítsanak fel.

A ceremóniát pezsgős koccintással zárták, ami előtt Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a házasokat.

Az eseményen Venczli Zóra és Mechle Christian, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei adták elő a Meseautó című darab főcímdalát.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában