Tóth Péter Lóránt

2024.01.17. 06:50

Két évig minden második nap felidézte Petőfi alakját a kunszentmiklósi versvándor

Mozgalmas két esztendőt tud maga mögött Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor. Huszonnégy hónap alatt havonta átlagosan 3500-4000 kilométert tett meg. A Petőfi-emlékévek jegyében számos hazai településen megfordult, de járt Németországban, Csehországban, Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Partiumban, Délvidéken, Drávaszögben és a háború óta végre újra Kárpátalján is. Előadásokat tartott tantermekben, templomokban, könyvtárakban, művelődési házakban, verseket mondott tavak partján, boltokban, benzinkúton, útszélen, kocsmák mélyén, Petőfi Sándor és Arany János barátságának tiszteletére zarándokolt Kiskőrösről Nagyszalontára is.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt az elmúlt két esztendőben több száz előadást tartott és havonta átlagosan 3500-4000 kilométert tett meg

Fotó: Beküldött fotó

– Petőfi ezer szállal kötődött és ragaszkodott a Felső-Kiskunsághoz. Szalkszentmártonban írta Budapest után a legtöbb költeményét. A Dunavecsén töltött időszak is rendkívül termékeny volt a költő életében, ahová sokszor tért haza. Szabadszálláson töltötte gyermekkorát, Kunszentmiklóshoz is szép emlékek fűzték. Magam is ezer szállal kapcsolódok a Felső-Kiskunsághoz, hiszen negyvennégy éve élek itt, így nem volt kérdés, hogy részt vegyek a Petőfi-emlékévek rendezvénysorozatban – mondta el a baon.hu érdeklődésére Tóth Péter Lóránt.

A kunszentmiklósi versvándor két előadással vett részt a Petőfi-emlékévek programjaiban, mindkettő témája Petőfi Sándor és Arany János barátsága. A két költő kapcsolatát bemutató egyszemélyes összeállításába a Toldi írójához elküldöm lelkemet, verseket és leveleket, történeteket, anekdotákat tartalmazott, amit az elmúlt időszakban közel kétszázötvenhat alkalommal mutatott be határon innen és túl. A másik előadás a Szabadságharc egy színpadi játék, amit Kálló Béla Jászai-díjas színművész barátjával készített és adott elő a Kárpát-medence számos településén, illetve Kanadában.

Tóth Péter Lóránt az elmúlt két esztendőben szinte minden másnap Petőfiről beszélt a gyermekeknek és a felnőtteknek a hazai és a környező országok magyarlakta településein, illetve külföldön. Bizton állítható, hogy ebben az időszakban a költőről szóló előadásaival ő érte el élőben a legtöbb embert a világon.

– Petőfi Sándor és Arany János barátsága példaértékű a ma embere számára is. 

A két teljesen más beállítottságú, életszemléletű, érdeklődésű ember képes volt arra, hogy megtalálja a másikhoz a kapcsot, a közös pontokat. 

Kapcsolatuk mondhatni a tűz és a víz találkozása. Nem kioltották egymást, hanem segítették, támogatták a másikat a Parnasszusra vezető úton. Ezt kívántam érzékeltetni a korabeli levelezésekkel, versekkel, visszaemlékezésekkel és történetekkel – fogalmazott Tóth Péter Lóránt.

Az emlékévek zárásaként a versvándor októberben elzarándokolt Petőfi Sándor és Arany János barátságának tiszteletére Kiskőrösről Nagyszalontára. A mintegy 240 kilométeres utat gyalog, szekéren, illetve csónakon tette meg. A „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című, Petőfi és Arany barátságáról szóló előadását több helyszínen hallgathatta meg a közönség.

– Petőfi Sándor talán a legismertebb magyar ember a világon, mondhatni mindenkinek van egy „alaptudása” róla. Arany Jánoshoz fűződő barátsága azonban nem annyira közismert. Előadásaim nem csak a múltról szóltak, hanem üzeneteket hordoztak a ma élő emberek számára, hogy jövőnket egy kicsit másképpen alakítsuk. A kapcsolódási pontokat interaktív módon próbáltam bemutatni, érzékeltetni, hogy közérthetőbb legyen és jobban rögzüljön a mondanivaló. Mindenhol nagy nyitottságot és szeretetet tapasztaltam, mindkét költő irányában. A diákok gyakran tették fel a kérdést az előadások végén, hogy bennük Petőfi Sándor, vagy Arany János jelleme rejtőzik. Összegezve az elmúlt két esztendő történéseit, azt gondolom versvándorként méltó módon képviselhettem Bács-Kiskun Vármegyét, a Felső-Kiskunságot, illetve szülővárosomat, Kunszentmiklóst egyaránt – fogalmazott Tóth Péter Lóránt.

Petőfi itt van a génjeinkben

Az előadások látogatottságából kitűnt, hogy a koronavírus-járvány kicsit visszavetette az embereket. A következő időszak fontos feladata lesz, hogy visszaadjuk az emberek világunkba vetett hitét, bizalmát, és visszaszoktassuk őket a kulturális rendezvényekre. Petőfi itt van a Kárpát-medencei magyarság génjeiben, gondolataiban. A világról alkotott képünkben, ott van minden útkeresésünkben, lázadásunkban, igazságérzetünkben, hazaszeretetünkben, hűségünkben. Akik előadásaimra eljöttek, lelkileg megerősödve, feltöltődve távoztak. Nekem a legfontosabb célom és célkitűzésem volt, hogy Petőfit és Aranyt elhozzam a Parnasszusról, ne szoborként jelenjenek meg előttünk, hanem hús-vér emberként, olyan emberként, akik a közönség soraiban ülnek közöttünk – emelte ki Tóth Péter Lóránt. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában