Tóth Péter Lóránt

2023.10.22. 19:05

A muronyi kurta kocsmába is betért a kunszentmiklósi versvándor – videóval, galériával frissítve

Petőfi Sándor és Arany János barátságának tiszteletére zarándokol el Kiskőrösről Nagyszalontára Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, Pro Cultura Hungarica díjas versvándor, aki gyalog, szekéren, illetve csónakon teszi meg a több mint 240 kilométeres utat. A versvándor október 17-én indult Kiskőrösről, a költő szülőházától, szombaton érkezett a Békés vármegyei Murony településre, ahol betért a község „ kurta kocsmájába”. Szóba elegyedett a törzsközönséggel, amiről videófelvétel is készült.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt több mint 240 kilométeres utat tesz meg

Fotó: Tóth Péter Lóránt

Tóth Péter Lóránt arra a megállapításra jutott, hogy a „muronyi falu végén lévő kurta kocsmában mese nincs, vers van, és jelenleg ez a helyzet”. A közösségi oldalán közzétett videóbejegyzésről egy, a számára kedves pedagógusbarátját is megkérdezte, hogy mi a véleménye a pillanatról, aki azt mondta, „teljesen jó, mosolyog az ember, hogy van értelme a költészetnek, a tanításnak…”

– Amúgy meg mit bánom, ha valaki esetleg fanyalog, mert ez is része a verszarándoklatomnak. Eljutni, elmenni a világ végére is Petőfivel. Oda, ahonnan ő jött közénk. Mélyről, az egyszerű emberek öleléséből. A vándor Garabonciás biztos, hogy most odafönt egy büszke mosolyt megenged a bajusza alatt. A videó megosztásait megköszönjük az Égiek, Petőfi Sándor, és a földiek nevében is – fogalmazott a Tóth Péter Lóránt.

Tóth Péter Lóránt a zarándoklat során húsz településen halad át, ahol közel háromezer diákkal és felnőttel találkozik, közösen emlékezve meg Petőfi Sándorra és Arany Jánosra. A versvándor szombaton érkezett Mezőberénybe, innen indul tovább gyalogosan Doboz, Sarkad érintésével Méhkerékre. Hétfő 13 órakor már a nagyszalontai Arany János Művelődési Központban, majd 18 órakor az Arany János Művelődési Központban tart előadást.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában