Tóth Péter Lóránt

2022.02.15. 20:15

Petőfi Sándor és Virágh Gedeon nyomába ered a miklósi versvándor

Gyalogos és kerékpáros zarándoklatokra indul a Petőfi- és a Virágh Gedeon-emlékévek kapcsán Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas és Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért díjas versmondó. A versvándor a tervek szerint útjai során a következő két esztendőben több száz előadást szeretne tartani a költő és a legendás huszárkapitány életéről, munkásságáról.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt Petőfi Sándor szülőházánál, Kiskőrösön.

Tóth Péter Lóránt nevét nemcsak hazánkban, hanem a Kárpát-medence magyarlakta területein is jól ismerik. A kunszentmiklósi versvándor 2010 óta százezernél több anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta többek között József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Petőfi Sándor verseit, valamint Szent László király történeteit. Megfordult Moszkvában, Szentpéterváron, Krakkóban, Párizsban, Szarajevóban és Kanada magyar közösségeiben. Első zarándoklata 2017-ben a Szent László-emlékévhez kapcsolódott, mikor is 260 kilométert tett meg gyalogosan, és előadásokat tartott 14 település templomában a lovagkirály erényeiről, hitéről, nemzetépítő tevékenységéről. Egy évre rá Mátyás király nyomdokaiba eredt kerékpárja nyergében. A versvándor eddigi legnagyobb vállalása 2019-ben volt, a Radnóti nyomában – a „Lélek útja” vers-zarándoklat Szerbia, Horvátország és Magyarország 100 települését érintette. Győrtől Abdáig, a költő halálának feltételezett helyszínéig mintegy 850 kilométert tett meg gyalogosan.

– Kunszentmiklós képviselő-testülete az idei esztendőt Virágh Gedeon huszárőrnagy halálának 150. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította. A város az egész esztendőre kiterjedő rendezvénysorozattal kíván tisztelegni a város szülötte előtt, melyből magam is kiveszem a részem. Ennek kapcsán két utat tervezek. Júliusban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatájának helyszínére, a szerbiai Kishegyesre megyek kerékpárral, ahol a csata helyszínén emléktáblát avatunk Virágh Gedeon emlékére, hiszen a huszárőrnagy tevékeny részese volt a császáriak feletti győzelemben. Virágh volt az utolsó aradi fogoly, ezért októberben gyalogosan teszem meg a Kunszentmiklós és Arad közötti 220 kilométeres utat. Közben rendhagyó irodalomórákat tartok Virágh Gedeon életéről, aki 1848 októberében száz veszéllyel dacolva vezette vissza huszárait Csehországból a haza védelmére – sorolta Tóth Péter Lóránt.

A kunszentmiklósi versvándor a Petőfi-emlékévből is ­kiveszi a részét, a 200 éve született költő emlékére 200 előadást szeretne tartani hazánkban és a Kárpát-medence magyarlakta területein. Több helyszínre is elviszi a Szabadságharc – Arany és Petőfi ­barátságának két éve című színpadi játékot, melyet Kálló Béla Jászai-díjas színművésszel, rendezővel közösen mutatnak be.

– Készülőben van A vándor garabonciás című egyszemélyes monodráma, ami Petőfi Sándor Útirajzok, Úti levelek című munkáját dolgozza fel. Rendezője Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete vezetője. A darabban közreműködik Fekete Krisztián Fölszállott a páva díjas felvidéki cimbalomművész. A harmadik előadás Petőfi Sándor követválasztási kudarcát, a negyedik a költő szabadságharcban betöltött szerepét mutatja be. Végül és nem utolsósorban jövő év tavaszán Kiskőrösről fogok gyalogosan elzarándokolni Nagyszalontára, Arany János szülőfalujába, rendhagyó irodalomórákat tartva az utamba eső településeken a két költő barátságáról Toldi írójához elküldöm lelkemet címmel. A legnagyobb vállalásnak a jövő nyárra tervezett, a bölcsőtől a sírig, vagyis Kiskőröstől Segesvárig tartó kerékpáros zarándoklat ígérkezik – foglalta össze terveit a kunszentmiklósi versvándor, aki tevékenységéért idén megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában