Tóth Péter Lóránt

2022.12.26. 15:30

Petőfi 200: a vándor Garabonciás és a kunszentmiklósi versvándor találkozása

A Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére két előadással csatlakozott a Petőfi-emlékév programjaihoz a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. Mindkét összeállítás a költő és Arany János barátságáról szól.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt útjai során Kőrösi Csoma Sándor egykori iskoláját is felkereste

Reformkori költőóriásunk születésének 200. évfordulója tiszteletére márciusban szerte a Kárpát-medencében megalakultak a Petőfi Klubok. A programban résztvevő intézmények a reformkor szellemiségéhez méltó, színvonalas és interaktív kulturális programok helyszíneivé váltak. Az alkalmakon résztvevők megismerhetik Petőfi Sándor életművét, szakmai pályafutását, és egyben izgalmas időutazásra indulhatnak a reformkorba.

– A Petőfi Klubok programjainak egyik országos koordinátora a lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézet, akikhez két előadásommal csatlakoztam az emlékév kapcsán. A „Toldi írójához elküldöm lelkemet” egy rendhagyó irodalom óra, melyben levelezések, versek, korabeli történetek repítik vissza a hallgatót a múltba. Az egyszemélyes előadást a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kérésére tavaly nyáron készítettem, és ez idáig kilencven helyszínen mutattam be a Kárpát-medencében.

A „Szabadságharc” című színpadi játékot Kálló Béla Jászai-díjas színművész batárommal állítottuk össze még 2018-ban. Azóta az előadást hét országban mutattuk be, száztíz településen. Legutóbb november közepén a prágai magyaroknál jártunk.

Folyamatosan vállalok fellépéseket, kiemelt figyelmet szentelve szűk hazám, a Felső-Kiskunság, és megyém, Petőfi Sándorhoz köthető településeire. Az esztendő utolsó napján Kiskunfélegyházára és Kiskőrösre kaptam meghívást. 

Bízom benne, hogy egyszer a kecskeméti felnőtt közönség is megismerheti az előadásaimat. Januárban Szabadszállásra visszük a „Szabadságharc” című műsorunkat, amit a városházán, Petőfi választási kudarcának helyszínén adunk elő – sorolta a közeljövő terveit a kunszentmiklósi versvándor. 

Tóth Péter Lóránt tervei közé tartozik, hogy minél több helyre elvigye Petőfi Sándor költészetét, bemutassa munkásságát, a magyar történelemben és irodalomban betöltött szerepét. 

– A következő esztendő Petőfi Sándorról fog szólni. Az előadások mellett szeretnénk elkészíteni egy, a költő szülőhelyét, otthonát, gyermekkorát, vagyis a Kiskunságot bemutató, a 21. század fiatalságához szóló, dokumentumfilm sorozatot. A tervezett sorozatban nem csak az emlékhelyeket kívánom bemutatni, de még inkább Petőfi, a mában élő és velünk lévő lelkületét is. A jövő évben tervezek egy verszarándoklatot is. Petőfi és Arany szülőhelyét, vagyis Kiskőröst és Nagyszalontát szeretném összekötni gyalogosan, útközben, emléket állítva barátságuknak. A későbbi terveimben szerepel Kőrösi Csoma Sándor életét és munkásságát feldolgozó műsor, amit Kálló Bélával együtt adunk majd elő – tette hozzá Tóth Péter Lóránt.

Zarándokút Radnóti Miklós emlékére

Két esztendő múlva, 2024-ben lesz Radnóti Miklós halálának 80. évfordulója. A költő utolsó útján, Szentkirályszabadjától Abda határáig, tehát a költő meggyilkolásának helyszínéig, létre kívánjuk hozni a világ első irodalmi zarándokútját. A százhúsz kilométeres szakasz úgy épülne meg, hogy azon gyalogosan vagy kerékpárral végig lehessen menni és közben a zarándok megismerhesse Radnóti életét, költészetét – emelte ki Tóth Péter Lóránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!