Tóth Péter Lóránt

2022.01.14. 15:40

A magyar kultúra lovagja lett a miklósi versvándor

A magyar irodalom népszerűsítéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki Tóth Péter Lórántot a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt versvándor

Forrás: Gulyás Sándor/archív felvétel

Fotó: Mediaworks

Az elismerő címet január 22-én a Stefánia-palotában, a Magyar Kultúra Napja Gálán veheti át a kunszentmiklósi versvándor. 

Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas, Pro Cultura Hungarica díjas versmondó. Magyarországon az az ember, aki 2010 óta százezernél több anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta többek között József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Petőfi Sándor verseit, valamint Szent László király csodás történeteit.

Így óvta, őrizte anyanyelvünket. Tette mindezt Prágától Zágrábig, Beregszásztól Székelykevéig, Dunaszerdahelytől Vörösmartig, a Gyimesektől Fiuméig. Ezernél több előadást tartott iskolákban, művelődési házakban, könyv­tárakban és templomokban, mintegy félezernél több településen hazánkban és külföldön egyaránt. 

Irodalmi és történelmi műsoraival megfordult a Kárpát-medencén túl Moszkva, Szentpétervár, Krakkó, Párizs, Szarajevó és Kanada magyar közösségeiben, segítve, hogy a magyar szó, a magyar vers, a történelmi emlék eljuthasson a szórvány- és diaszpóra-területekre. Két éve Radnóti Miklós tiszteletére 850 kilométeres gyalogos vers-zarándoklatot tartott a szerbiai Bortól Abdáig, vált ezzel a béke XXI. századi követévé is – olvasható az indoklásban. 

– A napokban azon gondolkodtam, hogy miként tudnám meghálálni azt a rengeteg szeretettel teli köszöntést születésnapom alkalmából, amit kaptam. Ám megérkezett ez a nem várt örömhír, miszerint idén az egyike lehetek azoknak, akiknek a Magyar Kultúra Lovagja címet ítélte oda a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Igyekezni fogok meghálálni a bizalmat további sok ezer kilométer utazással, előadásokkal, találkozásokkal, versek és az irodalom terjesztésével – fogalmazott Tóth Péter Lóránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!