Tóth Péter Lóránt

2023.10.10. 19:03

Nagyszalontára zarándokol a kunszentmiklósi versvándor

Petőfi Sándor és Arany János barátságának tiszteletére zarándokol el Kiskőrösről Nagyszalontára Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor, aki gyalog, szekéren, illetve csónakon teszi meg a több mint 240 kilométeres utat.

Gulyás Sándor

Az emlékév kiskőrösi zárónapján való indulás szimbolikus jelentésű, hiszen bár véget ér a programsorozat, a lángot, Petőfi szellemiségét tovább kell adni az emlékéveken túlra is – vallja a Tóth Péter

Forrás: Beküldött fotó

A Nekem áldott az a bölcső, amely magyarrá ringatott nevet kapta Tóth Péter Lóránt verszarándoklata, ami október 17-én indul a költő szülőházától. – Két előadással vettem részt a Petőfi-emlékévek programjaiban, mindkettő témája Petőfi Sándor és Arany János barátsága. A két költő kapcsolatát bemutató egyszemélyes összeállításom a Toldi írójához elküldöm lelkemet, verseket és leveleket, történeteket, anekdotákat tartalmaz, amit az elmúlt időszakban közel kétszáz alkalommal mutattam be határon innen és túl. A másik előadás a Szabadságharc egy színpadi játék, amit Kálló Béla Jászai-díjas színművész barátommal készítettünk és adtunk elő a Kárpát-medence számos településén, illetve Kanadában. Ennek okán érlelődött meg bennem a mostani verszarándoklat gondolata, ami összeköti a két bölcsőt, Petőfi Sándor és Arany János szülőhelyét – mondta el lapunk érdeklődésére Tóth Péter Lóránt.

A versvándor gyalog, szekéren, valamint csónakon teszi meg a Kiskőröstől Nagyszalontáig vezető 242 kilométeres utat, ahol a Toldi írójához elküldöm lelkemet című előadását több helyszínen hallgathatja meg a közönség. Az előadás Kárpát-medencében és a diaszpórában a Petőfi-emlékév egyik kiemelt érdeklődést mutató programja volt.

– A zarándoklat húsz településen fog áthaladni, ahol közel háromezer diákkal, és felnőttel találkozom, iskolások fognak kísérni, közösen emlékezve meg a két költőre. Levelezések, versek, visszaemlékezések, legendás történetek repítik vissza a hallgatóságot a magyar irodalom legrövidebb ideig tartó, de legmélyebb barátságába. A tűz és a víz találkozása, akik nem kioltották egymást, hanem segítették, támogatták a másikat a Parnasszusra vezető úton. Humor és mában ható gondolatok költészetről, „verscsinálásról”, tiszteletről, kölcsönös megbecsülésről és hazaszeretetről. Petőfi és Arany egymást tisztelő és elismerő, ugyanakkor baráti élccel és pajkossággal fűszerezett kapcsolata tágabb értelmezésű üzenetet is közvetít a ma emberének: két teljesen más habitusú, életszemléletű, érdeklődésű ember képes volt arra, hogy megtalálja a másikhoz a kapcsot, a közös pontokat. Lényegében ez verszarándoklatom üzenete  – fogalmazott Tóth Péter Lóránt.

A versvándor hét nap alatt teszi meg a Nagyszalontáig vezető utat, vármegyénkben hat településén halad át. A kiskőrösi ünnepi program után Orgoványra gyalogol, másnap reggel tart előadást a művelődési központban. Útja innen Jakabszállásra, majd Fülöpjakabra vezet. Kiskunfélegyházán október 19-én, a városházán, majd Gátéron a polgármesteri hivatalban találkozhatnak vele a diákok és a felnőttek. Nagyszalontára október 23-án, hétfőn érkezik meg Tóth Péter Lóránt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában