TOP

2023.05.13. 10:35

Tovább épült a csapadékvíz-elvezető rendszer Fülöpszálláson

Befejezéséhez közeledik a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének építése, felújítása Fülöpszálláson. A műszaki átadásra a hónap végén kerül sor.

Gulyás Sándor

Gubacsi Gyula polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

Két ütemben valósult meg a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építése Fülöpszálláson. A munkálatok három éve kezdődtek. A vármegyei Település-, és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 115 millió forintból a község központjában levő utcákban a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója valósult meg. Záportározó tavat alakítottak ki a község határában, ami nagy hozamú csapadékvíz tározására szolgál. A záportározótól nyílt levezető is épült, a 2011-ben létesített árok nyomvonalán, ami a Duna-völgyi-főcsatornába vezeti a vizet.

– A csapadékvíz-rendszer felújítására a tavalyi évben újabb 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk a megyei TOP-os pályázaton. A második ütem a Solti és a Bajcsy Zsilinszky utcák környékét érintette. A cél az volt, hogy a település természetes lejtését kihasználva a tározó irányába tudjuk továbbítani a lehullott csapadékvizet. A beruházás keretében zömében a nyílt esővíz-elvezető árkok létesültek és újultak meg, emellett zárt rendszerű, illetve „folyókás” hálózatot is kialakítottak a szakemberek. A munkálatok várhatóan május végére befejeződnek – tette hozzá a polgármester.

A kétcsoportos bölcsőde léte hozzájárul a település népességmegtartó erejéhez – emelte ki Gubacsi Gyula polgármester
Fotó: Gulyás Sándor

A fejlesztésnek köszönhetően a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer csaknem hatvan százaléka újult meg Fülöpszálláson. A hátralévő feladatokat pályázati források bevonásával, két részben kívánja megvalósítani az önkormányzat.

– Az idei esztendő másik jelentős beruházása, a kétcsoportos bölcsőde felépítése. A mintegy 230 millió forintos összköltségű beruházás ugyancsak TOP-os forrásból valósul meg. Az új intézmény huszonnégy gyermek ellátását tudja majd biztosítani. A rendelkezésre álló keretből futja a működtetéséhez előírt kötelező eszközök és berendezések beszerzésére is. Az építkezés az elmúlt év őszén kezdődött, a kivitelezési munkák várhatóan a nyár végéig elkészülnek. Az engedélyeztetési eljárás lefolytatása után, legkésőbb januárban, megnyithatja kapuját az új bölcsőde Fülöpszálláson – hangsúlyozta ki Gubacsi Gyula. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában