beruházás

2021.07.22. 11:30

Elvezetik a vizet Fülöpszálláson

Folytatódik Fülöpszállás központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének építése, felújítása. A beruházásra 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a település önkormányzata a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Gulyás Sándor

Gubacsi Gyula, Fülöpszállás polgármestere

Fotó: Gulyás Sándor

A központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építésének első üteme két éve kezdődött el Fülöpszálláson. A kivitelezés költségeit TOP-os forrásból finanszírozta az önkormányzat.

– A rendelkezésre álló 115 millió forintos keretből megvalósul a község központjában levő utcákban a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója. Az Erkel utcában zárt rendszerű csatorna épült, ami arra szolgál, hogy csapadékcsúcs esetén biztonságosan levezesse a vizet a területről. Az innen érkező csapadékvíz ideiglenes befogadója a záportározó tó, ami nagy hozamú csapadékvizek tározására szolgál. A záportározótól nyílt levezető is épült, a 2011-ben létesített árok nyomvonalán, ami a Duna-völgyi-főcsatornába vezeti a vizet – ismertette a beruházás részleteit Gubacsi Gyula polgármester.

A belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése az újabb pályázati sikernek köszönhetően tovább foly­tatódik.

– A beruházás keretében minden olyan utcában megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer, ami a település természetes lejtését kihasználva a tározó irányába tudja továbbítani a lehullott csapadékot.

A beruházás a Solti és a Bajcsy-Zsilinszky utcák környékét érinti.

Az elsődleges cél, hogy minél több, már meglévő vízelvezető árkot újítsunk fel, és megvalósuljon a megfelelő összeköttetés a tározó irányába. Lesz olyan szakasz is, ahol a helyhiány miatt zárt rendszerű, illetve „folyókás” hálózatot kell kialakítanunk. A tervek szerint a munkálatok a jövő év elején kezdődnek, a befejezés nyár végére várható. A második ütem befejezése után már csak a település északi részén kell megvalósítani a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését, amit az eddiginél egyszerűbb módon, kapubejárók átvágásával, átereszek elhelyezésével, a meglévő szikkasztóárok felújításával tudunk megoldani – tette hozzá a polgármester.

A tervek szerint halad a község idei évi legnagyobb beruházása, a többfunkciós szociális alapellátó központ kialakítása. A mintegy kétszázhetven négyzetméteres épületben a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat kap helyet, valamint egy ebédlőt is kialakítanak a szociális étkeztetésben részesülők számára.

– A beruházás eredményeképpen megvalósul a szociális alapszolgáltatások, illetve a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat komplex fejlesztése is. Az új infrastruktúra létrehozásával magasabb szintűvé válik a szolgáltatások minősége. Az új szociális központ szolgáltatásait várhatóan ősztől vehetik igénybe a fülöpszállásiak.

A Magyar Falu Programban is sikeresen pályáztunk. Az elnyert támogatásoknak köszönhetően új játszótérrel gazdagodik településünk, valamint rendezvénysátrakat vásárolunk

– fogalmazott Gubacsi Gyula.

Elmondható, hogy ma már a fülöpszállási civil szervezetek is megfelelőképpen aktívak a pályázatok terén. Vadásztársaságunk hárommillió forintot nyert gépkocsivásárlásra a Magyar Falu Program keretében, református egyházunk ötmillió forint támogatást kapott a temetőben lévő utak felújítására, továbbá közönségszervezői bértámogatásra 1,8 millió forintot – fűzte hozzá Gubacsi Gyula polgármester.

Gubacsi Gyula, Fülöpszállás polgármestere
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában