Elismerés

2023.01.05. 11:25

A hatgyermekes édesapa, Heinrich Gábor az év Bács-Kiskun megyei önkéntese

Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjat kapta a közelmúltban a lakiteleki Heinrich Gábor hatgyermekes édesapa, rendőr zászlós, több civil szervezet alapítója és vezetője. Mint mondta, az elismerés olyan visszaigazolás számára, ami újabb lendületet és erőt ad további önkéntes munkájához.

Vajda Piroska

Heinrich Gábor számára az önkéntesség egyfajta lázadás a globalizáció ellen

Fotó: Vajda Piroska

Heinrich Gábornak annyira természetes dolog az önkéntes munka, hogy nem is gondolt arra, hogy tevékenysége másoknak is feltűnik, így nagy meglepődéssel fogadta a megyei elismerést. Megtiszteltetés és nagy öröm volt számára átvenni a díjat – nyilatkozta a baon.hu-nak. 

Heinrich Gábort szinte mindenki ismeri Lakiteleken, hiszen ő a település körzeti megbízottja. De nem csak rendőrként dolgozik a községért, több civil szervezetnek az alapítója és vezetője is egyben. Gábor alapította közel tíz évvel ezelőtt a Magyar Vándor-Ló Hagyományőrző Egyesületet azzal a céllal, hogy a lovaskultúrát népszerűsítse főként a fiatalok körében. Úgy mint saját gyermekeivel, a falubeli és környékbeli gyerekekkel is szeretné megszerettetni a lovakat, a lovas sportokat. Az egyesület sokáig részt vett a Lakitelek Népfőiskolán az általános iskolások lovas oktatásában is.

Rendszeresen szerveznek lovastúrákat, állandó résztvevői a Nyeregszemlének, a Kurultajnak és az Ősök napjának is. Hagyományőrző egyesületként fontosnak tartják a néphagyományok ápolását is, ezért már hét alkalommal rendezték meg a lakiteleki húsvéti sokadalmat, ahol persze a lovagoltatás és a lovaskocsizás is a programok része. Lovasaik a szüreti felvonulásokon is állandó vendégek.   

Heinrich Gábor hatgyermekes édesapaként aktív tagja a helyi nagycsaládosok egyesületének is, melynek feleségével együtt alapítói is. 

A Heinrich házaspárra mindenben számíthat az egyesület. A legutóbbi családi napra például malacot sütöttek a saját kemencéjükben. 

Heinrich Gábor azt is elmondta, a történelem szeretete kisgyermekkora óta kíséri, és családjában mindig nagy hangsúly kapott az ősök tisztelete és a hagyományőrzés. Ezt felnőttként sem feledi, és próbálja a fiatalabbaknak továbbadni. Ezért is alapította meg és működteti már több mint egy évtizede a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egyletet, amely bekerült a helyi értéktárba is. Az egylet vezetőjeként a jeles napok, népszokások megélésére, illetve a honvédelem fontosságára tanítja a gyerekeket. A helyi általános iskolában minden pénteken találkoznak. Jelenleg huszonöt gyermek érdeklődik az egylet tevékenysége iránt. Ők állandó résztvevői a községi ünnepeknek, kiemelten a március 15-ei megemlékezésnek, ahol minden évben esküt tesznek az újoncok. 

Hívő emberként a helyi katolikus egyházközségnek is aktív tagja, ott is mindig számíthatnak rá. 

Nemrég például hálája jeléül Mária kegyhelyet állított Lakiteleken. Az emlékhellyel szerette volna meghálálni, hogy befogadta őket a község, ezért is igyekszik aktívan tenni a helyi közösségért. 

A felsorolt tevékenységek jól szemléltetik, hogy Gábor szabadidejének jelentős részét a közösség szolgálatával tölti. De, mint mondta, ezt azért is tudja megtenni, mert felesége, Orsolya is hasonlóan aktív tagja a helyi közösségnek és mindenben támogatják egymást. 

Az önkéntes munka mellett Gábor írással is foglalkozik. 

Két éve jelent meg első kisregénye Az örökség címmel. A kötetben elsősorban katona őseinek állít emléket, de fontos számára az is, hogy a hazaszeretetre tanítson. Emellett folytatásos novelláit Betyárbecsület címmel rendszeresen olvashatják a helyi lapban is a lakitelekiek. Írásaiban a gyökerekhez való visszatérést próbálja hangsúlyozni. Mint mondta, nagyon fontosnak érzi ezt napjainkban, amikor a túlzott globalizáció jellemez mindent. Az önkéntes munka is egyfajta lázadást jelent számára a jelenlegi világ ellen. Az emberek egymástól való elszigetelődése és mai rohanó élet ellen szeretne tenni minden önkéntes tevékenységével.

Hat éve alapították a díjat

Hatodik alkalommal hirdették meg a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedésének és fáradozásának elismerésére alapított, Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díj felhívását. Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntese Díjra magánemberként, intézményként vagy akár közösségként olyan önkéntesek jelöléseit várták, akik kiemelkedő tevékenységükkel segítettek másokon vagy akár egy egész szervezeten. Idén Szabó Istvánné Gyulai Esztert, a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége irodavezetője és Heinrich Gábor érdemelte ki a díjat.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában