Labdarúgás

2023.10.01. 09:06

Csólyos megvédte a kupát a falusi derbyn Pálos ellen – galériával, videóval

A magyar labdarúgás történetének alighanem egyedülálló sorozata, aminek története 1995-ben kezdődött Csólyospáloson. A két falurész – Csólyos és Pálos – focicsapatai azóta küzdenek meg minden évben a „Csólyospálos Nagydíj” névre keresztelt kupáért. A nagy becsben tartott fából készült ereklyét az erdélyi testvérfaluban, Erdőfülén faragták, ám a meccsek után átadott trófeák száma az évek során gyarapodott.

Tapodi Kálmán

Fehérben a Csólyos, kékben a Pálos. 2-1-nyert Csólyos.

Fotó: Tapodi Kálmán

Az évenkénti összecsapásokat szigorú szabályhoz kötik, hiszen csak azok léphetnek pályára, akik igazoltan csólyospálosi lakosok. Hogy ki melyik falurészben lakik, azt könnyű megállapítani, mert a település főutcája a mérvadó. Ha valaki Szeged irányába tart a főúton az jobbról Pálost, balról meg Csólyost látja. Ha Csongrád-Csanád vármegye felől érkeznek, akkor mindez pontosan fordított, balról Pálos, jobbról Csólyos. Mivel a focipálya a pálosi oldalon van, így ők mindig élvezhetik a „hazai pálya” előnyét. Habár az utóbbi években a „vendégeket” ez cseppet sem zavarta, mert összesítésben eddig 14-13 volt Csólyos javára. A falusi derbyn nincs döntetlen, ha mégis így zárulna az összecsapás, akkor 11-es párbajban dőlhet el a kupa sorsa.

Az viszont már a szombati meccs előtt eldőlt, hogy a kezdőrúgást az 50. születésnapját ünneplő Telek András végezheti el. A majsai Tomori-gimnázium tanára „alanyi jogon” is pályára léphetett volna, de ezt megtették helyette fiai, akik mind a négyen ott voltak a csólyosi csapatban.

Több mint hetven percig bizakodhattak a szurkolók a büntetőpárbajban, ám az utolsó húsz perc igencsak eseményekben gazdagra sikeredett. Az első félidőben is „daráltak” rendesen a pályára és a csólyosiak kapusának Elekes Tibornak már az 5. percben bravúrral kellett hárítania egy jobb alsó irányába suhanó lövést. A pálosiak cerberusát Buzsik Viktort a 26.percben állították nehezebb helyzet elé, de sikerült szögletre paskolnia a labdát, amit egy kapu előtti kavarodás küldtek a bal alsó felé. A 40. percben tapssal köszöntötte a közönség a pályára lépő Rákóczi Ferencet, aki egyedüli játékosként, valamennyi mérkőzésen szerepelt. A csólyosiakat erősítő veterán mellett járt a taps Rabi Ramónának is, aki az első női játékosa a 28. éve tartó összecsapásoknak. A szegedi St. Mihály FC 18 éves játékosa, már a Csólyospálos FSE női utánpótlás csapatának képzésébe is bekapcsolódott.

A második félidő kezdőrúgója Belák Péter volt, aki egy birkát ajánlott fel a szereplőknek, akik így egy ízletes pörkölt elfogyasztása közben is elemezhették a mérkőzést.

Visszatérve a történésekhez. A 71. percben Maróti ívelt egy szabadrúgást a pálosi kapu irányába és a fejjel megcsúsztatott laszti Telek Péter elé került, aki közelről nem hibázott. A 21. születésnapját éppen szombaton ünneplő csatár két perc múlva megduplázta saját és csapata előnyét és egy szép kiugratás végén ballal zúdította a labdát a léc alá. A 2-0 után veszélyes támadásokat vezetett a Pálos és a 78. percben Kovács Kevin jó 25 méterről bombázott a bal felső sarokba (1-2).

A nagydíj győztese így Csólyos csapata lett, és ezzel 15-13-as előnyt szerzett összesítésben. „Nekünk ez a mérkőzés a BL-döntő” – jelentette ki Á. Fúrús János polgármester, aki pálosiként a Gergő fia irányított kékek sikerének biztosan jobban örült volna, de így is büszke lehetett arra, hogy folytatódott a különleges sorozat.

A meccs legjobbjai különdíjakat is átvehettek. Palánki Csaba egy labdát hozott Székesfehérvárról, amit Nikolics Nemanja, korábbi magyar válogatott csatár és gólkirály írt alá. A játékszert Kovács Kevin vehette át. A budapesti Varga Ferenc is felajánlott egy kupát a találkozó legjobbjának, aki Telek Péter lett. A Bács-Kiskun Vármegyei Labdarúgó Szövetség is küldött egy serleget, amit Pálos csapata kapott. Szögi István, a CSPFSE elnöke volt a „Csólyospálos Nagydíj” átadója és a trófeát Elekes Tibor, a csólyosiak csapatkapitánya emelhetett a magasba.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában