Izgalmas show-műsor

2024.05.03. 10:14

Májusban mutatja be a King Lear Show című előadást a Nemzeti Színház

Különleges premierre készül a Nemzeti Színház: a Shakespeare Lear király című drámáját feldolgozó King Lear Show című előadást mutatja be május 10-én, Valerij Fokin rendezésében.

MW

Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

Fotó: Eori_Szabo_Zsolt

Shakespeare Lear királyának különleges adaptációját Valerij Fokin orosz rendező, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igaztatója állítja színre, aki olyan produkciókat rendezett már a Nemzeti Színházban, mint A krokodilus vagy a Rex. A mű szerzője a rendező fia, Kirill Fokin orosz író, drámaíró, aki például a Rex című darabot is írta – hangzott el a produkció budapesti sajtótájékoztatóján.   

A King Lear Show egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó grandiózus valóságshow, amelyben élő közvetítések, háborús krónikák és reklámok váltogatják egymást, és időnként a nézőket is bevonják a játékba 

– hangzott el az eseményen.   

Kirill Fokin a darab kapcsán úgy vélekedett, hogy Shakespeare ideje óta a hatalom logikája erőteljes változáson esett át, a hatalmi ágazatok közé tartozik a hagyományos és a közösségi média is. Manapság a hagyományos médiában show-műsorokat gyártanak a nézők számára, a közösségi médiában pedig mindenki a saját reality show-ját közvetítheti a világ felé – hangsúlyozta a darab szerzője. Hozzátette: a King Lear Show előadás részben erről is szól.   

Valerij Fokin úgy fogalmazott, hogy a shakespeare-i történet örök, amely rólunk, emberekről szól, az alapján íródott a King Lear Show.   

A produkció kapcsán kifejtette, hogy 

a show-műsor műfajára azért van szükség, mert a vidám, szórakoztató, vonzó csomagolásban tálalt történet komoly üzenet közvetít.   

Alekszej Tregubov, a produkció díszlet- és jelmeztervezője elmondta, hogy sajátos vizuális kollázst tervezett a színpadra. Szerinte a darab rendkívül izgalmas, mert nem lehet érezni a határt valóság és illúzió között, és ez folyamatosan feszültségben tartja a nézőt. Ezt segíti a látványvilág, amely követi a darab fordulatait – mondta Alekszej Tregubov.   

Kiemelte: a nézők maguk is a színpadon helyezkednek el, amelyhez a Nemzeti Színház egyedülálló helyszínt biztosít. Mint mondta, a színház rendkívül sokrétű, gazdag színpadtechnikával rendelkezik, amelyet maximálisan ki is használnak, és magát a színpadot is díszletként kezelik.   

A King Lear Show főszerepét Schnell Ádám játssza, a három lányának szerepét Söptei Andrea, Tóth Auguszta, valamint Polyák Anita egyetemi hallgató alakítja. Az előadásban többek közt Szilágyi Ágota, Szarvas József, Berettyán Sándor is színpadra lép. A koreográfus Igor Kacsajev, a produkció dramaturgja Kozma András.   

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Shakespeare-drámából ismert szereplők új kontextusban jelennek meg, a mai világunkat egy alternatív univerzumban ábrázoló előadás révén Shakespeare műve újfajta értelmezést nyer.   

Mint írják, a darabban zajló cselekmény egyik központi motívuma a Lear Corporation, a világ legnagyobb médiaholdingja, amelynek a jövője forog kockán. Lear, a Lear Corporation elnöke próbára akarja tenni a három lányát, hogy eldönthesse, kire hagyja médiabirodalmának vezetését, végül azonban a saját próbatételét kell kiállnia, mindezt egy élő show-műsorban. Az előadás egy tragikomikus színpadi látomás, amelyben felbukkannak Shakespeare-idézetek, és a főszereplő őrült lázálmán keresztül Lear szelleme szólítja meg a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!