Gyorstollas

2022.02.12. 15:34

A gyorstollasban is kisakkozta az ellenfeleit

A gyorstollas aránylag új sportág Magyarországon, Bács-Kiskun megyében igencsak felkapott. Jó példa erre a KB Autoteam SE Szitakötők Gyorstollas Egyesület is, amelynek a székhelye Kiskunhalas.

F. P.

Igás Andor szakosztályvezető és Károlyi Tibor, aki immár országos bajnok versenyző Fotó: F.P.

Évről évre országos és nemzetközi eredményeikkel hívják fel magukra a figyelmet. A sportágról Igás Andor szakosztályvezetővel és Károlyi Tibor versenyzővel beszélgettünk, aki már az ötödik sportágában ért el magyar bajnoki címet. 

A gyorstollas a tollasnak a háló nélküli változatát foglalja magában. Több ütős sportot von össze, mint például a tenisz, a tollaslabda vagy éppen a squash. Mivel nincs háló-, illetve speciális pályaigény sem, ezért szinte bárhol lehet játszani. A tollaslabdánál valamelyest nehezebb labdával kell párbajozni a gyorstollasban. Ez egy kitűnő dolog, hiszen egy kisebb szél nem fújja el a labdát. Kiskunhalason már évek óta művelik ezt a játékot, az eredményekről pedig büszkén mesélt Igás Andor szakosztályvezető. 

– Ez a sportág körülbelül tízéves hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. 2019-ben Budapesten rendezték a világbajnokságot, ahol 505 játékos küzdött, huszonhárom országból. A magyar játékosok az éremtáblázaton az első helyre kerültek, míg a kiskunhalasi gyorstollas­szakosztály a 2017-es, Varsóban rendezett vébén szerzett lány U14-es világbajnoki címe mellé 2019-ben női 50+ párosban is világbajnoki aranynak örülhetett. Jelenleg U12-es, U14-es, U16-os – ezt a korosztályt idén indítottuk –, U18-as és nyílt kategóriában is szerepelnek nők és férfiak is. Továbbá 40, 50 és 60+os korosztályban is indítunk versenyzőket. 

Nagy örömmel tölt el, hogy valamennyi játékosom a játék szeretetéért, a jókedvért és a kikapcsolódásért jár edzésre. 

Természetesen, ha ez eredménnyel is párosul, annak mi csak örülünk. A vezetői munkák mellett a legutóbbi szezonban a 40+-os kategóriában én is képviseltem a csapatot, ahol a dobogóra tudtam felállni az országos mezőnyben, melyre büszke vagyok. A fiatalok mellett az idősebbek is remek eredményeket érnek el. Éppen egy ilyen versenyző Károlyi Tibor is, aki alapvetően egy rendkívül profi sakkjátékos, sakkedző. Ütős sportokban nagyszerűen használja ki az átgondolt taktikusságát, amit a sakkban eltanult folyamatos előregondolkodás-készsége is segíthet. Remekül méri fel ellenfele erősségeit, gyengéit, amikre aztán a játékát építi. Nagyon nehéz kizökkenteni, szóval meglehetősen nehéz ellene játszani. 50 év feletti páros kategóriában indult az országos gyorstollasbajnokságon, de ebben az évben a 60 feletti korosztályban indulhat a nyáron Zágrábban megrendezésre kerülő világbajnokságon – mondta Igás Andor. 

A tehetség nem minden. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen abban, amit művel, rengeteg alázat, céltudatosság és profizmus kell. Tiborban ez megvan, hiszen nem véletlenül ért el öt különböző sportágban magyar bajnoki címet. Sakk, tenisz, asztalitenisz, racketlon, crossminton. Tibor valamennyi sportágban kipróbálta magát és kiváló akarattal és technikával valamennyiben országos bajnok tudott lenni. Legelőször 1984-ben állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ugyanis akkor szerezte első magyar bajnoki címét a sakkban. 

Profi sakkjátékosnak vallja magát, ugyanakkor elmondta, hogy játszani már nem igazán szeret, de nézni – és mindent, ami azzal kapcsolatos – imádja. 

Azonban, hogy miként ismerkedett meg a tollassal és miként várja a világbajnokságot, azt ő maga árulta el. 

– Pontosan emlékszem, hogyan ismerkedtem meg a játékkal – tekintett vissza. – Igás Andorral beszélgettem, aki elhívott egy edzésre, ahol egyből magával ragadott a sportág – kezdte Károlyi Tibor. Tudja, hogy nagy lehetőség előtt áll, hiszen egy nemzetet képviselni mindenkinek nagy felelősség. Ugyanakkor azt is tudja, hogy kiváló esélyei vannak egy szép eredmény megszerzésére. 

– 2019-ben a racketlon-világbajnokságot meg tudtam nyerni. A racketlon szinte ugyanaz, mint a crossminton, azaz a gyorstollas. Jelenleg úgy érzem, hogy sok mindenben fejlődnöm kell. Heti 3-4 órát tudok gyakorolni teremben, azonban ha majd lehet szabadtéren készülni, az több edzésidőt fog jelenteni. Vala­mennyi sportot, melyet elkezdtem, nagyon szeretek, de talán a legjobban a gyorstollas áll hozzám közel. Rengeteg taktikai elem van a tollasban, illetve szinte néhány másodperc alatt kell a lehető legjobb döntést hozni. Remek hangulat jellemez mindent kupát, ahova csak eljutok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában