Diákolimpia

2021.10.13. 07:00

Diákolimpiai döntőket tartanak Kecskeméten

Október 12. és 13. között tartják az Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Diákolimpia döntőjét a Széktói Stadion atlétikai centrumában. A sportágak legjobbjai Magyarország diákolimpiai bajnokai lesznek.

Kovács Nóra

Fotó: BUS CSABA

Az ország legjobbjai mérkőznek két napon keresztül Kecskeméten. Idén harmadik alkalommal adhat otthont az országos döntőnek a hírös város.

– Ez már a harmadik atlétikadöntő, amit a Kecskeméti Atlétikai Centrumban rendeznek meg. 2019-es megnyitása óta ad otthont a diákolimpiának, köszönhetően, hogy a Magyar Diáksport Szövetség és a csapatok részéről is pozitív a visszajelzés – nyilatkozta Dóka András, a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület főtitkára.

Mintegy 1400 sportoló versenyez a két nap alatt a dobogó legfelső fokáért
Fotó: Bús Csaba

– A korona­vírus-járvány miatt bizonyos előírásokra oda kellett most figyelnünk, azonban azt látjuk, hogy a tanulók igénylik a sportot, kell nekik a közösségi élet és a mozgás, hogy kiszabaduljanak kissé az online világból. Bár a korábbi évekhez képest kicsivel kevesebben neveztek, örülünk, hogy most is több mint tízezer tanuló vett részt az eseményen – tette hozzá.

Az Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság szeptember elején került kiírásra. Egy hónap alatt minden megyében megszervezték a megyei döntőket, ahonnan a legjobb nyolc magasugró csapat, 12 ügyességi csapat súlylökésben, kislabdahajításba, távolugrásban jutott be, illetve a váltók között 16 csapat vesz részt. Kedden a 2007 és 2010 között született tanulók mérkőztek meg, míg ma a 2002 és 2006 között született tanulók versenyeznek. Bács-Kiskun megyéből négy település iskolái jutottak a fináléba.

– Összesen több mint 12 ezer tanuló versenyzett a megyei fordulókban. A jelenlegi résztvevőknek egy megyei lépcsőt kellett teljesíteniük. Megyei bajnokként lehet az országos meghívási listára kerülni, ahonnan a legjobbakat hívják meg a döntőbe. Kedden mintegy 750 diák, míg ma 700 tanuló versenyez. Bács-Kiskun megyéből Kiskunfélegyháza és Kecskemét négy-négy intézményéből vesznek részt diá­kok, illetve Lajosmizséről és Kiskőrösről érkezett még csapat – tette hozzá a főtitkár.

A különböző sportágak győztesei Magyarország diák­olimpiai bajnokai lesznek. A dobogós helyezést elérő versenyzők pedig a felsőoktatási felvételi során tíz többletponthoz jutnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában