kézilabda

2021.08.27. 07:00

Följebb tör a Bácsalmási PVSE

Új edzővel, felfrissített kerettel készül az NB II.-es női kézilabda-bajnokság rajtjára a Bácsalmási PVSE. A felkészülésről, illetve a csapat elé kitűzött célokról a vezetőedzővel, Dankó Ervinnel beszélgettünk.

Vincze Miklós

Bácsalmási PVSE, álló sor (balról): Dankó Ervin, Madarász Viktória, Wettstein Léna, Kovács Szolanzs, Szűcs Dalma, Madarász Dóra, Száhl Anett, Dankó Lea, Szabó Patrícia, Rudics Zsuzsanna. Elöl: Szabó Napsugár, Markó Gréta, Tettinger Blanka, Emina Stipancevic, Késmárki Kata, Hankószki Fanni, Csomor Bianka, Csordás Renáta. A képről hiányzik Sanela Rothpflug

Forrás: baon.hu

Az első két előkészületi mérkőzésen a Bács-Kiskun megyei első osztályban szereplő Nemesnádudvar, majd az első osztályú ifjúsági bajnokságban szereplő Szeged volt az ellenfél. – Az első felkészülési mérkőzésünk Nemesnádudvar ellen zajlott, nézők előtt, hivatalos játékvezetéssel – tekintett vissza a mester. – A meccset szoros csatában végül megnyertük: a végeredmény 33–31 lett. Akár nagyobb arányú győzelmet is arathattunk volna, de mégsem vagyok elégedetlen a látottakkal, hiszen a felkészülés és a csapatépítés legelején tartunk. Taktikailag még egyáltalán nem tudott összeállni az új csapat. Ezt jól tükrözte az is, hogy a második félidőben például egyáltalán nem az elképzeléseimnek megfelelően működött a védekezésünk. Ezen sokat kell még dolgoznunk. Támadójátékunk is döcögött még. Balkezes nélkül kellett pályára lépnünk, emiatt a fal előtti játékunk kicsit beszűkült. Összességében a Nádudvar elleni mérkőzés után elégedett voltam a lányok teljesítményével.

Azt gondolom, három labdás edzés után teljesen elfogadható volt az az eredmény.

A mérkőzésen amúgy is elsősorban az állóképességen és a küzdőképességen volt a fő hangsúly. Aztán huszonnégy órán belül játszottuk a második edzőmérkőzésünket Szegeden, az ellenfelünk az SZNKE fiataljai voltak. Az SZNKE az első osztályú ifjúsági bajnokságban szereplő csapat, amelynek egy része az NB I./B-s felnőttbajnokságban is játéklehetőséget kap, gyors, agresszívabb kézilabdát játszik, így ez a megmérettetés a játékosaink fáradtsága miatt is kihívás volt számunkra. Ráadásul a szegedi fiatalok két-három héttel előrébb tartanak a felkészülésben nálunk, és ebben az időszakban heti tíz, míg a mi lányaink heti öt edzésen vesznek részt. A mérkőzésről hivatalos jegyzőkönyv nem készült, a valós végeredményt sem tudjuk.

Úgy gondolom, 3-4 gólos vereséget szenvedtünk, de nincs okunk az elkeseredésre.

A balkezes játékosunkat sajnos még ezen a mérkőzésen sem tudtuk szerepeltetni, és egy másik kihívást jelentett az is, hogy egy újabb kezdőjátékosunk hiányában kellett hadba állnunk, így a taktikai variációink is leszűkültek. Számomra azon a mérkőzésen is az volt a legfontosabb, hogy lássam és érezzem a lányok küzdeni tudását, elszántságát, motivációját. Ez a kívánságom teljesült. Technikailag és taktikailag még van feladatunk bőven, de hát erre van a felkészülési időszak.

És hogy hogyan és miért került egy új edző az NB II.-es női csapat élére? – Még az előző bajnokság tavaszán érkezett a megkeresés a PVSE részéről, hogy augusztus elejétől lássam el a vezetőedzői teendőket – adta meg a magyarázatot Dankó Ervin. – A szakmai munkámat jól ismerte a klubvezetés, hiszen az elmúlt három évben a női NB II.-es bajnokságban ellenfélként többször is találkoztam a bácsalmási kézilabdás lányokkal. Egyértelmű volt a számomra, hogy hosszú távú célkitűzése van a vezetőségnek, és

megtisztelőnek tartom, hogy engem kértek fel arra, hogy ezen az úton együtt elinduljuk.

Azt hiszem, elmondhatom, hogy ehhez némi rutinnal rendelkezem, hiszen férfiakkal és nőkkel is dolgoztam már. A fiúk­kal NB I./B-s bajnokságot is nyertem, és több évet töltöttem vezetőedzőként a női NB I.-ben is.

Bácsalmáson rövid távú célkitűzés is van. Nem is túl nagyratörő, teljesíthető, sőt, titokban talán túlteljesítendő. – A vezetőség azt szeretné, ha előrébb lépne a csapat a tavalyi szerepléséhez, a 9. helyhez képest, ami egy korrekt, elvárható célkitűzés. A titkos cél talán a 4-6. hely megszerzése. Úgy hiszem, erre képesek is lehetünk, de ennek érdekében sokat kell dolgoznunk. A munkában a csapat korábbi edzője, Rudics Zsuzsi is aktívan részt vesz. Talán kimondható, hogy nem is edzőváltás, hanem inkább egy új szakmai stáb létrehozása történt meg Bácsalmáson, hiszen munkánkat többen is segítik – mondta Dankó Ervin.

A célkitűzések teljesítése érdekében történtek és várhatóak is még változások. – Először is meg kellett ismerkednem a csapattal. A most soron levő termi edzések és edzőmérkőzések mutatják meg, hogy milyen posztokon van még szükségünk erősítésre.

A tavalyi keret egyébként nagyjából megmaradt.

Remélhetőleg csak egy rövidebb időre szünetelteti az aktív sportolást Nagy Mariann, aki hamarosan anyai örömök elé néz, ezúton is gratulálunk neki és párjának. Az idén nem számítunk a korábban kettős igazolással itt játszó Kárász Szimonettára. Az együttest pedig négy új játékos erősíti: Szűcs Dalma a KSZSE, míg Dankó Lea, Kovács Szolanzs és Szabó Patrícia a HLKC csapatából érkezett – nyilatkozta a vezetőedző.

A közösségi média ma szinte mindennek a tere, ugyanakkor sportegyesületek esetében ennek a fokozott használata jól jelzi azt a szándékot is, hogy egy klub igyekszik felpezsdíteni a szurkolóit is, bevonzani, becsalni őket a meccsekre és a csapat életébe. Almáson is ez az egyik cél. – Ha egy klub előre szeretne lépni, nyilvánvalóan több oldalról kell megerősödnie.

Első legfontosabb természetesen a szakmai munka, melyhez nélkülözhetetlen a játékoskeret megerősítése és egy jó, összetartó csapatközösség kialakítása.

A játék azonban közönség nélkül nem az igazi. Dolgoznunk kell azon is, hogy növekedjen a szurkolói bázis. A mai sportban a szociális média az egyik legfontosabb reklámozóhely, ezért is próbálunk minél több fórumon megmutatkozni, minél több információt megosztani magunkról. Azt reméljük, ezek segítenek abban, hogy minél jobban megismerjenek bennünket, minél szélesebb körbe eljussanak a PVSE női kézi­labdacsapat mérkőzései, eredményei – mondta a mester.

Bácsalmási PVSE, álló sor (balról): Dankó Ervin, Madarász Viktória, Wettstein Léna, Kovács Szolanzs, Szűcs Dalma, Madarász Dóra, Száhl Anett, Dankó Lea, Szabó Patrícia, Rudics Zsuzsanna. Elöl: Szabó Napsugár, Markó Gréta, Tettinger Blanka, Emina Stipancevic, Késmárki Kata, Hankószki Fanni, Csomor Bianka, Csordás Renáta. A képről hiányzik Sanela Rothpflug
Fotó: baon.hu

A vezetőség részéről tehát van egy reális, józan célkitűzés, de vajon mivel lenne elégedett maga a vezetőedző, Dankó Ervin? – A saját, a lányok felé támasztott elvárásomat nehéz helyezésben megfogalmaznom. Kicsit közhelyesnek hangzik, de én mindig minden mérkőzésen győzni akarok. Egyelőre elégedett lennék azzal, ha a játék szervezettségében előrébb lépnénk, illetve ha a munkámmal hozzájárulhatnék ahhoz, hogy a klub népszerűbb lenne és a nézőszám növekedne.

A közelmúlt

2017/18: megyei első osztályú bajnokság, 2 hely.

2018/19: NB II., Délkeleti csoport, 10. hely a 10 csapatos mezőnyben.

2019/20: NB II., Délkeleti csoport, 6. hely a 12 csapatos mezőnyben.

2020/21: NB II., Délkeleti csoport, 9. hely a 13 csapatos mezőnyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában