LABDARÚGÁS

2021.06.06. 06:55

Kezdődik a megyei osztályozó

Vasárnap 17 órás kezdéssel rendezik meg a megyei osztályozó első mérkőzését a Balatonlelle SE–Jánoshalmi FC párharcban. Somogy és Bács-Kiskun megye bajnoka is nagy elánnal készül a párharcra, hiszen mindkét klub eltökélt célja, hogy a következő szezont már az NB III.-ban kezdje meg.

Nyitray András

Harnos Zoltán góljaira most is szükség lesz

Fotó: Pozsgai Ákos

Az osztályozók sorsolása minden évben igen komoly izgalmakat jelent a részt vevő Megye I.-es bajnokok számára, hiszen elméletileg húsz csapat pályázhat a tíz feljutó helyre, ám általában mindig van négy-öt megye, ahol az aktuális aranyérmes nem vállalja a magasabb osztályt. Így történt ez most is, hiszen tizennégy lelkes klub képviselője várta az MLSZ online formában megtartott sorsolását. Mivel a számmisztika miatt így nem játszhat mindenki, ezúttal nyolc csapatnak kell „túlóráznia” a feljutásért, míg hatan játék nélkül jutottak fel. A Jánoshalma és a Balatonlelle is peches volt, hiszen az utolsó párban sorsolták össze őket.

– Folyamatosan kapcsolatban voltunk Szerbia és Magyarország között a sorsolás délelőttjén, Sarok Attila technikai vezetőtől kaptam a híreket – tekintett kicsit vissza Florin Nenad, a Jánoshalmi FC vezetőedzője.

– Szerettünk volna játék nélkül feljutni az NB III-ba, ahol éppen kerek negyven évvel ezelőtt járt utoljára a Jánoshalma. A sors úgy hozta, hogy ehhez a Balatonlellével kell megküzdenünk. Sokat nem tudunk róluk, de próbáltunk minél több információt szerezni róluk az interneten keresztül. Egy-két meccsüket megnéztük, ezzel együtt abszolút zsákbamacska helyzet ez, az erőviszonyokat annyira egyik fél sem ismerheti. A mutatóink hasonlóak, biztosan nem egy gyenge ellenfélhez fogunk menni. Megpróbálunk jó eredményt elérni, az mindenképpen szerencsés helyzet, hogy idegenben kezdünk.

Történelmet szeretnénk írni, hazai pályán erre minden esélyünk meglesz remélhetőleg a visszavágón, szurkolók előtt.

A Balatonlelle hasonló teljesítménnyel nyerte meg a Somogy megyei élvonal küzdelmeit, kispadjukon egy NB I-es rutinnal felvértezett, tapasztalt vezetőedző ül Keszei Ferenc személyében, aki többek közt a Nagykanizsa, a Siófok és a Haladás trénere is volt a múltban. A lelleiek is elkerülték volna az osztályozót, de most már nincs más hátra, mint előre, igyekeznek megfelelően felkészülni a rivális Jánoshalmi FC erősségeiből. Meggyőződésem, hogy a licencet beadó bajnokok mind elkerülték volna az osztályozót – mondta Keszei Ferenc.

– Mi az utolsó körben kerültünk össze mostani ellenfelünkkel, lehetett volna még egy picit várni, és akkor azok közé tartozunk, akik már feljutottak. Voltak csapatok, akiket talán a közelségük miatt jobban ismertünk, de azzal kell játszani, akit a sors az utunkba hozott. Információnk vannak ellenfelünkről, de látni nem láttuk őket élőben. Nekem az a véleményem, hogy bármilyen mérkőzés előtt fontos tudni egy ellenfélről, hogy milyen szerkezetben játszanak, hogyan támadnak, hogyan védekeznek, tisztában kell lenni az ellenfél gyengéivel és erősségeivel is – tette hozzá.

A Jánoshalmi FC évek óta stabil kerettel dolgozik, nem véletlen, hogy két ezüstérem után az utóbbi két kiírást megnyerte a Bács megyei élvonalban.

Tavaly ugyan még nem adott be licenckérelmet a klub, de idén eltökélt célja a vezetésnek, hogy osztályváltást ünnepelhessenek. A párharc előtt Florin Nenad elsősorban a csapatszellemet emelte kis erősségükként, erre mindenképpen alapozhatnak.

– A srácokon nagyon látszott egész szezonban, hogy mennyire akarják ezt a bajnoki címet. Most is ugyanaz az elszántság látszik rajtuk az edzéseken, mint mielőtt Kalocsán bebiztosítottuk első helyünket. Öröm őket nézni, ahogyan összetartanak. Szerb és magyar játékosaink vannak, a csapatnak olyan a mentalitása, hogy nem ismer vereséget. Ez a csapat négy-öt éve együtt játszik, kiemelni senkit nem lehet, ezeket a sikereket együtt értük el. Ez hatalmas erősségünk lehet ebben a párharcban. A lényeg, hogy nyugodtan futballozzunk, hiszen ismeretlen ellenfélhez, ismeretlen környezetbe megyünk. Ahogy láttam, a Balatonlellének jó a pályája, így biztosan jó mérkőzés lesz – mondta Florin Nenad.

Harnos Zoltán góljaira most is szükség lesz
Fotó: Pozsgai Ákos

Keszei Ferenc szerint nagy titok nincs, ebben a párharcban egyértelműen az eredményesség lehet kulcsfontosságú, de természetesen fel kell készülniük arra a harcmodorra is, amit a Jánoshalma szerb játékosai révén képviselhet ebben a párharcban.

– Nagyon bagatell választ adhatok arra a kérdésre, mi lehet döntő ebben a párharcban, természetesen az eredményesség. Kuriózum ebben a párosításban, hogy Somogy megyében nem mindennapos az, hogy az ellenfelünknél több külföldi játékos is szerepeljen. Amikor még más osztályokban dolgoztam, sokszor volt módom csapataimmal megtapasztalni külföldi edzőtáborokban a szerb mentalitást. Az a fajta harcosság és küzdőszellem, amit alapvetően képviselnek, az a futballjukon is meglátszik. Fel kell készülnünk erre is. Úgy akarunk belemenni ebbe a párharcba, hogy ebből győztesen kerüljünk ki, azt persze nehéz eldönteni, melyik megyei bajnokságból jön ki egy erősebb csapat. Ilyen távolságból egyik csapat sem tud igazán sokat a másikról, itt az aktuális, aznapi forma rettentően sokat fog számítani – mondta Keszei Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában