videóval és fotókkal

2019.06.15. 20:04

Flúgos futam Kecskeméten: egy teljes napig köröznek a robogókkal

Nonstop huszonnégy órás amatőr robogóverseny rajtolt el délután 3-kor a kecskeméti gokartpályán. A levegő ekkor 35 fokos, az aszfalt 61 fokos volt. A hazai csapatban két hölgy is szerepel.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Idén Kecskeméten, a gokartpályán rendezik meg a Totalbike 24-et. Ez egy teljes napig tartó, így kissé őrült, és deklaráltan amatőr robogóverseny, csak olyanok indulhatnak, akiknek nincs, és az elmúlt öt évben nem is volt érvényes licenszük semmilyen motoros szakágban. Természetesen a résztvevőknek be kell tartaniuk a szabályokat, a szervezők és a pályabírók utasításait, rendelkezniük kell olyan jogosítvánnyal, amivel vezethetik a versenygépüket, a 18 év alatti versenyzőknek pedig írásos szülői engedélyre van szükségük. A nevezett járművekre rengeteg előírás vonatkozik, a verseny előtt gépátvételen esnek át, csak az itt jóváhagyott robogók mehetnek fel a pályára.

A csapatok öt főből állnak, négy versenyzőből és egy sajtósból. Minden kvintettnek csak egy versenymotorja lehet, egy ötven köbcentis robogója, azzal kell körözni 24 órán keresztül. A csapattagok nyilván váltják egymást, a gyakori csere pláne indokolt ilyen hőség idején. A délután 3 órási rajtnál a levegő 35-36 fokos volt, aszfalt pedig – mint azt egy versenyzőtől megtudtuk – 61 fokos (“nem lenne jó elesni, mert ez már megsütné a lábunkat” – jegyezte meg viccelődve az egyik versenyző). A rajt szintén egyedi: a pálya szélén felsorakozott pilóták sípszóra odarohantak a túloldalon letámasztott robogójukhoz, és így indultak útnak.

A Totalbike 24 iránt hatalmas az érdeklődés, a nevezés megnyitása után pár órán belül betelt a 32 csapatos keret. Van, aki a hangulat, a buli kedvéért érkezik, másoknak – főként a rutinosabb indulóknak – a minél több kör megtétele és a helyezés is fontos. Váratlan szituációk gyakran akadnak egy ilyen maratoni viadalon, a meleg mellett éjszaka, hajnalban, de főleg másnap délelőtt a fáradtsággal is meg kell küzdeniük a robogósoknak. A kecskeméti gokartpályán vasárnap délután 3-kor intik le a flúgos futamot.

Nem paráznak a kecskemétiek

A kecskeméti NoPara Team első alkalommal nevezett a Totalbike 24-re, és egyből nagy feltűnést keltettek, ugyanis a négy versenyző közül kettő hölgy, akik ráadásul testvérek is. Rácz Andrea és Rácz Edina, valamint Antal Roland és Gyöngyösi Róbert nem titkolta: így első nekifutásra ha sikerülne kicsit javítani az időmérőn elért 23. helyezésükön, akkor már elégedettek lennének, ha pedig a 13-as rajtszámuknak megfelelő pozícióban zárnák a versenyt, számukra az maga lenne a csoda. De tudják, a mostani verseny nekik elsősorban a tapasztalatszerzésről szól. Azért 1200-1300 kör véleményük szerint teljesíthető lesz.

A civil életben eléggé eltérő a csapattagok foglalkozása: Edina civilben szoftverfejlesztő egy informatikai cégnél, Andi egyenruhában szolgál, Roland vállalkozó és hivatásos sofőr, Róbert pedig motorszerelő. Egy viszont közös bennük: mindannyiuk közös szenvedélye a motorozás, Róbertnek már kilenc éves kora óta. Bár azt mindannyian mosolyogva hozzátették: robogóra a legritkább esetben ülnek, kicsit nagyobb motorokkal szoktak közlekedni (a hölgyek is 600-assal).

A kecskeméti NoPara Team: Antal Roland, Rácz Andrea, id. Gyöngyösi Róbert (sajtós), Rácz Andrea, Gyöngyösi Róbert
Fotó: Hraskó István

– Izgalmas kihívás lesz, remélem, a motor, a gumi és mi is kibírjuk a 24 órát – mondta fél órával a rajt előtt Edina. Andi pedig hozzátette: negyedórát gyakoroltak a délelőtt során, de ezalatt is nagyon kitikkadtak a brutális hőségben. A Piaggio Energy robogóval viszont nagyon elégedettek voltak, úgy érzik, jó vétel volt. A versenykiírások értelmében nem változtattak rajta semmit, csupán a kopóalkatrészeket és a gumikat cserélték ki.

– Hetvenre sikerült felgyorsítani a célegyenesben, ez a maximum – mondta Andi, Roland pedig bevallotta: még kell tanulniuk az íveket a kanyarban, ők elég “kezdők” robogón.

A csapat úgy tervezte, másfél óránként váltják egymást, persze ezt rugalmasan kezelik: ha valaki fáradni kezd, jelez a többieknek, hogy cserét kér (egy walkie talkie-t visznek magukkal a robogón, ezen keresztül tudnak beszélni). Az éjszakától nem félnek, szerintük az adrenalin is dolgozik majd bennük, szükség esetén pedig kávéval, energiaitallal élénkítik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában