Kecskemét

2018.08.25. 07:51

Idén a kecskéknek is fontos szerep jut

Szombaton rendezik meg a Hírös Vágtát a Rudolf-kertben. Kecskemét város jubileumi évfordulója alkalmából mindenki számára ingyenes, ráadásul a lovak mellett sok-sok kecskével is találkozhat a közönség.

Sebestyén Hajnalka

Egy hete sikerrel és nagy látogatottság mellett zajlik a Hírös Hét Fesztivál a főtéren. A nagy múltú rendezvénysorozat keretében ma rendezik meg a Hírös Vágtát, mely a Nemzeti Vágta előfutama. A többi programtól eltérően külső helyszínre várják a lovassport kedvelőit.

A Hírös Vágta köré egy egész napos programsort építettek ki a szervezők. A helyszín idén is a Rudolf-kert, ismertebb nevén a Rudolf laktanya az Izsáki úton, a régi uszoda szomszédságában. A Rudolf laktanya egykoron, 1887-ben a 8. Tersztyánszky huszárezred számára készült, Lechner Ödön tervei alapján. A régi épületet és környezetét kifejezetten a lovak, lovasok, lovassportok részére építették át.

A Hírös Vágta idén is felvonulással veszi kezdetét, a főtértől indulva. A menetet egy kecskefogat vezeti fel.

– Nagy érdeklődés kíséri a rendezvényt – tudtuk meg Ladányi-Kovács Zoltán fő szervezőtől. – A Hírös Vágtára 18-an jelentkeztek, de csak 16-an indulhatnak el, így ketten tartalékosak. A 16 lovast négy előfutamra osztják szét. Végül a négy előfutam győztese indul a Hírös Vágta döntőjében. A legjobb három jut tovább a Nemzeti Vágtára, melyet szeptember közepén Budapesten rendeznek meg. Továbbá Kecskemétnek van egy szabadkártyája, melyet valamely agglomerációs település versenyzője kaphat meg, az előfutami teljesítménye alapján – tette hozzá.

A versenyen különdíjat is odaítélnek. A Szentkirályi Ásványvíz fair play díjat annak a lovasnak adják át, aki a legállatbarátabb módon – az állattartási és állatvédelmi törvények szerint – bánik a lovával.

– Az utánpótlás is fontos számunkra. A 10-16 évesek számára rendezzük meg a Kishuszár Vágtát, ahol a versenyzők 138 centinél kisebb pónikkal indulnak. Tíz versenyzőért szurkolhatunk – tette hozzá.

A kecskeméti rendezvény további érdekessége, hogy itt tartják meg a Nemzeti Vágta Fogat Vágta előfutamát, ahol a versenyzők – a Ben Hur filmből is ismerős – kétkerekű kis harckocsikkal indulnak. Ez úgymond teszt lesz, hogy a Nemzeti Vágtán már mindenki a legjobbat nyújthassa.

Tavaly nagy sikert aratott a fogatok vágtája is, ma is megcsodálhatja ezt a számot a közönség
Fotó: Hraskó István

– Minden évben nagy a látogatottsága a Hírös Vágtának, idén azonban még több érdeklődőre számítunk, hiszen ingyenessé tettük Kecskemét város mezővárosi rangra emelésének 650. évfordulója alkalmából – jegyezte meg. – Igazodva a város új marketingstratégiájához, sok-sok kecskeséggel, azaz kecskés programmal tettük még színesebbé, érdekesebbé a rendezvényt. A Rudolf-kertben nyolc különböző kecskefajta bemutatóját láthatja a közönség. Ezenkívül, a tenyésztők jóvoltából, kecsketej- és kecskesajtkóstoló is lesz. Izgalmasnak ígérkezik a kecskefutam is, melynek keretében két kecskefogat méretteti meg magát – sorolta.

A kecskés programokból a főtérre is jut, a Hírös Hét Fesztivál központjába. Az egyik leglátványosabb a kecsketej­ivászat lesz. A 650 éves évforduló alkalmából 650-en vállalkoznak arra, hogy egyszerre, egy időben megisznak egy deci kecsketejet. Emellett lesz kecsketejivó verseny is, ahol a mennyiség fog számítani.

A Hírös Vágta programja

10.30: Hírös Vágta-felvonulás kecskefogattal a Rudolf-kert–főtér–Rudolf-kert útvonalon

12.00: Kecskefajták kiállítása

12.30: Kishuszár Vágta előfutamai

13.30: Hírös Vágta előfutamai

14.30: Hírös Fogat Vágta előfutamai

15.00: Kecskefajták felvezetése

15.30: Huszárbandérium

karüsszel bemutatója

16.00: Kecskefutam

16.30: Kishuszár Vágta döntője

16.30: Hírös Vágta döntője

17.00: Fogat Vágta

17.30: Eredményhirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában