Évforduló

2024.02.19. 17:00

Szatmári Imre megkomponálta a Városhimnuszt Félegyháza 250 éves jubileumára

Idén ünnepli várossá nyilvánításának 250 éves évfordulóját Kiskunfélegyháza. Erre a jeles alkalomra komponálta meg a Városhimuszt Szatmári Imre, kántor.

Vajda Piroska

Szatmári Imre, kántor

Fotó: Beküldött fotó

A baon.hu érdeklődésére elmondta, régóta érlelődött benne, hogy kellene a városnak egy saját himnusz, de csak most jött el az alkalom, hogy hozzáfogjon. A himnusz szövegét felkérésére Miklya Zsolt, költő írta meg. Az elkészült versnek olyan lüktetése, ritmusa van, amihez szinte adta magát a dallam, így könnyen és gyorsan ment a komponálás – mesélte a szerző.  

Szatmári Imre remélte, hogy a jubileumi események nyitó programjain felcsendül majd az általa komponált himnusz, ám eddig nem hallhatta még a félegyházi közönség. Arra már ígéretet kapott, hogy az programsorozat záró szentmiséjét, december 22-én a Szent István-templomban elhangzik majd a Városhimnusz. 

Szatmári Imre tíz éve vonult nyugállományba, de azóta sem pihen. Jelenleg Gátéron és Pálmonostorán, illetve a félegyházi Kalmár-kápolnában kíséri a szentmiséket orgonán. Munkája mellett pedig szinte minden idejét a zeneszerzésre fordítja. Mint mondta, aktív évei alatt alig jutott erre ideje, pedig mindig ezt szerette volna igazán csinálni. Bár művei, nyomtatásban még nem jelentek meg, de egyásnak adják a kórusok. Nem csak hazánkban, hanem határon túl is éneklik szerzeményeit. Szatmári Imre nagy álma, hogy egyszer összegyűjtse és kiadja az által írt kórusműveket. 

Miklya Zsolt
Városhimnusz 

Kiskunfélegyháza lakóinak a 74. zsoltár soraira (16-18. v.)

Tiéd a nappal és az éjjel,
az összes csillag, 
Te szórtad széjjel.

Tiéd a nyár, az ősz, a tél is, 
tavaszra várunk
örökké mégis.

Tiéd a hárs, a hűs platánsor, 
létünkkel mérjük
ki tudja, hányszor.

Tiéd a két torony, a három, 
harangzúgását
naponta várom.

Tiéd a hattyú könyvesháza,
a tér, a nyíló
virágpláza.

S bárhonnan jött, Tiéd az ember, 
nélküled itt a
szíve nem ver.

(Hát) kérünk Téged, Teremtő Isten,
áldd meg e várost,
(és) néped itt lenn!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában