Beruházás

2024.04.28. 18:10

Felavatták a felújított iskolaépületet Jászszentlászlón – galériával, videóval

Az alapításának másfél évszázados évfordulóját ünneplő Jászszentlászlón, szombaton felavatták az alsó tagozatosoknak helyet adó, négy tantermes, felújított iskolaépületet. Az ünnepi programok a falualapítókról való megemlékezéssel folytatódtak és a község történetéről összeállított kiállítás is megnyílt a közösségi házban.

Tapodi Kálmán

Ünneplőbe öltözött diáksereg gyülekezett a Szent László Általános Iskola udvarán és a gyerekek kézfogást ábrázoló, szív alakú kitűzői is jelezték, az összefogásnak komoly ereje van. Mindennek köszönhető, hogy évek óta folyamatos az oktatási intézmények fejlesztése a településen, ahol a mostani avató után sem állnak le a munkákkal, amikhez adományaikkal, önkéntes munkájukkal is hozzájárultak a közösség tagjai.

Nagy András polgármester, Gál Katalin intézményvezető, Pálfi Tamás Ferenc tankerületi igazgató vágta át a szalagot
Fotó: Tapodi Kálmán

Az iskola tanulói aktív szereplői voltak az ünnepi műsornak és nekik köszönhetően igen jó hangulat előzte meg a szalagvágást. Az iskola kórusa és a Kiskunmajsai Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola – amelynek tagozata működik Jászszentlászlón is – tanárainak fellépésén, a közönség soraiban is többen dúdolták a Bergendy együttes, több mint félévszázados slágerét, az Iskolatáskát.

A helyi oktatási intézmények fejlesztésének történetét idézte beszédében Nagy András polgármester, aki elmondta, hogy a munkák sora a nyolc tantermes iskolaépület tetőfelújításával kezdődött, amit önerőből végeztetett el a község. 

– Ezt az óvodai tornaszoba megépítése követte, amelyre egyedi kormányzati döntés alapján jutott támogatás. Időrendben újra a nyolc tantermes iskolaépület következett, ami teljes energetikai megújításon esett át, nyílászárók cseréjével és napelemek felszerelésével együtt. Több mint száz milliót költöttünk rá, így az ütött-kopott iskolánkból újat varázsoltunk – sorolta a polgármester. Mint elhangzott, az iskola udvara és a sportpályája megújulása a tankerületi központnak volt köszönhető. Utána felépült mintegy 150 millió forintért az új bölcsőde és végül korszerűsítették a négy tantermes iskolaépületet, amire 87 millió forintot költöttek területfejlesztési forrásból.

– Ezek a fejlesztések közel ötszáz millió forint ráfordítást takarnak és számtalan elkötelezett ember munkával töltött napjait – hangsúlyozta Nagy András, aki köszönetet mondott minden közreműködőnek a munkájukért és hozzátette: „2024 tavaszán elmondhatjuk; Jászszentlászlón az oktatás rendben van.”

Gál Katalin intézményvezető ünnepi gondolatai között felidézte, hogy hét éve a gyerekek versbe foglalva kérték a négy tantermes iskolaépület felújítását, ahol minden tanuló eltölt néhány évet, hiszen ott tanulják meg a számolás és a betűvetés alapjait. – Egy újabb álmunk valósult meg – fogalmazott az intézményvezető. Az épületrészben megújult a fűtési rendszer, a tetőszerkezet, kicserélték a nyílászárókat, de a tantermek aljzatának felújítására már nem futotta. Mint az intézményvezető elmondta: az 1989-es linóleum burkolat pedig már igencsak megérett a cserére, de összefogással erre is sor kerülhet. Sikeresek voltak az erre a célra szervezett jótékonysági rendezvények, felajánlások is érkeztek és a szülők társadalmi munkában vállalták, hogy felszedik a régi burkolatot.

A fenntartó Kecskeméti Tankerület igazgatója Pálfi Tamás Ferenc hangsúlyozta: a Szent László iskola jó iskola, ahol jó kezekben vannak a gyerekek. – Az itt oktató nevelők, pedagógusok munkáját pedig nem más dicséri, mint az itt tanuló gyermekeknek a sikerei és eredményei – emelte ki az igazgató, akik köszönetet mondott a község önkormányzatának a mindenkori segítségért és támogatásért, remélve a további együttműködését. – Hiszem azt, hogy együttműködve minden akadály legyőzhető és minden cél elérhető – zárta gondolatait Pálfi Tamás Ferenc.

Az avatószalag átvágása előtt Kósa István református lelkipásztor és Kapás Mihály plébános áldották meg a felújított épületet és az ott tanulókat és tanítókat.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában