Jubileum

2024.01.19. 13:19

Imázsfilm készült Kiskunfélegyházáról a 250 éves évfordulóra – galériával, videóval

Pénteken mutatták be azt az imázsfilmet, amely Kiskunfélegyházáról készült a 250 éves jubileumi évforduló alkalmából. A film egy romantikus szerelmi történeten keresztül kalauzolja végig a nézőket felvillantva benne a város nevezetességeit és fontosabb eseményeit.

Vajda Piroska

Csányi József, Görög Anita, Rosta Ferenc, Balla László

Fotó: Vajda Piroska

Az idei esztendőben ünnepli Kiskunfélegyháza mezővárossá nyilvánításának 250. évfordulóját. Ekkor küldte el Mária Terézia királynő azt az oklevelet, mely megadta a településnek azon kiváltságokat, amelyek elindították és biztosították Félegyháza várossá válását, majd mindmáig tartó, nagy ívű fejlődését az eltelt negyed évezred alatt. A jeles jubileumot egész éves programsorozattal ünnepli meg Kiskunfélegyháza – mondta el a Csányi József, polgármester azon a sajtótájékoztatón, amit pénteken a városházán tartottak, és amelyen az imázsfilmet is bemutatták. A városvezető hangsúlyozta, szerencsések vagyunk, akik ma itt élhetünk Félegyházán és megünnepelhetjük ezt a negyed évezredes jubileumot. Hozzátette, szeretnének méltóképpen megemlékezni erről az évfordulóról, és arról, hogy az elmúlt 250 évben jelentős fejlődésen ment keresztül a város.  

Az imázsfilm elkészítésével a szándékunk egyértelműen az volt, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük Félegyházát. Szeretnénk, ha minél többen megismernék ezt a csodálatos alföldi várost és hogy minél többen lássák meg a szépségeit. Azt hivatott bemutatni, hogy érdemes ebbe a városba megérkezni és itt egy életet leélni – fogalmazott a városvezető. A részletekről elmondta, a film egy romantikus szerelmi történeten keresztül kalauzolja végig a nézőket felvillantva benne a város nevezetességeit és eseményeit. A két főszereplő, Kovács Tamás és Fülöp Timea profi színészek, ám valamennyi többi szereplő helybeliekből áll. Felismerhetünk benne ismert és kevésbé ismert félegyháziakat is. A film készítői között is van félegyházi gyökerű alkotó Gajdics Dávid operatőr személyében. 

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a filmet elsőként a polgármester közösségi oldalán tették közzé, de látható a legnagyobb videómegosztó portálon is. Ugyanakkor a jubileumi évben a helyi Petőfi Moziban is minden előadás előtt levetítik. 

Csányi József beszélt arról a kiadványról is, mely szintén a jubileumra készült. A 250 éve város Kiskunfélegyháza című képeskönyv fotóit Görög Anita, fotográfus készítette. Ezekből a fotókból A Szép Félegyháza címmel kiállítás is nyílik a programsorozat nyitórendezvényeként január 19-én, pénteken 17 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.  

Görög Anita, fotográfus a sajtótájékoztatón elmondta, nagy mérföldkő ez a könyv és a kiállítás az életében, általuk a hobbija hivatássá teljesedhetett. Beszélt arról is, hogy számtalan megismételhetetlen pillanat áll a képek mögött. Rajongva járja a várost minden évszakban és napszakban. A kedvenc képei a téli felvételekből kerültek ki, hiszen manapság már nagyon ritka alkalom, amikor a várost hó borítja. Az elmúlt években több ezer képet készített, melyekből a könyv képanyaga összeállt. Ezekből válogatták ki a kiállítás anyagát is. Mint fogalmazott, nagyon reméli, hogy ezek az egyszerű, letisztult képek jól tükrözik a város szépségeiét és értékeit. 

Rosta Ferenc, alpolgármester elmondta, hosszú előkészítő munka eredményeként állt össze a jubileumi programsorozat, amely tíz jelentősebb eseményből áll. A nyitóeseményt február 2-án, pénteken 16 órakor a jubileumi könyvbemutató követi a városháza dísztermében. 

Kiemelte a programok sorából az ünnepi gálaműsort, mely február 4-én, vasárnap lesz a Művelődési Központ színháztermében, de előtte dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke ünnepi szentmisét tart a Sarlós Boldogasszony-templomban. A dátum azért fontos, mert ezen a napon írta alá Mária Terézia a várossá nyilvánításról szóló dokumentumot. A gálaműsorban is elsősorban félegyházi, illetve félegyházához kötődő előadók, művészek lépnek fel. 

A részletes programokról folyamatosan hírt adunk.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában