Rendezvény

2024.02.04. 16:43

Gálaműsorral ünnepelték Félegyháza várossá nyilvánításának 250 éves évfordulóját – galériával

Gálaműsorral ünnepelték Félegyháza várossá nyilvánításának 250 éves évfordulóját vasárnap a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. A jubileumi rendezvényen az eredményekkel teli két és fél évszázad, illetve a várost előre vivő polgárok érdemei előtt tisztelegtek az ünneplők.

Vajda Piroska

A Félegyházi Táncszínház adott ünnepi műsort

Fotó: Bús Csaba

A török pusztítást követően több mint kétszáz évre elnéptelenedő, korábban betelepített kunok lakta település újjáéledését az 1745-ös jászkun redemptio indította el, mellyel a hajdani kiváltságok folytatásaként igazgatási és jogszolgáltatási önkormányzatot, szabad paraszti jogállást nyert Félegyháza. Ennek eredményeként megindult a népesség növekedése, a település fejlődése. Az igazi áttörést azonban 1774. február 4. hozta el, amikor Mária Terézia királynő aláírta Félegyháza mezővárosi rangra emelő levelét új jövőt, a változást és a fejlődés lehetőségét adva ezzel polgárainak. Innentől a város fejlődése töretlen és büszkeséggel mondhatjuk, hogy az elmúlt 250 év nehézségei dacára Kiskunfélegyháza mindig megőrizte központi szerepét és az itt élő emberek törekvései által mára egy dinamikusan fejlődő, befogadó, nyitott várossá nőtte ki magát, ahol jó élni, érdemes családot tervezni, ahol érdemes megöregedni – fogalmazott köszöntőjében Vargáné Rácz Judit, az esemény háziasszonya. 

Csányi József, polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a viharos évszázadok alatt, tatár és török dúlás során lerombolt városunk újból és újból erőt és képességet mutatott arra, hogy túléljen és megmutassa a világnak, hogy itt az Alföld közepén igenis létjogosultsága van Félegyházának. 

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő arról beszélt az ünnepségen, hogy a hagyománytisztelet és a szabadságvágy ötvöződött a redemptio, azaz a megváltás sikeres folyamatában. Hozzátette, ezt a hagyománytiszteletet, a hagyományok ápolását erősíti a 2000-es évektől működő Hungarikum mozgalom. Minden település gazdagítja ezt a hazai értéktárat, azaz minden település – így Kiskunfélegyháza is – fontos a nemzet számára. Félegyháza erejét is a helyi értékek adják, ezt kell tovább örökíteni, megerősíteni – fogalmazta meg a honatya. 

Díjat hoztak létre a jubileumi évforduló tiszteletére 

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan kiemelkedő munkát végeztek a városban és jubileum emlékplakettet vehetett át: a Sarlós Boldogasszony-főplébánia nevében Geszler Péter, Bánkiné dr. Molnár Erzsébet, dr. Fehérvári István, Gulyás István, Hajagos Gyula, Hatvani Zsófia, dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta, Lantos Szabolcs, dr. Luchman Zsuzsanna, dr. Nyúzó Bálint, Ódor László, dr. Perlaki Pál, Szűcs Szabó Sándor, dr. Tarjányi József és Vas Antal. 

A gálaműsorban Félegyháziak és a városhoz kötődő művészek léptek színpadra

Gombás Bende, dr. Héjja Bella tárogatóművész, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusa Nagyné Mészáros Erika karnagy  vezetésével, Felber Gabriella operaénekes és a Félegyházi Táncszínház adott ünnepi műsort. Az esemény meglepetésvendége St. Martin volt. Mária Terézia adománylevelét Hideg János tanár olvasta fel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában