Verseny

2023.08.25. 18:15

Díjazták a kistérség településeit Kecskeméten – galériával

Pénteken kora este hirdették ki az idei 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás díjazottjait a Hírös Hét Fesztivál keretein belül. A főtéren, még vasárnapig látogatható rangos szakmai eseményen 16 önkormányzat képviselteti magát egy-egy standdal.

Sebestyén Hajnalka

A főtéren, még vasárnapig látogatható rangos szakmai eseményen 16 önkormányzat képviselteti magát egy-egy standdal

Fotó: Szentirmay Tamás

Az Aranyhomok Kistérségi Egyesület által szervezett Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás idén is nagy közönséget vonz, minden nap más-más települések mutatkoznak be. A közönség a helyi finomságaikat is megkóstolhatják. A szakmai zsűri a következő díjakat ítélte oda az önkormányzatoknak.

Fülöpháza 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját Fülöpháza önkormányzat kapta. A díj odaítélésekor fontos szempont volt, hogy a községben a különleges természeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektetnek. A lakosság túlnyomó többsége ma is mezőgazdaságból és állattenyésztésből igyekszik megélni, amelyet a kiállítás is hűen tükröz. Standjukon a látogató betekintést nyerhet a Fülöpházán élők példamutató összefogásáról és küzdelméről, hogyan lehet a pusztaságban is emberfeletti erővel talpon maradni, egyre fejlődő gazdaságokat működtetni. 

Ballószög

Az Agrárminisztérium különdíját Ballószög nagyközségnek ítélték oda. A méltatásból kiderült: 

A díj odaítélésének szempontjai: Ballószögön élők élete sosem volt könnyű, a török hódoltság idejében például ki is halt, de újra benépesült. Küzdő szellem mindig jellemezte az itt élőket. Ma is azt látjuk, hogy bár hagyományosan a mezőgazdasági termelés, ezen belül a kertészet, szőlőtermelés jellemzi, de a településen számos vállalkozás működik. A kiállításukon ez ragadta meg a zsűri figyelmét, hogy milyen széles helyi termékkínálatot mutattak be. 

Felsőlajos

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat különdíját Felsőlajos önkormányzata vehette át. A méltatásban kiemelték: fiatal település lévén nagy utat tettek meg idáig, melyet a település dinamikus fejlődése is mutat. Nagyon sok szép és maradandót tudtak alkotni maguk és a jövő generációk számára. A kis falu összefogásával, szépségeivel, értékeivel mutatkozott be az idei évben is. A kiállításnak méltán sikerült megmutatnia a helyi értékek gazdag kínálatát. 

Kerekegyháza

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat még egy különdíját ítélt meg, Kerekegyháza városának. Méltatásban elhangzott: a településen élő emberek a régmúlt időkben pásztorkodással, földműveléssel és halászattal foglalkoztak. Hagyományaik, a szellemi és tárgyi örökségük e múltból ered. A település egyik legjelentősebb ágazata az idegenforgalom. Kerekegyháza külterületén, Kunpusztán kiépített idegenforgalmi létesítmények rövid idő alatt országos hírnévre tettek szert. A népművészet is sokféle formában jelenik meg Kerekegyházán. A kiállításban ízelítőt adtak a város gazdag történelmi múltjából és jelenéből.

Lakitelek

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíját idén Lakitelek nagyközség önkormányzata érdemelte ki.

A méltatásból kiderült: a település standja méltón vonultatta fel a civil és ifjúsági élet portékáinak tárházát. Az eklektikus kiállítás a hagyományos népművelés különböző formáitól kezdve, kerti és mezőgazdasági termékeken át egészen a digitális művészetig szemléltette a lakiteleki fiatalság és a civilek életének gyöngyszemeit. Lakitelek szerves része a turisztikai szempontból kiemelkedő Tőserdő. A fürdő a gyógyulni vágyókat, míg a Holt-Tisza a pihenni, kirándulni szándékozókat vonzza. Ahogyan a helyiek tartják: Lakiteleknek nemcsak a múltja és jelene, hanem a jövője is biztos kezekben van.
Tiszaalpár

Ebben az évben a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a különdíjat Tiszaalpárnak adományozta. Kiemelten fontosnak tartja a kamara a magyarság történetének, eszméjének ápolását, melyet ősi, honfoglaláskori település, Tiszaalpár kellően bemutatott. A kiállítók igényesen megmutatták a nagyközség jellegzetes helyi kézműves értékeit:

Lajosmizse

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíját Lajosmizse vehette át. A kiállító pavilonja célratörően, egy egységként ötletesen és letisztultan mutatja be a település helyi közössége által a településen termelt zöldségeket, gyümölcsöket, és a vállalkozások által készített termékeket, valamint a város gazdag kulturális értékeit, népi hagyományainak ápolását és éltetését. A kiállító pavilonban megtekinthető a városban működő cégek, vállalkozások termékei.

Tiszakécske

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíja adományozott Tiszakécskének. A díj odaítélésének szempontjai voltak, hogy a helyi értékek közül a város most kiemelte kiállításában a Tiszához köthető természeti értékek és élőhelyek bemutatását. Az elmúlt két évben új attrakciókkal gazdagodott Tiszakécske, így pl. a Nádirigó tanösvény és az új kilátó újabb lehetőséggel bővítette a város turisztikai kínálatát. A kiállítás azt a szemléletet sugallja, hogy Tiszakécske lakosai tisztelik környezetüket és természeti erőforrásait. Erre támaszkodik a város több évszázados mezőgazdasági kultúrája, társadalmi fejlődése. 

Kunbaracs

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának különdíját kapta Kunbaracs község. A méltatásból kiderül: Kunbaracs természeti értékei közé tartozik a Homokhátság, ahol sétálhatunk, kerékpározhatunk, lovas utakat is megtehetünk, és megtekinthetjük a homoki gyertyános tölgyeseket vagy bejárhatjuk az ősborókást. A vendégszeretet itt sem ismeretlen, igazi magyarsággal, falusi fogadókkal várják az idelátogatókat, hagyományőrző rendezvényeik is ezt tükrözik. A Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett A Szakkör – Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért program aktív résztvevői. Legutóbb 3 szakkört indítottak a majd 700 lelket számláló településen, nemezelés, vesszőfonás és makramé szakágban. Ebben az évben a települést bemutató faházat is a szakkörök mentén rendezték be. A település egy fonót is szeretne létrehozni a későbbiekben, hogy még több szakkörbe be tudják vonni a lakosságot.

Jakabszállás

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának különdíjat adományozott Jakabszállásnak. A díj odaítélésének szempontja volt, hogy a község történelmét tekintve a puszták népének adott otthont az elmúlt évszázadokban. Ezeket a hagyományokat híven őrzik a mai jakabszállásiak is. Ezt leginkább az éves szüreti rendezvényükön mutatják meg a nagyközönségnek, amikor hintók, pados kocsik, csikósok járják a település utcáit. A néptánc is élő hagyomány a községben. A múlt tisztelete a pavilonban látható fotókon is tetten érhető. Több kép is azt mutatja meg, ahogy a mai jakabiak az épített örökséget vigyázzák. Ami külön elismerést érdemel, az Jakabszállás jelene, a ma ott élők kapcsolata a településükkel. Jakabszállás nap mint nap bizonyítja, hogy élhető község. 

Helvécia

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nagydíjat Helvécia nagyközség önkormányzatának adományozta. A méltatásban elhangzott: a nagyközség az adottságai és történelmi háttere lévén ahogy a múltban, úgy a jelenben is ezer szállal kötődik Kecskeméthez. A múltban elsősorban a mezőgazdaság kötötte össze a várost és a nagyközséget, hiszen a Helvécián megtermelt gyümölcs és zöldség a kecskeméti piacon cserélt gazdát. A mai napig sokan foglalkoznak Helvécián mezőgazdasággal, amit szépen díszített pavilonukban be is mutattak. Helvécia különlegessége, az a széleskörű összefogás, ami a település gazdálkodóit, lakóit jellemzi. Helvécia jelenére különösen igaz, hogy szoros a kapcsolat Kecskeméttel. Igaz ez a gazdasági fejlődés dinamikájára, sőt a virtuális szálakon túl a valós kapcsolat is jól látható. Helvécia sikerrel pályázott a Vidékfejlesztési programban a települést és Kecskemétet összekötő út építésre. A Kiskőrösi út teljes felújításával egy újabb biztonságos és kényelmes közlekedési lehetőséget teremtettek. Kecskemét hálás ezért!

Közönségdíj

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíját 396 Facebook szavazattal Ballószög Nagyközség Önkormányzata nyerte el. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában