Baon podcast

2023.07.25. 06:50

Richárd megnyerte a KRESZ-teszt robogó fődíját – podcast

Kecskemétről Zsigmond Richárd Tibor nyerte meg az egyik kategóriában a Nagy Diák KRESZ-tesztjét. Nyereménye egy elektromos robogó volt. A 19 éves srác friss jogsis, de felkészülését a KRESZ-doktor videói is segítették. Élményeiről a Gong Rádió Téma műsorában mesélt.

Sebestyén Hajnalka

A Nagy Diák KRESZ-teszt egy háromfordulós KRESZ-verseny. A DUE Médiahálózat immár hetedik alkalommal hirdette meg, többek közt azzal a céllal, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá közúti közlekedést tartalmazó információkhoz, szabályokhoz. Az első forduló tesztjeit applikáción bárki kitölthette, majd a következő két fordulóba már csak a legügyesebbek jutottak be. A döntőt Budapesten rendezték meg, egy látványos kvízshow keretein belül mérkőztek meg a legjobbak két kategóriában. Az egyik győztes – Richárd – elektromos robogót nyert, a másik nyertes ingyenesen szerezheti meg a jogosítványt.

Zsigmond Richárd elmondta már korábban is próbálkozott, de akkor még a döntőig se jutott el. Idén azonban jobban felkészült. Februárban szerezte meg a jogosítványát, a friss tudását egészítette ki a KRESZ doktor videóival. A cél a robogó elnyerése volt.

A tesztben voltak közlekedési szituációk és táblás feladványok egyaránt. Az első fordulókban kevésbé számított az idő, a döntőben viszont már mérvadóvá vált. Az applikációs fordulót 20 ezren töltötték ki, a végső döntőbe öten jutottak be.

Richárd elárulta: a robogót eladta egy barátjának, mert ő inkább autózik, a pénzt pedig egyetemi tanulmányaira fordítja. A Bányaiban végzett, és a szegedi gyógyszerésztudományi karon szeretné folytatni tanulmányait. Ez a szakma mindig is érdekelte, diákévei alatt is imádta a kutatásokat, a laboratóriumi kísérleteket, ráadásul célja, hogy segíthessen az embereken.

Richárd végül vezetési tapasztalatait osztotta meg. Friss jogsival egyre többször ül már bele a családi autóba, hetente egyszer-kétszer. Az utakon nagyon sok szabálytalanul közlekedővel találkozik. Célszerűnek tartaná, ha több helyen népszerűsítenék annak fontosságát, hogy a KRESZ tudását mindenki frissítse időnként. Tanuló autóvezetőként gyakran megélte, hogy a tanítványok vezetését nem tolerálják, előzgetik, ezzel pedig a sávváltást eléggé keservessé teszik. Mindezek ellenére, kortársainak csak ajánlani tudja, hogy szerezzék meg a jogsit. Ő szerencsés volt, bár tett is érte, elsőre átment minden vizsgán. Ehhez kellett ő, egy jó oktató és persze némi szerencse is.

A Nagy Diák tesztnek egyébként több kategóriája volt, a KRESZ mellett focisban, pénzügyesben és bűnmegelőzésiben is próbára tehették magukat a fiatalok.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában