Fejlesztés

2022.05.09. 06:50

Udvari játszótérrel bővült az új kalocsai óvoda

Udvari játszótérrel bővült az új óvoda Kalocsán. A félmilliárdos épületegyüttest egy több tíz millió forintos kiegészítő projekt keretében tudták ellátni kültéri játékelemekkel, új kerítéssel és parkolókkal. A projekt nem végleges, hiszen kétszer ennyi új férőhelyre volna szükség, hogy kiválthassák a legrosszabb állapotú telephelyeket.

Gábor János

A gyerekek szigorú felügyelet mellett már használatba vették az új játszóteret Fotó: Gábor János

Az éveken át álló, majd kiegészítő támogatásokból újraindított projekt nem sokkal a választások előtt fejeződött be. A Lurkópalota Belvárosi Óvoda névre keresztelt, egyelőre 75 gyermeket és a hozzájuk szükséges szakembergárdát, valamint az összevont óvodapedagógiai intézmény irodáit befogadó épület több mint 550 millió forintból valósult meg, de ebbe a keretbe nem fértek bele olyan alapvető elemek, mint a kerítés vagy az udvari játszótér. Ezek, illetve az létesítmény előtt kialakított gépjárműparkolók egy külön pályázatból valósultak meg – tudatta közleményben az önkormányzat. 

A TOP keretéből és állami támogatásokból álló teljes költségvetésen felül két körben összesen 29,9 millió forint támogatásra is szükség volt, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól (JETA). 

A város 2021 júniusában került ki győztesen a vonatkozó pályázati fordulóból, ezzel bebiztosította, hogy az – ifjúsági házat is felölelő – épületegyüttes köré új kerítést, az óvoda főbejárata elé pedig személyautóknak szánt parkolósort építhet. 

A keretből futotta játszótérre is, így az intézmény mostanra minden szükséges eszközzel rendelkezik, de az udvar egészét csak azután vehetik birtokba a kicsik, ha a parkosítás is megtörtént. Az öntözőrendszer kiépítését és a füvesítést még ebben a tanévben szeretnék végrehajtani. 

A JETA-pályázatból három-három babaházat, árnyékolható homokozót és kültéri ülőgarnitúrát, két láncos dupla és egy fészekhintát, valamint egy-egy csúszdás és piramis mászókát telepítettek a kavicsos talajrendezés, valamint a járdakapcsolatok és lépcsők kialakítása mellett. 

Az óvodaberuházás csak legfeljebb tűnik teljesnek, ugyanis az eredeti terv egy 150 fős kapacitású intézmény létrehozása volt, amiben két, nagyon leromlott állapotú épületben működő óvodát szerettek volna összevonni. Az Újvárosi és a Kunszt utcai telephelyek közül az előbbit már 2020-ban, jócskán az új épület első ásónyomainak megejtése előtt be kellett zárni, hiszen műszakilag (tönkrement a villamos hálózata) alkalmatlanná vált a funkciója betöltésére. 

Utóbbi óvodában szintén nem túl rózsás a helyzet: a néhány évvel ezelőtti belső felújítás ellenére a falak és a mennyezetek repedeznek, míg a tornacsarnokot egy jelentősebb viharkár következtében le kellett zárni. 

A két intézmény közül egyelőre csak az Újvárosi növendékei költözhettek át az új óvodába, ahol három csoportszobában összesen 75 gyermeket tudnak foglalkoztatni. Mivel legalább még egyszer ennyi férőhelyre lenne szükség, az önkormányzat úgy döntött, hogy a Lurkópalota mellett álló ifjúsági házat szintén óvodává alakítja, de csak ideiglenes jelleggel, hiszen idővel visszaadnák a város néptánccsoportjainak. A kapacitást egy szintén új építésű intézménnyel, a jelenlegi belvárosi óvoda kibővítésével szeretnék megoldani. Erre a célra az önkormányzat már meg is vásárolt egy szomszédos telket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában