Beruházás

2022.02.24. 11:25

A tanév vége előtt költözhetnek a felújított épületbe a kalocsai óvodások

A Kunszt József utcai óvoda növendékei csak később költözhetnek új helyükre.

Gábor János

A Kunszt utcai óvoda beázott szárnya évek óta használhatatlan. Fotó: Gábor János

A viharkárt szenvedett, emiatt csak részben használható Kunszt József utcai óvoda növendékei később költözhetnek új helyükre, mint a tavalyelőtt bezárt Újvárosi intézmény óvodásai, akik várhatóan márciusban foglalhatják el a mára száz százalékban elkészült Lurkó­palota Belvárosi Óvodát. A telephelyváltás lehetséges időpontjáról Filvig Géza polgármester tájékoztatta a dolgozókat és a szülői munkaközösséget. 

A napokban tartott megbeszélésen egyértelműen kiderült: lényegében ők is a Lurkó­palotához fognak tartozni, de a gyerekek nem az újonnan kivitelezett épületbe, hanem a szomszédos ifjúsági házba fognak járni. Mint ismert: ez az eddig néptáncos próbákra és fellépésekre, illetve egyéb, színházi és zenés-táncos rendezvényekre használt ingatlan külső-­belső átalakításra vár, hiszen alkalmassá kell tenni az óvodai funkciók ellátására. 

A Kunszt utcai óvoda munkatársaival és a szülőkkel azt közölte a polgármester, hogy még legalább száz nap van hátra a költözésig. Tisztázta: az engedélyeztetéssel, a közbeszerzési eljárás lefolytatásával, illetve a telephely-módosítás ügyintézésével mostanra jutottak el addig, hogy szerződést tudtak kötni a kivitelezővel. Ennek ismeretében biztosan tudni lehet, hogy az építőipari vállalkozásnak száz napja van az átadásra, magyarán a gyerekek a tanév vége előtt néhány héttel foglalhatják el az ifjúsági házat, de ha valami miatt megcsúszna a projekt, a 2022/23-as tanévet már mindenképpen itt kezdhetik. 

Filvig Géza emlékeztetett: 

a Kunszt utcai intézmény 2013 óta küzd az épülettel, amelynek egyik szárnya – benne a tornateremmel – annyira beázott, hogy le kellett zárni. 

A használhatatlan, gyakorlatilag lomtárnak használt helyiség mellett repedező falakkal, korszerűtlen épületgépészettel, leromlott állapotú udvarral bajlódnak, tehát a helyzetük mindenképpen megérett a gyökeres változtatásra. Az eredeti elképzelések szerint ők kapták volna a több mint félmilliárd forintból épült Lurkópalotát, de időközben tönkrement az Újvárosi óvoda fűtésrendszere és villamos hálózata, míg a Kunszt utcai intézmény legalább részben működő­képes maradt. 

A megváltozott prioritások ellenére utóbbiak helyzete is megoldódik, de így sem az ifjúsági ház lesz a végleges otthonuk, hanem egy új épület, amivel a Lurkópalotát tervezik kibővíteni. Ehhez a telekvásárlást már le is bonyolították. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában