Idén is a városi gyereknap keretében rendezték a grillázsversenyt. A gyerekprogramok a művelődési ház körül várták az érdeklődőket, a cukros látványosságokat a díszteremben vonultatták fel készítőik. Akit érdekelt, azzal bevált grillázs-receptjeiket is megosztották, egyben kóstolót is kínáltak a mesterek.
– A hagyomány szerint a grillázs a vőlegény tortája, mert keményebb, mint a piskótás menyasszonyi torta. A pörkölt vagy más néven perkelt tortáról azt tartják, hogy ahány darabba töri a fiatal pár, annyi boldog évet maradnak együtt – ad ízelítőt a grillázs történetéből Rimóczi László lajosmizsei grillázsguru, a Magyar Grillázsszövetség elnöke.
A versenymunkák magukért beszélnek – fűzte hozzá a főszervező – , zsűri legyen a talpán, aki a sok szép közül a legszebbeket ki tudja választani. A grillázsosok mellett mézeskalácsosokat is vártak a versenyre. A hazai mesterek mellett felvidéki, erdélyi alkotók is bemutatták munkáikat.
Kabódi István és tanítványai a Hódmezővásárhelyi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolát képviselték. A felkészítő tanár és tanulói többször kaptak már arany minősítést.
– Iskolai tananyag a pörkölt torta? – kérdeztük.
– Sajnos nem, éppen csak megemlítjük, hogy lehet belőle díszmunkákat készíteni – válaszolta a szakember. – Különórákon foglalkozunk a grillázzsal, azokkal, akik szívesen és nagy türelemmel tanulják a grillázskészítést. A jó mester ismérve, hogy kísérletezik. Ezen a versenyen is mindig látunk új technikákat, színeket és formákat. Az ember azt gondolná, már nem lehet újat kitalálni. De mindig lehet.

Busznyák Renáta mézeskalácsos munkája is párját ritkította. Fotók: Popovics Zsuzsanna
Idén Szabó Pál, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja vezette a zsűrit. A szakmai grémium a cukrászolimpiákon megszokott pontozási rendszer alapján értékelt. A díjátadón arany-, ezüst- és bronz minősítéssel jutalmazták az arra érdemeseket. A fődíjasnak járó Vándorserleget 2014. és 2015. után idén is Busznyák Renáta (Celldömölk) érdemelte ki. A közgazdászból lett grillázs és mézes „hobbi-cukrász” ezzel örökös őrzőjévé vált a díjnak, elnyerve a legkiválóbb grillázstorta-készítő címet is.
– Remélte, hogy végleg hazaviheti a Vándorserleget? – kérdeztük az örökös fődíjast.
– Szerettem volna, persze, de mérget azért nem vettem volna rá – mondta el Renáta. – Minden éven nagyon ügyesek a versenyzők, a szakma művelőinek is tudnak meglepetéssel szolgálni. Magam is merítek ihletet, ötletet a többiek munkáiból, egymást inspiráljuk. Ugyanakkor mindenkinek megvan a saját egyéni stílusa. Nálam ilyen a kedvenc díszítőelemem, a royal icing (tojásfehérje + porcukor), amivel előszeretettel ékesítem a tortáimat. Mézeskaláccsal is foglalkozom, ötvözöm is a grillázzsal. Milyen a jó pörkölt torta? Ha lakodalmi, akkor magas, légies, hogy minél több darabra hulljon, amikor összetöri az ifjú pár.
<!– Grillázsból a kerítés, mézeskalácsból a ház Idén kilencven pörkölt tortát és díszes mézeskalácsot zsűriztek az országos grillázsversenyen, melynek Lajosmizse adott otthont múlt vasárnap. A vándorserleg ezúttal „örökös őrzőhöz” került. P. Zs. Busznyák Renáta mézeskalácsos munkája is párját ritkította. Fotók: Popovics Zsuzsanna –>