Baja

2023.08.01. 19:52

Kitűnően szerepelt Kollár Andor paraíjász a csehországi világbajnokságon – videóval

A felnőtt paraíjász csehországi világbajnokságon, Pilzenben kitűnően szerepelt a 15 éves Kollár Andor, elnyerte a klasszifikációt. A tapasztalatairól kedden délután egy nyilvános edzésen számolt be az érdeklődőknek Baján.

Márton Anna

Kollár Andor paraíjász

Fotó: Márton Anna

Kollár Andor utánpótlás versenyzőként vett részt a földkerekség legjobb paraíjászait felvonultató megmérettetésen július közepén, ami azt is jelenti, hogy a Magyar Íjász Szövetségtől nem kapott anyagi segítséget. A családja teremtette meg az utazás és ott tartózkodás anyagi hátterét, ezen kívül a Mogyi Kft. egy buszt biztosított a versenyre. 

– Nagyon jó érzésekkel jöttem haza, mert végre egy paraversenyen vehettem részt. Életem első para-világbajnokságán. Sokan segítettek. Lelkileg rendkívül jó volt, hogy csak parasportolók voltak a mezőnyben. A pályafutásomban ez egy hatalmas mérföldkő volt, hiszen a klasszifikációra nagy szükségem volt. A magyar klasszifikáció külföldön nem érvényes, de egy ilyen nagy versenyen megkapva a klasszifikációt, ezzel döntik el, hogy milyen széket használhatok. Jelenleg egy álló székem van, L alakban kialakított üléssel, a lófarka mozog – fogalmazott Kollár Andor, a Mindenki Egyért Sportegyesület (MESE)sportolója. 

A fiatal parasportoló Szerbiában méretteti meg magát augusztus 25-én, úgy érzi a felkészülés már megtörtént, de lelki megerősítésre még szüksége van.

Mint azt a baon.hu-nak elmondta, a világbajnokságon jelentkezett egy egészséges lámpaláz, de később már kontrollálni tudta.

– Külföldön messze a hazától, kicsit izgultam, de, szerencsére csak az elején – mondta Kollár Andor.

Bócsa Barnabás a Honvédelmi Sportközpont referense hírportálunknak elmondta, öröm számukra, hogy Kollár Andor náluk edz és hogy a kezdetektől amióta megnyílt a sportközpont helyet tudnak biztosítani a parasportoló számára. Örülnek az eredményeknek és annak hogy komoly segítséget adhatnak a fiatalembernek. 

– Reméljük, hogy hamarosan egy éremfalat is nyithatunk majd Andor részére a Honvédelmi Sportközpontban – fogalmazott Bócsa Barnabás.

Vereczkei Zsolt az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány képviselője, paralimpiai bajnok szerint nagyon fontos, hogy több terepen vegyen részt versenyeken Kollár Andor, így könnyebben tud majd teljesíteni a különböző versenypályákon. Gratulált a fiatal parasportolónak és köszönetét fejezte ki a támogatóknak.

– Kollár Andor előtt a jövő. Andor 15 évesen a felnőttek között 57. helyen végzett, amihez gratulálunk és büszkék vagyunk rá, hogy alapítványunk mentorálhatja. Öröm, hogy kiváló feltételeket biztosítanak a Honvédelmi Sportközpontban, ez példaértékű úgy gondolom. Köszönjük, hogy így tud készülni Andor – tette hozzá Vereczkei Zsolt.

Kollár Attiláné, az édesanya természetesen elkísérte fiát a versenyre, szerinte, lelkileg igazi feltöltődés volt a megmérettetés a fia számára. 

– Óriási élmény volt 300 paraversenyzőt látni a lővonalban és azt a háttérmunkát is ami mögöttük áll. Andort nagyon nehezen engedték ki a versenyre, féltettek, hogy a verseny súlya alatt esetleg összeroppan, de nem ez lett. Úgy állt hozzá, hogy ez ugyanolyan verseny mint bármelyik más, csak végre olyanokkal versenyzett mint ő. Így ült be a lővonalba. Volt az elején izgalom, de a második kör már lényegesen jobban sikerült. A kiesőző fantasztikusan ment. Mi azt gondoltunk, hogy izgulni fog, hiszen mégiscsak a 39. helyen lévő hazai versenyzővel kell kiesőznie, de jól sikerült – mondta lelkesen az édesanya. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában