Úszásoktatás

2023.04.02. 13:59

Halas is csatlakozik az Úszó Nemzet Programhoz

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az elmúlt napokban kereste meg a halasi önkormányzatot, hogy örömmel vennék Kiskunhalas csatlakozását a programhoz, melynek célja a gyermekek egészséges életmódra való nevelése és életminőségük javítása.

Pozsgai Ákos

Archív-felvétel

Fotó: Pozsgai Ákos

A képviselő-testület csütörtöki tanácskozását tárgyalta és hagyta jóvá az Úszó Nemzet Programhoz (ÚNP) való csatlakozást.

– Hosszú távon a gyermekek egészséges életmódra nevelése és az életminőségük javítása a cél, középtávon, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszástudás elsajátítására, a családi háttértől, lakhelytől, szociális helyzettől függetlenül az általános iskola 2. osztályáig – hangzott el Fülöp Róbert polgármester előterjesztésében.

A MÚSZ közel egy évtizede dolgozik a koncepción, amely 2021-ben léphetett a megvalósulás fázisába. A tervek szerint folyamatosan bővülő kapacitásokkal az ÚNP öt éven belül országos, mintegy 90 százalékos lefedettséget biztosító programmá válhat, ezt a célt elérve évente közel 300 ezer gyermek részesülhet majd ingyenes úszásoktatásban a MÚSZ jóvoltából.

A kormány mindvégig támogatta a programot, több alkalommal is példaértékű kezdeményezésként utaltak rá. Az Úszó Nemzet Programmal szemben szigorú elvárás az úszásoktatás tanrendbe való illeszthetősége, függetlenül az oktatási intézmények földrajzi elhelyezkedésétől.

Alapelv, hogy minden intézményből legfeljebb 20 perc alatt megközelíthető legyen egy megfelelő állapotú, MÚSZ által akkreditált uszoda, ahol az általuk felkészített és folyamatosan ellenőrzött oktatók foglalkoznak a gyermekekkel. A program hároméves keretében, összesen 108 tanítási órában, heti egy alkalommal vesznek részt a tanulók úszásoktatásban. 

Az oktatási tananyag kilenc szintvizsgát tartalmaz, amelynek a végére a gyermekek képesek lesznek 100 métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, otthonosan, biztonságosan mozogni a mélyvízben, továbbá elsajátítják az életmentés alapjait is.

A tanrendbe illesztett úszásoktatás lehetőséget teremt arra, hogy a gyermekek óvodai-iskolai keretek között, megfelelő pedagógusi felügyelettel és oktatói háttérrel, az ország legjobb szakértői által kidolgozott program mentén ingyen járhassanak úszni, ezen felül pedig a különleges iskolabuszokkal történő, gyors és biztonságos szállítás, valamint az úszótanfolyamhoz szükséges felszerelés is biztosítva lesz számukra, hiszen a program egyik legfontosabb alapelve az egyenlő feltételek megteremtése mindenki számára.

A program az ország 104 településén zajlik, közel húszezer gyermeket és 381 oktatási intézményt bevonva. Kiskunhalas 2023 szeptemberétől csatlakozik az Úszó Nemzet Programhoz, a városban több évtizedes hagyománya van az úszósportnak, több korosztályos Európa-bajnokot, Európai Ifjúsági Olimpián érmes sportolót és országos bajnokokat nevelt ki a Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület, a szakmai háttér adott. A tervezett Csipke Gyógyfürdő fejlesztése keretében egy új, minden igényt kielégítő tanuszoda is épül majd, amely később helyszíne lesz az úszó nemzeti program megvalósításának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában