Szabadidősport

2023.01.29. 14:52

Kecskemét is csatlakozott a finn kezdeményezéshez – galériával

Az IUSTITIA Egyesület nem először rendezte már meg a Yours Truly futóversenyt Kecskeméten, amihez ezúttal csatlakozott a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság. A finn kezdeményezésű nemzetközi futásnak az a célja, hogy az év leghidegebb időszakában is lehetőséget biztosítson a futás, gyaloglás kedvelőinek hosszabb távok teljesítéséhez.

Szentirmay Tamás

A kezdeményezés résztvevői futás és gyaloglás közül választhattak

Fotó: Szentirmay Tamás

Nem valószínű, hogy január 29-e a téli időszak leghidegebb napja volt, de a finn kezdeményezésű Yours Truly (becsületfutás), az év leghidegebb időszakában országszerte, január és február hónapjának utolsó vasárnapján tartják. Ennek oka az, hogy télen, amikor nincsenek versenyek, akkor is versenyezzenek egymással a sportemberek. A nap teljes 24 órája a rendelkezésre áll a teljesítéshez, ami nem más, mint 25, vagy 50 kilométer futás, vagy gyaloglás.

Természetesen ennél kevesebbet is lehet teljesíteni, csak akkor azok a sportolók nem vesznek részt az országos megmérettetésen. Vasárnap 0 órától 24 óráig lehetett futni, akár többszöri megszakítással. Az eseményen mindenki saját kedve, ereje szerinti távokkal járulhatott hozzá a kilométerek gyarapításához.

A kecskeméti szervezők, tanulva az eddigi évek tapasztalatából, nem éjféltől biztosították a lehetőségeket a sportolóknak – de ez nem jelentette azt, hogy aki akart az ne futhatott volna korábban –, hanem nyolc óra harminc perctől. Akik hosszabb távot akartak teljesíteni, azok chipet kaptak, hogy mérni tudják az idejüket. Regisztrálni a Kecskeméti SzC Szent-Györgyi Albert Technikum aulájában lehetett. A távok megtételéhez egy 2,7 kilométeres kört: Szent-Györgyi Albert Technikum, Nyíri út 73. -Károly Róbert krt. -Máriahegy tanya a város felé - Illyés Gyula utca - Klauzál Gábor tér - Március 15. u. - Nyíri út 73., jelöltek ki a szervezők. A IUSTITIA Egyesület, amit vállalt, azt teljesítette is, még pedig számolták a megtett köröket, ezzel is megkönnyítették az indulók dolgát, frissítőt: teát, zsíros kenyeret, szőlőcukrot, mazsolát és sósmogyorót is kínáltak az indulóknak, és persze a buzdítás sem maradt el. A hivatalos rajt vasárnap nyolc óra perckor volt, az iskola elől. 

– 2010-ben csatlakoztunk ehhez a futáshoz, azóta folyamatosan segítjük a futókat, mondta Varga Tibor, a főszervező IUSTITIA Egyesület elnöke. – A Yours Truly nem verseny, hanem egy jól eső örömteli futás, kocogás, gyaloglás, vagy kerékpározás. 

Örömünkre szolgál, hogy itt vannak Kecskemét országgyűlési képviselői is, akik rendszeresen sportolnak. A rajt jelet Salacz László adta meg az indulóknak, de Szeberényi Gyula Tamás is kerékpározott egy kört.

 Segítőnk, Szamler László a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság ügyvivője meghívta az iskolákat is, és szerencse jöttek is a diákok. Azt szeretnénk, ha ez kiforrná magát, és akkor tudnánk hirdetni iskolák közötti versenyt is. Mivel ez becsület futás, nem feltétlenül szükséges itt futni. Bárki feltöltheti az internetre a teljesítését, akkor látni fogja, hogy más országban, más földrészen ki mennyit futott, és akkor össze tudja hasonlítani a saját maga teljesítésével. A rendszeres futóknak ez egy edzést jelent. A diákok pedig azért jöttek, hogy egy-két kört teljesítsenek. Mi a Yours Truly szabályait fellazítottuk, de éppen azért, hogy minél többen kocogjanak, gyalogoljanak. 

– Az IUSTITIA Egyesület együttműködési partnereket keresett erre a futásra. Széchenyivárosiként azt gondolom, hogy ilyen és ehhez hasonló típusú rendezvényeket fel kell karolni. Éppen ezért elsőként csatlakoztunk hozzá, hangsúlyozta Szamler László a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság ügyvivője. – Nekünk ugyan nem a sport a fő profilunk, hanem a környezet és természetvédelem, de a környezetünk egészségesebbé, élhetőbbé való tétele pont azért van, hogy mi is minél tovább meg tudjuk őrizni az egészségünket. 

Számunkra az ilyen rendezvények rendkívül fontosak. Mi nem egyesület vagyunk, hanem egy civil társaság, ami a leglazább civil szerveződési lehetőség, amit biztosít a törvény. 

Elsősorban helyszínt keresett magának ez a rendezvény, mi abban segítettünk, hogy méltó körülményeket tudjunk teremteni. Legyen regisztrációs lehetőség, legyen mosdó, és a büfének is legyen helye. Megszólítottuk a civilszervezeteket, így itt van a Széchenyivárosért Egyesületet, a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület is az aktivistáikkal együtt és futottak. A közönségszervezés is a mi feladatunk volt. Igyekeztünk mögé tenni a médiát, illetve olyan üzleti vállalkozásokat keríteni, akik segítettek az indulókat kiszolgálni zsíros kenyérrel, szőlőcukorral, meleg teával. 

Az indulók között néhányan nem elégedtek meg egy, két körrel, hanem többet is teljesítettek. A kecskeméti Szomjú Zsolt pedig azt vállalta, hogy ötven kilométert teljesít. Korábbi években ultra távokon is indult, és a hosszútávú triatlont, az ironmant is több alkalommal teljesítette. – Az elmúlt év májusában gerincsérvet kaptam utána egész évben nem is futottam. Most már hetente tíz, tizenöt kilométereket teljesítek, vagy inkább úgy mondom, hogy két óránál nem futok többet. Az elmúlt héten viszont Szekszárdon voltam, ahol a Bartina teljesítmény túrán vettem részt, ami 43 kilométer hosszú volt és ezer méter volt a szintkülönbség. Öt óra negyven perc alatt értem célba, és ahol lehetett ott futottam. A mai napon ötven kilométert szeretnék teljesíteni, február 11-én pedig Budapesten a Kitörés 60 kilométeres távján szeretnék elindulni, vázolta fel a legközelebbi tervét. Szomjú Zsolt még bizonytalan abban, hogy az idei évben elinduljon-e a hosszú távú triatlonon. Ez, mint mondta, attól függ majd, hogyan érzi magát az elkövetkezendő időszakban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában