Kosárlabda

2022.01.05. 07:00

Ezen a héten, két meccsel kezdi az évet a Nagykőrös

Az első kör, azaz tizenhárom megvívott mérkőzés után a Nagykőrösi Sólymok KE – amely ezen a héten, két bajnokival kezdi meg az esztendőt – hat győzelemmel, hét vereséggel a 8. helyen áll a férfikosárlabda NB I. B Piros csoportjában. A csapat edzője, Kovács Sándor tekintett vissza az idény első felére, majd pedig előre, az e heti két találkozóra.

Vincze Miklós

Kovács Sándor vezetőedző (széken) időkérés közben instruálja a csapatát Fotó: Utasi Gabriella

Az év végi rövid szünetet követően január 6-án idegenben, a BKG Príma Akadémia elleni mérkőzéssel folytatódik a bajnokság az NB I. B-s Nagykőrösi Sólymok számára. Ezt a helyezést a nagykőrösiek akár az alapszakasz végén is elfogadnák. De megtartani nem lesz könnyű­. 

– Évről évre egyre profibb a Piros csoport, azaz a férfi másodosztály, a korábbi években rendre egy, legfeljebb két csapat volt, amely deklaráltan fel akart jutni az A csoportba – kezdte értékelését Kovács Sándor. – Ám a 2021/22-es bajnoki idénynek a szokásosnál többen vágtak neki ilyen tervekkel, – legalább három klub, a Honvéd, a Jászberény és a BKG Príma célja a feljutás –, ennek megfelelően egyre többen igen erős kerettel rendelkeznek, bár ez a mezőny egészére is igaz, ahogy az is, hogy mindenütt komoly szakmai munkát végeznek, és hazai pályán minden csapat nagyon erős. Ez aztán nagyon meg is látszik az egész mezőny teljesítményén. 

Több a kiszámíthatatlan meccs, és az ilyen kiscsapatok részéről, mint a miénk, egyre nagyobb bravúrt követel a pontszerzés. 

Nehéz egy ilyen mezőnyben helytállni, de a Nagykőrös – lehetőségeihez mérten – igyekszik felvenni a kesztyűt, akár a papíron nála jobb csapatokkal szemben is. – A mi teljesítményünk meglehetősen hullámzó, de amikor a csapat fejben ott van, akkor bárkire veszélyesek lehetünk – jellemezte csapatát Kovács Sándor. – Nehéz az őszi idényből meccset kiemelni, de mindenképpen ezt az állításomat bizonyítja a Honvéd elleni idegenbeli találkozónk, amelyen bár hosszabbításban vereséget szenvedtünk, mégis a bravúr kategóriájába tartozott az a meccs. Az idény mélypontja pedig egyértelműen a Kaszások elleni, hazai pályán elveszített mérkőzés, azt máig sajnálom. 

A nyáron történt némi változás a keretben, ám a játékosok beépítése zökkenőmentesen ment. 

– Az újak jól és hamar beilleszkedtek, persze úgy nem nehéz, hogy ők a pályán kívül is nagyszerű emberek, és csak javították az egyébként is megfelelő öltözői morált. E tekintetben egyébként is nagyon szerencsés klubnak mondhatjuk magunkat. 

A tavasszal kapcsolatban kifejtette, hogy csalóka a tabella jelenlegi kinézete, a szezon második fele ugyanis nehezebb lesz, mint az első. Főleg úgy, hogy a második körben nyolcszor idegenben szerepel a Sólymok, és csak öt alkalommal hazai pályán. – A célunk továbbra is a playout elkerülése, no meg az, hogy továbbra is jó és szórakoztató játékkal szerezzünk örömöt a szurkolóinknak, akik hazai pályán rendszeresen varázslatos hangulatot teremtenek. Sőt, vannak, akik még idegenbe is elkísérnek minket, a hazai nézőszám tekintetében pedig büszkén jelenthetjük ki, hogy ez az a kategória, amelyben ebben a csoportban mi vezetjük a tabellát. 

A héten két feladat vár a csapatra, 

csütörtökön a BKG Príma vendégei lesznek, vasárnap este pedig a Bajai Bácskát fogadják hazai pályán. 

– A BKG Príma ellen a tisztes helytállás lehet a cél, különösen annak tekintetében, hogy nálunk a felkészülés a rövid téli szünetben nemigen áll össze. Érthető módon, hiszen nálunk senkinek nem a szakmája a kosárlabda, nálunk mindenki hobbiból kosárlabdázik, de éppen emiatt nehéz ünnepek idején edzéseket tartani. A BKG a bajnokság egyik esélyese, egy jó szerkezetű, jó felfogású csapat, egy igazi profi edzővel, aki mindent tud erről a szakmáról. És náluk játszik a mezőny legjobb játékosa, a vezetőedző fia, Nagy Botond, ő az, akit minden aktuális ellenfelük igyekszik minél alacsonyabb pontszámon tartani, hiszen általában ez a BKG Príma elleni helytállás kulcsa. 

Mi rendre gyengén szoktuk indítani a januárt, de jó lenne, ha ez ezúttal elmaradna, és egy jó helytállással tudnánk megadni a hangulatot a hétvégi, hazai, Bajai elleni mérkőzés előtt. 

Amelyre vasárnap este kerül sor. – Az őszi idén egyik bravúrja a Baja elleni idegenbeli győzelmünk volt, még a második körben. Hozzá kell tenni, hogy utoljára akkor tudott az azóta megannyi problémával küzdő Bácska teljes kerettel kiállni, ez tehát növeli az akkori győzelmünk értékét. Azt követően szenvedett a Sugó-parti társaság. 

A vasárnap este esedékes mérkőzésen mi vagyunk az esélyesek, és ezt az esélyt nagyon szeretnénk is realizálni. 

Jóban van a két egyesület, a szakmai stáb és a játékosok is, és nagyon remélem, hogy a bajai gárda minél előbb talpra áll, ugyanakkor abban is reménykedem, hogy a felfelé vezető utat nem éppen az ellenünk vívandó mérkőzésen fogják elkezdeni. A szimpátia is mondatja velem, hogy szükség van egy jó Bajára, de ugyanakkor nekünk is hasznos lenne, ha egy ütőképes Baja később a mi potenciális ellenfeleinktől is pontokat rabolna el, némileg megkönnyítve ezzel a célunk elérését, a playout elkerülését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában